Boule Regler

 

Såhär lagom till sommaren tänkte vi på Spelregler.org lägga till lite fler roliga spel i utomhuskategorin. En klassiker är givetvis Boule, ett roligt utomhusspel som passar alla åldrar.

Spelets mål

Spelet går ut på att man kastar de 12 kloten mot en liten kula (kallat lillen) och får poäng för de klot en själv eller det egna laget placerat närmare lillen än motståndarlagets. Det lag som först uppnår 13 poäng vinner.

Varianter – på lag eller singel

I boule spelar man antingen Trippel: tre mot tre, Dubbel: två mot två eller Singel: en mot en.

Spelets gång

 • Det lag eller  den person som börjar utses via lottning. Någon i detta lag ritar upp en cirkel (35-50 cm i diameter) som utspelsplats. Båda fötterna skall vara i marken när denne ritar cirkeln.
 • Samma spelare som ritade cirkeln kastar nu ut lillen mellan 6-10 meter ifrån utspelscirkeln. Därefter kastar någon från detta lag ett klot så nära lillen som möjligt.
 • Nu är det det andra lagets tur att gå in i cirkeln och försöka kasta sitt klot närmare lillen eller krocka bort motspelarens klot genom att kasta sitt klot på motståndarlagets. Klotet närmast lillen leder.
 • Det nu ickeledande laget  får kasta tills dess hans eget lag får ett klot närmare lillen.
 • När båda lagen kastat alla sina klot räknas poängen.

Poäng

1 poäng får det klot som ligger närmast lillen. Har samma spelare eller lag flera klot närmare lillen än motståndarna, får man ytterligare ett poäng för varje sådant klot.

En spelare från det laget som vann senaste omgången ritar nu upp en ny cirkel på den plats lillen ligger och kastar på nytt ut lillen 6-10 meter från ringen. Spelet pågår tills något lag uppnått 13 poäng.

Sharing is caring!

39 kommentarer

 1. Om man använder linor som skiljevägg och ett klot går utanför linan och in på nästa bana. Hur räknar man då? klotet skymmer linan? klotet ligger en cm utanför linan?

   
 2. Om vi är 4 medlemmar i ett lag och 1 står över, får man då diskutera hur dom andra skall kasta och ifrågasätta vem som är närmast o.s.v., alltså får den som står över vara med och diskutera?

   
 3. vad händer när en spelare tar upp sitt klot som han har kastat tidigare och som är dött och kastar det igen , alltså har han kastat ett klot mer än de andra i laget. Det gäller tre manna lag alltså samtliga har kastat två klot utom en i det andra laget har kastat tre klot.

   
 4. Är det någon regel på hur man håller klotet när man ska kasta, med handryggen uppåt eller nedåt. Är det valfritt?

   
 5. om inte lagen kommer överens, frågar man domaren som avgör. om ingen domare finns tillgänglig tar laget fram ett måttband som mäter minst 10 m eftersom de stipulerade avstånden = 6 – 10 m övriga avstånd är ogiltiga.

   
 6. BOULEFRÅGA Ang. ”för långt lagd lille” – VAD GÄLLER?
  Situation:
  A kastar ”lillen”, den ÄR lång, men inte FÖR lång så att någon reagerar.
  A kastar sitt första klot som hamnar nära ”lillen”. Då dvs efter att första klotet är kastat, går B fram, menar att A har kastat ”för långt” och slänger självsvåldigt tillbaka ”lillen och spelare A:s klot och menar ”omkast”!!!!
  Det kan väl inte vara OK? Det är väl åtminstone god sed, att man frågar i laget först, – ex. ska vi kasta om?
  Mycket tacksam för svar!
  Mvh
  BTB

   
 7. Hej,
  Om man kastar ut två klot på en gång innan är inte sitt eget tur.
  Är det så att man måste ta bort den ena kulan?
  Dessutom det får man inte kasta om kulan?

   
  1. Råkar man kasta två klot i följd, räknas det andra klotet som ”dött” och är ute ur leken under den omgången.

    
 8. Är det Ok att i lagspel i boule, en spelare står ute i banan och visar, t.ex. med foten, var partnern skall sikta med sitt kast?

   
 9. Det måste inte vara den som kastar ut lillen som också kastar ut första klotet, bara någon i det laget.
  Man får inte slarva ens med enkla regler

   
 10. Hur mäter jag — från klotet till kanten på lillen eller mitt på lillen?
  Den vars klot i det vinnande laget som ligger närmast lillen är det den personen som ska kasta första klotet i nästa omgång?
  Är det OK att ”rätta till grus och ojämnheter” under en pågående omgång?

   
 11. Om båda lagen har klot kvar blir det omrunda, inga poäng delas ut. Om ett lag har klot kvar får man poäng för antal klot man har kvar.

   
 12. Hej,

  kan nån förklara vad som gäller om nån krockar/föser ut lillen utanför spelplanen?

  Tacksam för svar
  Ella

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.