Vatikanen

 

Detta är en ovanlig och skicklighetskrävande variant av rummy , där alla kombinationer som läggs på bordet är gemensamma för alla spelarna!

Antal spelare: 2-5

Antal kort: 106. Två vanliga kortlekar plus två jokrar används. Jokrarna är vilda kort , dvs. får gälla för vilket annat kort som helst.

Så här spelar ni: Alla får 13 kort var , och resten av korten läggs med baksidan uppåt som en talong på bordet. Det finns dock ingen sakhög.

Förhand börjar och turordningen är medsols. När det är ens tur ska man antingen lägga ned kort på bordet , eller dra ett kort från talongen. Man sakar

aldrig någonsin kort!

Första gången man lägger ned kort , måste det vara en sekvens : minst tre kort i följd och i samma färg. Ett ess är lägst eller högst , vilket man vill , men inte

bägge samtidigt. Exempel : E-2-3 eller Kn-D-K-E får läggas ned , medan K-E-2-3 inte får läggas ned .

När man väl lagt ner en sekvens som sin första kombination , får man emellertid i fortsättningen varje gång lägga ned så många eller så få kort som man kan och vill.

Kan eller vill man inte lägga ned något kort , och bara då , ska man dra det översta kortet  i talongen varefter det blir näste spelares tur. När man lägger ned kort igen

ska det vara enligt någon av följande möjligheter :

1.Man lägger ned en ny kombination på bordet. Denna ska vara antingen en sekvens som ovan , med minst tre kort i följd och i samma färg , eller en grupp med minst tre kort av samma valör.

2.Man bygger en eller flera existerande kombinationer på bordet , vilka som helst , förutsatt att korten passar in : flera kort av samma valör på grupper , eller en ”förlängning” av en sekvens.

Exempel : på 8-8-8-8 kan man lägga ännu en 8:a , och på ruter 4- ruter 5-ruter 6 kan man lägga antingen ruter 3 eller ruter 7 eller bägge , osv.

3.Man arrangerar om existerande kort på bordet , förutsatt att man samtidigt dessutom blir av med minst ett kort från handen . Exempel : Det ligger klöver 10- hjärter 10- hjärter 10- spader 10 samt

spader 7- spader 8- spader 9 på bordet , och man har spader Knekt på handen . Man flyttar då spadertian till sekvensen och förlänger med knekten , så att där efteråt ligger klöver 10- hjärter 10-

hjärter 10 och spader 7- spader 8- spader 9- spader 10- spader Knekt på bordet. Man får göra hur komplexa och stora omarrangeringar man vill , förutsatt att (a) man samtidigt blir av med

minst ett kort från handen och att (b) det efteråt ligger enbart korrekta kombinationer på bordet.

En joker får användas för att representera vilket kort som helst . Ligger det en joker på bordet i en kombination , är det tillåtet att byta den mot motsvarande ”riktiga” kort (från handen eller från en annan

kombination på bordet) , och sedan använda jokern till någon annan kombination.

Den förste som lyckas bli av med alla sina kort från handen har vunnit och får betalt av var och en av de andra i proportion till värdet av de kort som de just då har kvar på handen :

joker 25 poäng , ess 15 , klädda kort 10 och nummerkort efter valören.

Om talongen tar slut innan någon vunnit , fortsätter spelet som ovan men en spelare som inte kan lägga ut något kort måste passa.

Sharing is caring!

2 kommentarer

  1. Man får göra hur många moment som helst på sin tur, förutsatt att de resulterar i giltiga kombinationer på bordet. Man vinner genom att gå ut, dvs lyckas lägga ut alla sina kort på handen.

     
  2. Får man göra hur många moment man vill på sin tur, ex lägga en kombination och samtidigt bygga på och flytta runt? Och…Hur vinner man?

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.