Monopol regler

 

Spel om fast egendom för 2 – 8 deltagare. Dessa är de officiella monopolreglerna. Längst ner på sidan finner ni även en PDF med originalreglerna, redo för nedladdning eller utskrift.

Spelets mål

Monopol går ut på att köpa, hyra ut eller sälja fastigheter på ett så fördelaktigt sätt som möjligt.
Vinnare är spelaren som blir ägare till hela staden eller som vid spelets avslutning är rikast och äger mest.

Innan spelet

1. Lägg spelplanen på ett bord och lägg chansenkorten och allmäningskorten på de angivna platserna mitt på spelplanen. Varje spelare väljer sedan en spelpjäs – bland dessa finns till exempel en bil, en hund, ett strykjärn och en hatt.
2. En av deltagarna utses till bankman/bankir och håller reda på bankpengarna under spelets gång. Bankiren delar sedan ut 30 000 kronor  till varje spelare i följande valörer: två 10 000-sedlar, tre 2000-sedlar, två 1000-sedlar, två 500-sedlar, sex 100-sedlar, sex 50-sedlar och fem 20-sedlar. Resten av pengarna tillhör tillsvidare banken.
3. För att bestämma vem som ska börja slår varje spelare de båda tärningarna en gång var. Den som får högsta summan (man plussar ihop de två tärningarnas värde, max 12p) skall börja spela. Han ställer sin spelpjäs på “GÅ”-rutan.

Allmänna regler

Man flyttar sina spelpjäser runt på spelplanen beroende på hur många steg de båda tärningarna visar. När man hamnar på en tomt, som inte ägs av någon annan spelare, får man köpa tomten från banken. Priset på tomten står angivet på spelplanen.

(Vill spelaren däremot inte köpa tomten skall bankiren hålla auktion på den. Den spelare som bjuder högst får köpa tomten.) = dessa regler har vi aldrig använt. Det har endast varit tillåtet att köpa en tomt man själv hamnat på.

Om någon av spelarna äger den tomt någon annan hamnar på får denne inkassera hyra. Hyran ökas betydligt om tomten har hus eller hotell. Är en spelare i penningknipa kan han belåna en tomt, som han äger, i banken.

Hamnar en spelare på allmänning eller chans ska denna ta ett kort i de högarna som finns på spelplanens mitt. Spelaren är tvungen att göra det som kortet säger. Till och med gå i fängelse om kortet säger så.

Spelets gång

Första spelaren kastar tärningarna och flyttar sin pjäs så många steg som tärningarna visar. Spelet körs medurs. Flera pjäser får stå på samma ruta.

När en spelare slagit tärningarna och flyttar sin spelpjäs kan han stanna på

1. Chans eller Allmänning
2. en ledig tomt, som han kan köpa eller bara gå förbi
3. en ägd tomt, till vilken han ska betala hyra
4. i fängelse, antingen som fånge eller som besökare

Under spelets gång går spelarna runt spelplanen flera gånger.

Dubbelslag: Slår en spelare “lika” antal på tärningarna – till exempel 2 tvåor  – får denne slå ännu en gång. Spelaren måste dock först, som vanligt, flytta det sammanlagda antalet steg som tärningarna anger och följa instruktionerna som hör samman med den ruta där han hamnar. Därefter får han slå ännu en gång.

Straff: Slår en spelare “lika” tre gånger i följd (vilket inte händer så ofta) får han inte flytta sin pjäs något mer. Istället tvingas han gå direkt till fängelserutan.

Fängelse Regler

En spelare hamnar i fängelse…
(1) … om denne hamnar på en ruta märkt: ”Gå i fängelse ”
(2) … om denne drar ett kort märkt ”Gå i fängelse”
(3) … om denne kastar ”lika” tre gånger i följd
En spelare som hamnar i fängelse får inte inkassera avlöning (när man passerar gå), oavsett var din pjäs befinner sig måste du gå direkt till fängelse. Din tur tar slut när du skickas i fängelse.
På besök: Om du inte inte hamnat ”i fängelse” på något av de tre ovanstående sätten men råkar komma på denna ruta flyttar du bara vidare din pjäs på vanligt sätt.
Du kan fortfarande samla hyra på din egendom att du är ”på besök”.

En spelare blir fri från fängelset genom att:
(1) kasta ”lika” på någon av de första tre slagen efter det att denne kommit i fängelse,
Om spelaren slår ”lika” får denne omedelbart flytta fram det antal steg som tärningen visar.
(2) ha ett ”komma ut ur fängelset”-kort
(3) köpa ett ”komma ut ur fängelset”-kort från en annan spelare. Priset bestäms mellan säljare och köpare.
(4) betala böter på 1000 kr innan denne försöker slå ”lika”.

Om spelaren inte lyckas kasta ”lika” på tredje försöket  måste denne betala böter och sedan kasta tärningarna på vanligt vis. Man får endast sitta i fängelse tre omgångar.

Den spelare som sitter i fängelse kan både köpa och sälja egendom, samt inkassera hyror.

NYTT!

Ladda ner och skriv ut de officiella monopolreglerna i PDF-format. Originalreglerna till Monopol

Sharing is caring!

29 Comments on Monopol regler

 1. När man får ett kort från ”Allmänning” om att betala underhåll OCH man vid det tillfället har 3st hotell i färgserien. Ska man då betala underhåll för 4 gröna hus OCH 1 rött hotell X3, eller bara för 3 röda hotell?

   
 2. Fast detta är inte rätt regler, största felet är ju att när en spelare är i fängelse får man inte inkassera hyror eller göra några affärer. Det är ju själva straffet med att sitta i fängelse.

   
 3. Dom här reglerna är inte som vad som står i reglerna som följer med spelet… Var har du fått dom ifrån?!? Det är flera olika skillnader ser jag direkt….

   
 4. För att kunna bygga hus krävs ju att man har alla gator i en färgserie. Men vad sker om alla gator är utsålda och ingen spelare har en hel serie? Kan man köpa och sälja gatorna mellan spelarna?

   
 5. Yes! Tack! <3
  Jag kan köra Monopol och sånt men jag har en läxa att skriva en text om Monopol på ett papper till fredag den 25/1/13 och ville ha lite extra hjälp!! 🙂 <3

   
 6. Älsakr monopol :* xD Jag har en läxa och att jag ska skriva själv på monopol reglerna på en papper irl D: 🙁 Jag mst lämmna in det på fredag den 11/1-13 D: Hjälp!

   
  • @renee: I de officiella engelska reglerna händer ingenting. Dock verkar det vara en standard husregel att spelaren får en viss summa pengar (vi kör med 1000:-, samt alla bankens intäkter för skatter och chans-/allmäningskort som inkasserats från senaste gången någon hamnade på fri parkering).

    

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.