Stress regler

 

Regler till det roliga kortspelet Stress för två personer

Detta kortspel är perfekt när man endast är två personer!

Varje spelare tilldelas halva kortleken var, det vill säga 26 kort per person. Spelet går ut på att bli av med sina kort först genom att ”bygga stegar”.

Spelets gång

Varje spelare ska hela tiden ha fyra öppna kort framför sig. Så fort det fattas kort i de öppna korten lägger spelaren ned från handkorten. Om det finns fler kort av samma valör så får spelaren lägga ihop de korten till en enda hög.

Nu ska spelarna lägga ett kort mitt på bordet (bredvid varandra) från handkorten. Det är viktigt att spelarna lägger sitt kort exakt samtidigt då man nu ska bygga stegar med de fyra öppna korten.

Ligger det till exempel en knekt och en tvåa, kan spelarna lägga – tia, dam, ess eller trea. Man får lägga både på den högra och den vänstra högen på bordet.

Det ska gå så snabbt som möjligt, båda spelarna får lägga hela tiden (man behöver alltså inte vänta in den andre) och man kan lägga båda lägre och högre kort på de två högarna på bordet.

Stress

När båda högarna visar samma valör så gäller det att skrika stress så snabbt som möjligt och slå på den högra spelhögen. Den spelare som gör detta snabbast får dela ut en av spelhögarna till den andra spelaren.

Viktigt är även att blanda korten man tar upp.

När ingen kan lägga

När ingen har något kort som passar kan börjar en ny omgång med kort från handkorten. Spelarna tar alltså varsitt kort och lägger samtidigt på spelhögarna, precis som i början av spelet. Om ena spelaren fått slut på handkort så får den andra spelare ge ett kort så båda kan lägga samtidigt.

Om båda spelarna saknar handkort och inte kan lägga från de öppna korten måste båda ta upp varsin spelhög.

Spelet är slut när en spelare blivit av med alla kort.

Sharing is caring!

18 Comments on Stress regler

 1. Hej!
  Om båda blivit av med ALLA kort på handen, men har fortfarande kvar uppvikta kort på bordet men ingen av oss kan lägga.
  Hur gör man då? Är spelet avgjort då? Eller ska man fortsätta spelet på något annat sätt?

   
 2. Vad händer om man lägger sitt sista kort på bordet och det blir ”stress”? Har spelaren vunnit eller ska man ropa stress?

   

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Kortspel för två personer - vilka kortspel finns? | SpelRegler

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.