Femhundra regler

 

Femhundra är en enklare variant av kortspelet canasta varvid endast en kortlek används.

Antal spelare: 2-5

Antal kort: 52, ingen joker

Given: 6 kort till vardera spelare. Resterande kort (stack) placeras mitt på bordet med baksidan upp. Givaren vänder sedan översta kortet från stacken och lägger det med framsidan upp bredvid stacken.

Kortens värde: Korten 2-9 är värda 5 poäng. Ess lagt som 1 är värda 5p, korten 10, J, Q och K är värda 10p och ess lagt som 14 är 25p.

Spelet går ut på att först nå 500 poäng genom att lägga ut kort på bordet.

Spelregler: Spelaren väljer mellan att dra ett kort från stacken, eller ”ta upp” hela högen med lagda kort. Om spelaren väljer att ta upp högen måste han lägga ut minst tre nya kort (varav minst ett från högen) på bordet, annars blir spelaren straffad genom att fråntas 100 poäng. Spelaren avslutar sin tur med att lägga ett kort på högen med använda kort så att inte underliggande kort syns, ingen spelare får kolla vad som ligger i högen.

Lägga ut kort på bordet kan man göra under sin tur när man samlat på sig tretal eller fler av en valör (t.ex. tre femmor), eller en stege om minst tre kort i färg. Om man lagt ut minst tre kort på bordet får man även bygga på andras serier. T.ex. spelare A har lagt ut 3, 4 och 5 i klöver då kan spelare B bygga med 6:an, ingen spelare förutom spelare B kan sedan fortsätta i den serien förutom om spelare B bygger tre kort i den serien. Om någon spelare blir av med alla sina kort på handen (”går ut” eller ”lägger stoppen”) är given slut. Given tar även slut om högen om oanvända kort tar slut och nästa spelare inte vill plocka upp högen. Övriga spelare räknar då ihop de poäng man har på bordet och drar ifrån de man har på handen. Den spelare som ”lägger stoppen” belönas med en bonus på 50 poäng.

Från Wikipedia.

Sharing is caring!

10 Comments on Femhundra regler

 1. 500 spelas med 7 kort i given. Inte 6 som ni påstår. Så har det varit de senaste 50 åren så varför ändrar ni på reglerna?

   
  • det blir 75 poäng sammanlagt, esset i en triss räknas som 14 och inte 1 och eftersom ess som är lagt som 14 är värda 25 poäng så får du sammanlagt 75 för en triss

    
 2. Hej, vi är oense jag och min tjej =)
  Hur ”går man ut”/”lägger stoppen”?
  Enligt mig så avslutar man, går ut, genom att behöva lägga ut ett sista kort på ”högen”,..
  Enligt henne så så kan man bara lägga ut sina sista kort på sitt ”poängbord”…
  Vad säger ni? Vad tycker ni är rätt?

   

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Kortspel för två personer - vilka kortspel finns? | SpelRegler
 2. Canasta Regler | SpelRegler

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*