Chicago regler

 

Chicago är ett stickspel influerat av poker. Troligtvis uppfanns denna variant av Chicago i Sverige på 1980-talet. Det finns väldigt delade meningar om hur man egentligen spelar Chicago och ni hittar många olika varianter bland kommentarerna.

Hoppa direkt till
Utspel
Poäng
Köpstopp
Ta Chicago

Så spelar man Chicago

Man spelar Chicago med en vanlig kortlek utan jokrar och det går bra att spela på 2 eller fler spelare.

Man börjar med att välja ut vem som börjar att dela ut, till exempel genom att dra ett kort där den som får högst börjar vara ”giv”.

Byten & bygga hand

Varje omgång börjar med att varje spelare får fem kort var. De ska nu skapa en så bra pokerhand som möjligt enligt poängen nedan genom att byta ut kort. Under dessa byten får man byta hur många av korten som helst. Väljer man att bara byta ut ett kort kan man få se ett öppet och antingen ta det eller få ett nytt stängt kort. Antal byten är 2-3 per runda beroende på vad man har kommit överens om från början. Vid varje byte, förutom det sista innan utspelet, frågar given vad spelarna har på handen och den som har bäst hand får poäng. Man berättar inte exakt vad man har men säger t ex ett par, triss eller stege.

Utspel

När alla spelare gjort sina byten spelar man en stickspelsrunda med de fem kort man har på hand. Spelaren till vänster om given (given roterar medurs efter varje spelomgång) börjar lägga ut ett av de fem korten denne har på handen. Därefter ska resten av spelarna följa färg och lyckas ta över kommandot på utspelet genom att ”slå” det lagda kortet. Den som lyckas ta sista sticket får poäng.

Efter utspelet får spelaren med bäst hand poäng.

Ta Chicago

Under spelets gång måste en spelare ha ”tagit Chicago” för att kunna vinna. Att ta Chicago innebär att man tar alla kort under utspelet. Klarar man att ta Chicago får man 15 poäng och misslyckas man får man minus 15 poäng. Har man ropat Chicago lägger man första kortet i utspelet, oavsett vems tur i turordningen det egentligen är. Ingen spelare får inga poäng för handen när någon har utropat chicago.

När en spelare vill ta ut sin Chicago och denne kommer att gå vid vunnen Chicago, kan en annan spelare närmare dealern (förhand) säga Chicago och har då förtur. På detta sätt kan man alltså hindra en annan spelare att gå ut och själv ta minuspoäng. Det är alltså spelaren som sitter närmast dealern som har förtur på en Chicago.

Köpstopp

När en spelare uppnått 41 poäng får denna inte längre byta ut sina kort utan måste stå över byten och köra utspel på de kort denna fått i första given. Det är alltså smart att ta sin Chicago innan köpstoppet för att ha bäst chans att klara detta.

Poäng

 • Utspel – 2 poäng
 • Utspel på en 2:a – 5 poäng
 • Par – 1 poäng
 • Två par – 2 poäng
 • Triss – 3 poäng
 • Stege – 4 poäng
 • Färg – 5 poäng
 • Kåk – 6 poäng
 • Fyrtal – ger 8 poäng (eller nollställa övriga spelares poäng)
 • Färgstege – 11 poäng
 • Royal Flush – 20 p
 • Royal Straight Flush – Spelaren vinner spelet

Om två spelare får RoyalFlush samtidigt är det den med högst som tar poängen (eller hela spelet). Hjärter är högst i Chicago, sedan kommer Spader, Ruter och till sist klöver.

Vem vinner?

Den spelare som först uppnår över 52 poäng och spelet om Chicago vinner spelet. Se poäng ovan.

Varianter av Chicago

Det finns många varianter när det kommer till just Chicago. Här kommer några vanliga varianter:

Variant på köpstopp: En del skippar köpstoppet helt, eller ger köpstopp först vid 46 poäng.

Variant på byten: En del kör med enbart 1 byte.

Variant av poäng för fyrtal: En del nollar ej andra spelare vid fyrtal.

Variant av poäng vid samma hand: En del delar inte ut poäng om två spelare har samma hand. T ex par, triss- oavsett om den en spelaren har högre kort. Så när frågan om handen ställs i byten får ingen poäng om fler har samma hand.
Variant på Chicago: En del spelar med att en spelare måste lyckas med att ta Chicago för att kunna vinna. En spelare som når 52 utan att ha klarat att ta Chicago blir nollställd.
Variant på Chicago / Minuspoäng: En del tillåter minuspoäng och tillåter då spelare att säga Chicago även om man inte hunnit samla ihop 15p.
Variant på byte av ett kort: En del tillåter inte ”ett öppet kort” vid byte om ett kort.

Vanliga frågor och svar

Får man säga Chicago två eller fler gånger?
Svar: Nej. Det en endast tillåtet att spela om Chicago en gång.

Vem får poäng om båda har färg?
Svar: Hjärter är högst i Chicago, sedan kommer Spader, Ruter och till sist klöver.

Hur många byten får man göra i Chicago?
Svar: Reglerna går isär. Vanligtvis gäller 3 byten.

Kan man spela Chicago på två personer?
Svar: Ja, det går bra.

Hur många poäng ska man han innan man kan säga Chicago?
Svar: 15 poäng.

Vad är högst i Chicago?
Svar: Royal Straight Flush i hjärter.

Sharing is caring!

153 kommentarer

 1. Hej!
  Får en spelare hävda royal straight flush efter det att samma person begärt chicago och sedan förlorat det spelet?

   
 2. Hej, om jag får fyrtal på sista bytet och personen som vinner spelet går ut och vinner hela spelet men går mitt fyrtal föra hans vinst o j nollställer han eller vinner han spelet?

   
 3. Hej
  Vid fyrtal. Måste ägaren av fyrtalet bestämma sig i första läget om hen vill ta poäng eller sätt ner övriga på noll. Vi kör med att det initieras en ny runda om en person väljer att nollställa andra spelare. Men då hävdar en spelare att hen vill ha 8 poäng efter första bytet och sedan t nollställa på andra.

  Jag anser att ett fyrtal på given är alldeles för kraftfullt om det kan ge totalt 16 poäng och i sista bytet sätt alla på noll.

  Om du är emot 16 poäng och nollsättning – Tumme ner.

  Om du är för att man måste välja att ta poäng för resten av rundan eller att nollställa och avsluta rundan och ta nya kort. Tumme upp.

   
  1. Hur gör man om spelaren mitt emot mig har köp stop och vi bara är 2 spelare . Jag får färg efter första bytet . Men sedan så ska det ju gå två bytes rundor till. Men ingen byter ju så går man ju direkt på utgång . Hur gör man med poängen då som borde bli 15 poäng . Men efter som det inte blir någon bytesrunda så hävdar min motspelare att det bara blir 10 poäng . Hur gör man ska man räkna poäng för alla bytesrundorna eller ?

    
  2. Om man är emot din motspelares förslag, tumme ner.
   Om man håller med dig, tumme upp.
   Fint att inte kunna förlora en omröstning.
   Lika riggat som Bidens ”vinst” 2020 🙂

    
 4. Om jag lägger t.ex hjärter dam, måste dom andra spelarna lägga sitt högsta kort då? Om de tillexempel har hjärter 10 och 6, kan de lägga 6an då?

   
 5. Jag förstår inte skillnaden i poänginformationen gällande ”Royal Flush” och ”Royal Straight Flush”. Den ena ska ge 20p och den andra vinst, men de är väl samma sak? ”Färgstege” anges ju till 11p och är det som går under benämningen ”Straight Flush”, så vad är det för kombination av kort som avses med ”Royal Flush” och ger 20p?

   
  1. ”Royal Flush” har jag förstått det som är när du har stege i de högsta korten alltså tio, knäckt, dam, kung och ess.
   Medans ”Royal Straight Flush” så har du stege i de högsta korten och alla är i samma färg.

    
   1. Då borde det ju heta Royal Straight (stege). Flush betyder ju färg.

    Jag tror de menar att Royal Flush är färgstege med ess i topp (spader, ruter eller klöver) medan Royal Straight Flush är färgstege i hjärter med ess i topp, alltså högsta handen man kan få.

     
 6. Är tveksam till en del uppgifter bl a att chicago kom till på 80-talet. Jag spelade mycket chicago på 70-talet så spelet är äldre än vad som uppgavs. Finns det officiella regler, behövs det, det spelas väl ina mästerskap i chicago. För mig är ingen färg högre än någon annan, poker är ett sannolikhetsspel och det innebär att det inte är svårare att få en Royal i hjärter än i någon annan färg, därför bör de bedömas lika. Jag har nog spelat 5 olika varianter varav jag spelar tre av dem ofta. När jag spelar med mitt gamla kompisgäng tillämpar vi något som vi kallar ”Bibbiregler. När man har kommit upp till 15 poäng måste man vinna spelet given därpå, annars blir man nollad. Detta gäller dock bara en gång. Vi har utgång på 50 poäng, men för att vinna måste man vinna spelet given efter att man har nått 50 p annars g får man backa 5 poäng. Detta gäller varje gång man kommit över 50 p. Det har hänt att någon har fått över 70 p och ändå inte vunnit. Att vinna spelet ger alltid 5 p, förutom om man begärt chicago eller vinner med en tvåa. För mig finns det många sätt att spela chicago på, inget är fel.

   
 7. Royal Flush – 20 p
  Royal Straight Flush – Spelaren vinner spelet
  admin är lite ute på hal is här:
  Royal Flush – 20 p
  Royal Straight Flush – Spelaren vinner spelet
  Om två spelare får RoyalFlush samtidigt är det den med högst som tar poängen (eller hela spelet). Hjärter är högst i Chicago, sedan kommer Spader, Ruter och till sist klöver.

  Med denna förklaring finns ingen Royal Straight Flush!
  men underförstått är Royal Straight Flush: tio, knekt, dam, kung äss i hjärter

   
  1. Royal Flush – 20 p
   Royal Straight Flush – Spelaren vinner spelet
   Enligt ovan ser jag ingen skillnad!

    
  2. Jag antar att de menar att om två spelare har Royal Flush så är det den med högst ess som vinner.
   Royal Straight Flush är väl tio, knäckt, dam, kung, ess i vilken färg som helst?

    
   1. Royal straight flush = färgstege 10,Kn,D,K,E.
    Imperial straight flush kallas den när den är i hjärter, och är bara intressant on 2 spelare får en royal samtidigt.

     
  3. Jag antar att de menar att om två spelare har Royal Flush så är det den med högst ess som vinner.
   Royal Straight Flush är väl tio, knäckt, dam, kung, ess i vilken färg som helst?

    
 8. En enkel fråga. är det överstick som gäller, alltså måste man sticka över eller är det ok att krypa under?

   
    1. En trevlig variant som vi kör med är ”bytesstopp” vid 47 poäng plus att att man måste ta sista sticket för att vinna med 52! Då blir det lite funderingar runt 40 poäng hur man byter kort!
     2 byten
     10 till ÄSS i en färg oavsett vad det kallas medför direkt vinst!

     Straight Flush
     Royal Straight Flush
     Färgstege
     Allt detta förvirrar om man inte föklarar vad som avses!

     För mig fanns förr aldrig benämningen färgstege.
     Straight Flush hette det. I alla valörer och färger utom i hjärter
     som med Äss, kung,dam,knekt, tio kallades Royal Straight Flush

     Vad somliga inte kan enas om är dock. Fyrtal!
     Om man väljer i första bytet med ett fyrtal att nolla kan man då ta 8 poäng efter spelet eller tvärtom?
     Det har vi inte riktigt blivit överrens om!
     Men om någon lyckas ta hem en Chicago! När någon sitter med fyrtal?
     Då gäller inga pokerhänder. Således kan denne varken nolla eller ta 8 poäng!

      
 9. Om en spelare kommer upp i 52 poäng eller mer, låt oss säga efter första bytet innan sista rundan är färdigspelad, avslutas spelet då och hen vinner?
  Vad jag vet så måste man spela klart sista rundan, men mycket tjafs uppstod då hen sa att nu har jag vunnit och spelet avslutades innan sista rundan var klar.
  Vad är riktigt?

   
  1. Om någon når 52 poäng före sista rundan avslutas spelet om inte någon förhindrar detta och säger Chicago (man får aldrig poäng för sin ”hand” när någon sagt detta). Den som sagt Chicago får sannolikt minuspoäng men förhindrar vinsten för motståndaren.

   Vi har som regel att man ska ha sagt Chicago minst en gång innan man kan vinna/gå ut på 52 poäng.

    
 10. Får man krypa i utspelet, alltså lägga under om även om man kan lägga över? Eller måste man alltid lägga över?

   
 11. Om någon glömmer bort sig och råkar köpa fast man är på köpstopp, vad har alla därute för regler då? Vi kör med minus 10 poäng i ett sådant läge.

   
 12. Om jag har 50 p och får utspel (alltså så jag får 52 och vinner) men i samma runda får en annan fyrtal å ”nollar” alla. Vad räknas? Har jag som får 52 p hunnit vinna då eller hamnar jag på noll då?

   
  1. Du hamnar på noll då den som får fyrtal väljer att nolla de övriga och inte väljer att ta poängen ( 8p )!
   Spelade med min svärfar och jag fick fyrtal i mitt sista köp. Då nollade jag honom istället för att ta poängen! Han blev lite besviken och det förstår jag men regler är regler! Eller har jag fel! Vad säger reglerna? Vore bra att veta till nästa gång!
   Tommy

    
  2. I sista rundan man köper (alltså 3e) och en får in 4-tal, måste man visa korten direkt innan man börjar med sticket, och då kan personen ”nolla” alla och du som har 50p. Men om personen får 4-tal och väntar tills rundan är klar, får personen 8 P och kan inte ”nolla”.

    
 13. Vad händer om en spelare får fyrtal i sista bytet, och annan spelare vinner spelet och går ut på 53 poäng?? Vinner sistnämnda spelare, eller förlorar den alla poäng utom de fem vunna i sista spelet??

   
 14. Vi spelade Chigago och hade köpstopp på 45 poäng. Jag hade 44 p och satt med ett par i sjuor efter första bytet av tre.. Jag vill inte hamna på köpstopp och sa att jag inget hade, är det fusk eller ingår det i spelet.

   
 15. Måste man ha vunnit sitt ”chicago stick” för att man ska kunna vinna? Eller räcker det att man ändå försökt sig på ett sådant? För straff på -15 eller +15 är ju straff och belöning likaså. Tacksam för svar 😉

   
 16. Om alla är på köpstopp och det är dags för spel ska personen med högst hand få poäng innan spelets gång eller får personen det efter spelet (ett par/två par/triss osv) Och ska man räkna poängen som i ett vanligt spel, det vill säga personen med högst hand får poäng för varje rond Eller räknar man bara poängen en gång eftersom ingen köper kort?

   
 17. Om man ”avslöjat” i bytet att man har färg för att få poäng. Kan man låta bli att visa färgen innan någon lägger just den färgen dvs lägga korten upp och ner tills färgen kommer.

   
 18. Satt o spelade Chicago i helgen, då sa en att man bara säga Chicago en gång under spelet, det kan väl inte stämma.

   
 19. Som jag minns det så brukade vi köra köpstopp vid 45 poäng och sista sticket gav 5 poäng, utgång på tvåa gav 10 poäng. Oftast körde vi med att man endast fick byta ut högst tre av korten vid varje byte för att göra det lite svårare. Färgstegen minns jag inte helt poängen för men vill minnas att det var högre typ 20 eller så. Men Royal Flush var omedelbar utgång.

   
 20. Om man får 4-tal i given och väljer att ta poäng, är det verkligen så att den kan få 8 poäng för varje gång vid byten ex säg att den får 24 poäng efter den omgången?

   
 21. Hej! Vi satt nyss och spelade chicago. Vi blev oense om en regel.
  En sitter på 40 poäng och får på given ett par och råkar då säga att han har par… Men han ändrar sig snabbt innan han skriver dit poängen, istället säger han att han inte har något eftersom han inte får byta ifall han får poäng. Vi andra vet att han har par. men han vill inte visa utan byta kort o låta spelet gå vidare utan att han får poäng.. Spelet avslutades pga att vi inte kan komma överens. Tacksam för svar

   
 22. Tjena
  Idag satt familjen o spela Chicago och vi är 5 st Jag sitter till höger om dealern och får triss i given men dealern råkar ge 6 kort till sig själv. Då säger en bland oss att man ska blanda om alla 52 korten. Hur ligger reglerna till där?
  /Marcus

   
  1. Vi skulle kunna köra att någon får dra ett random kort från dessa 6 och lägga tillbaka i leken. Men det får bli ett majoritetsbeslut om man inte kommer överens.

    
 23. Vi brukar köra med lite annorlunda regler, som gör att man undviker många av de problem ni stöter på.

  För det första kör vi bara till 52, med bytesstopp på 47. Eventuellt kan man köra att den med bytesstopp får sex kort på given och får välja ett att slänga.

  Sen har vi bara två byten. Efter första bytet jämför vi också pokerhänder.

  Skulle någon få fyrtal eller färgstege går det före allt annat. Man visar den då direkt och spelar inte händerna över huvud taget. Då blir det inga gräl om att ”någon vunnit men någon annan hade ju fyrtal”.

  För att inte hamna i gräl om vem som ska säga chicago eller inte frågar man först personen efter dealern om han vill chicka, och går varvet runt. Skulle någon i slutet säga chicago får inte någon av de som blivit tillfrågade innan ändra sig. Det här behöver man inte göra varje gång, det brukar räcka med att personen efter frågar om han får börja. Skulle någon då säga ”nej” går man varvet runt och frågar. Personen som säger ”nej” behöver nödvändigtvis inte vilja säga Chicago utan kan även bluffa om det för att få någon annan att säga det och ta minus.

  Om någon säger Chicago får ingen poäng för sina pokerhänder. (Om det inte är ett fyrtal eller färgstege, men då har man ju redan visat det och ingen kan således säga Chicago ändå).

  Bara en person får poäng för sin pokerhand per omgång. Högst valör vinner alltid. Skulle två ha lika hög valör går man på vem av de som har näst högst valör osv.

  Försten som kommer till 52 vinner direkt, oavsett hur de kommer dit. De måste dock ha sagt Chicago en gång under spelet (om de klarat den eller inte spelar ingen roll).

  Och med följande poänggiv:
  Vinna sista stick: 5 p
  Vinna sista stick med en 2a: 10 p
  Par: 1 p
  Tvåpar: 2 p
  Triss: 3 p
  Stege: 4 p
  Färg: 5 p
  Kåk: 6 p
  Fyrtal: 7 p eller nolla alla andra
  Färgstege: Vinst
  Royal straight flush: Vinst samt nolla alla andra spelare
  Chicago: +/- 15 p

   
 24. Jag kommer från en kortspelande familj (fredags- och lördagsnöje från tidig ålder upp i rätt mogen ålder). Vi har dock rätt annorlunda regler på Chicago än det som skrivs här. Var intressant att se olikheterna; kanske förenklades/ändrades reglerna för att passa oss när vi var i femårsåldern.
  För det första använder vi inget köpstopp alls. Spelet vinns istället när man nått över 50p (alltså på 51p eller mer) måste man vinna sistan, alternativt vinna sin Chicago. På så sätt kan alltså inte två stycken ”vinna”.
  Vidare är pängen 1-6 samma, men fyrtal nollar alla och man själv får 7p. Färgstege ger automatisk seger oavsett valör eller kulör.
  Dessutom får bara en poäng varje gång för handen (har flera tex par är det bara högsta som räknas). Tycker inte det riktigt framgår om alla får poäng eller inte. Poäng ges efter första och andra bytet, samt efter 5-korten (kallas ”utspel” i reglerna ovan, men finns ett Kortspel som heter 5-kort och som har reglerna som ”utspel” ovan så har vant mig att kalla det så).
  Chicago får man +10 eller -10p för, och den som bryter den får 3p, men med detta går det inte att vinna. Det går alltså att ”hindra” den som har över 50p från att vinna, men man måste ha poäng för att kunna begära det. 0 är lägsta poängen. Man får dessutom poäng för handen när någon begärt Chicago. (”Ingen spelare får inga poäng”? Felaktig dubbelnegation?)
  Sistan, alltså det sista utspelet i 5-korten, får 5p, oavsett vilken valör på sista kortet.
  Angående byten beror det på hur många man är. Om det är fler än fyra vid bordet går man ner på 2 byten, och om det är fyra vid bordet är det tre byten, men man får inte byta alla fem. På detta vis är det ”mer sällan” man behöver ta till sak-högen för det sista bytet.

  Ja, jag tror det var alla skillnader. Bättre eller sämre? Ingen aning; bäst att hålla sig till det man är van vid, så länge alla kör efter samma regler. Kanske kan kalla dessa regler Chikago eller nåt för att skilja dem ; O)

   
 25. Hej! Jag spelade med en vän och han gick ut med 59 poäng men samtidigt satt jag med 4-tal på hand.. Vinner han eller åker hans poäng ned till 0?

   
 26. Om man nyttjar esset i stege på följande sätt 5,4,3,2,A.
  Kan man då nyttja det som högsta kort i jakt på sista stick?

   
 27. Hej!
  Vi sitter och spelar lite Chicago. Min sambo förlorade just ett ”Chicago senario” efter att jag sakade ett lägre kort i utspelad färg men jag hade ett högre kvar på han vilket jag senare satte stopp för hennes Chicago. Hon är ju såklart säker på att man måste saka med sitt högsta kort i lagd färg. Så har jag aldrig spelat och kommer aldrig att göra, det kan inte stämma att det är så man ska spela! Eller…
  Tex. Motspelaren börjar med hjärter ess. Jag sakar med hjärter två men jag har hjärter kung kvar på handen.
  Tackar!

   
 28. Hej!

  Jag råkade häromdan ut för ett ny diskussion när vi spelade Chicago. Så här blev det: Person A har 51 poäng (vi spelar att man vinner på 52 p eller mer). Vi var fem eller sex spelare totalt så vi körde endast ett byte. Efter bytet så kör vi utspelet. Den spelare som har bäst hand efter bytet får inga poäng förrän efter utspelet.

  Nu till dilemmat, person A vinner spelet och ska således ha 5 poäng, MEN en annan spelare har fyrtal och vill ha ner alla spelare på noll.

  Frågan är: ska poäng för utspelet ges först och har person A då vunnit och den andre spelaren får inga poäng för sitt fyrtal? Eller ska övriga spelare ner på noll förutom han som hade fyrtal och spelet fortsätta??

  Tacksam för svar!

   
 29. Hej!

  En liten fråga..
  Om man fått köpstopp & slänger 2 kort men hinner
  Komma på sig själv innan man tar emot kort av
  dealern? Räknas det inte som att man bytt då ändå?
  Man har ju ändå tänkt byta & slängt 2 av sina kort..

   
  1. Håller inte med dig! ROYAL-FLUSH kan du lägga upp direkt på bordet!
   för då är spelet slut! Direkt utgång! Händer sällan!
   Vid Chicago 15+ eller 15- inget annat poäng utdelas!
   -HÅLLER MED DIG FÖRÖVRIGT! REGLER INNAN START!

    
 30. Hej! Jag har spelat massor med Chicago och olika grupper av vänner har olika regler. De flesta fungerar bra.

  Det viktigaste är att man reder ut alla regler INNAN man börjar. Man kan inte ha de diskussionerna under spelets gång.

  Några varianter:
  Om man kör att man får 5 poäng för utspelet, så får man ett spel där det kan vara bra att spara höga kort, utan någon egentlig ”hand”.

  Kultvåa: Om man tar hem spelet med en tvåa som sista utlagda kort, så får man mer poäng (10 p om utspel ger 5, 5 p om utspel ger två)

  Endel har regeln att man får byta ut alla kort (en extra gång)om man får alla kort under 10 på given. Om man är många som spelar, så gör detta att leken tar slut.

  Man får inte säga Chicago om man inte har 15 poäng. Man får inte vinna på en Chicago -alltså får man inte säga Chicago när man har köpstopp, eftersom en lyckad Chicago skulle innebära vinst.

  Det jag absolut tycker, är att man alltid ska få poäng för korten och utspelet separat. Ingen ska kunna ”Chicka” för att någon annan ska missa sina poäng för en färg. (Eller ännu värre: fyrtal eller Royal straight flush!)

  Pappa och brorsan kör med ”bättre kort”. Om man begär bättre kort under utspelet (man måste vara hög för att få fråga), så kan motspelarna tacka ja eller nej. Om alla tackar ja, så får ingen några mer poäng, varken för kort eller utspel. Man delar ut en ny omgång. Om någon tackar nej, så måste den peronen vinna utspelet, annars får han/hon 2poäng minus.

  Olika regler kräver olika spelstil, men det är alltid roligt!

   
 31. Jag saknar Royal Straight Flush. Den använde vi då jag var liten. Man fick mera poäng om man hadde Royal Flush i Hjärter.. Någon annan som har spelat med det? Och kommer ihåg hur mycket man fick då?

   
  1. @Sandra:

   Jag tror att vi körde med att royal straight flush var 30 poäng.

   Däremot har jag inte sett någon kommentar om att man torskar poäng (kommer inte ihåg hur många vi körde med, men 15 eller 20 tror jag, eller så torskade man alla) om man går förbi 53 poäng dvs. man var tvungen att vara jäkligt försiktig när man började närma sig köpstoppet för om man fick köpstop (vi körde antingen med 43,45 eller 47 poäng) var man tvungen att kasta stegar och färg osv.. om det skulle innebära att man gick förbi 53 och därför fick man försöka sega sig upp till 53 poäng just med par om man låg på säg 50-51 poäng och att man då gjorde allt för att förlora sticken så att man inte passerade. (sticken var värda 5 poäng när vi spelade).

   Vidare så hade vi 2-3 byten,(dvs. vi bestämde oss innan för vad vi skulle köra med under det spelet) och att man fick poäng efter varje för byte för det man hade även om man inte bytte och behöll samma kort till nästa byte. Detta gjorde att det blev lite mer strategi i spelet. Man var också tvungen att säga vad man hade om man hade något och därmed vara ärlig. Dock fick man inte poängen direkt efter det sista bytet utan först efter sticket som direkt följde på det bytet. Man kunde få poäng för både det man hade på handen och sticket om man tog hem båda. När någon och det kunde vara vem som helst ropade chicago så kunde bara den få 15 poäng eller minus 15 poäng och alla andras uppgift var att vinna över denna för att ge den minus 15 poäng. Endast någon med färre poäng än den som ropade chicago först kunde neka denne genom att också ropa chicago och då ta över ”chicago försöket”.

    
  1. Påhittad Bondregel! Sista kortet i sista-stick skall vara en tvåa och ger normalt: 5p extra poäng! Alltså 5+5=10p för sista-stick!

    
 32. Så här har jag/vi alltid spelat Chicago.

  När du begär Chicago och klarar det får du 15 poäng, skulle du förlora får du 10 minus, och gäller det att vinna sista kortet oavsett om någon annan tagit ett av sticken under spelets gång.
  Annars kör vi lika som era regler.

   
  1. Varför köra med skitregeln köpstopp? Då slipper ni hamna i er sits? Är bara en påhittad bondregel! liksom ett upp! Regel ett: ta reglerna före spelet!

    
 33. Hej.

  Vi har ett väldigt stort problem just ang chicago. Och det finns så många som spelar med olika regler med så skulle vilja höra lite om vad ni säger. Det är två STORA frågor som jag funderar på hur ni spelar som.

  Vi börjar med att jag ligger jag på köpstopp. Får jag då ta en chicago? inte för att jag har en bra hand och kommer vinna den utan mer för att få 15 minus så jag igen kan vara med och byta kortet.

  Själv tycker jag att om man har köpstopp så borde de väl gälla med att hindras från att ta chicago oxå? Vad tycker ni?

  Den andra fakorn jag stör mig på är att tex. Jag har två par på handen. självklart vill jag ju få en kåk. så jag vinner mina poäng på två par. och hoppas på att få kåk nästa gång
  När nästa kort kommer och jag fick inte min kåk men jag har fortfarande kvar mina två par på handen. Men inser att om jag säger det så kommer jag att hamna på köpstopp så därav säger jag att jag har inget. Även fast jag har två par.

  Själv tycker jag att har man två par så måste man säga det man har på handen med? speciellt om du sagt det första gången men nekar i andra just bara för att man inte vill hamna på köpstopp?

  Jag tycker de är fusk?? om man så klart inte har slängt sina kort och inte har kvar dom. Men när man har det men nekar? är de fusk eller är det bara spelet?

  Och om de i så fall är spelet så förstår jag inte logiken med köpstopp heller när man fuskar sig ur den eller aldrig kommer dit? =)

  Snälla berätta vad ni tycker och hur ni spelar? =)Hade varit roligt med andra åsikter =)

   
 34. Hej. Om jag har ”köpstopp” men glömmer av mig och ändå kastar kort när de andra kastar kort, hur ”straffas” jag då? Tappar jag alla poäng/tappar jag 15 poäng som när jag missar min Chicago/får jag inte vara med och spela den omgången/tar jag bara tillbaka mina 5 kort (eller drar fem ut högen) och straffas med en arg blick och gliringar?

   
 35. Våra chocago regler verkar inte stämma mkt med dessa. Bla har vi köpstopp på 47, går ut på 52. Sen när man köper och byter kort 3 ggr får man poäng för det man har under 2 rundor då, och sen även när spelomg. är över, alltså den som sitter med högsta kombinationen (även i rundorna). Vi säger då vad vi har ,eller man säger väl inte exakt utan mer ”kåk” ”triss” ”2par” osv. Sen ang vem som ska ta Chicago har vi att den som står på tur får säga det efter sista 3 bytesrundorna är klar, vill inte just han ha chicago går chansen över till nästa person. Men att de ska ge 15+ eller 15- har vi också. Vi har även att den som vinner spelet får 5 poäng. Jag trodde att dessa regler var dom riktiga men så verkar det inte.
  Det jag funderar över är om vi har så man går ut på 52, är det den som först får 52 då eller låt säga om 2 spelare spelar och båda ligger på 50 i sista omg. är det då den som får högst poäng sammanlagt som vinner? jag menar, en kan ju ha 2 par och då hamna på 52 medans sen den andra får en kåk och hamnar på typ 62 poäng när det är över, Hur gör man ang det?

   
 36. Gällande utspel står det: ” Därefter ska resten av spelarna följa färg och lyckas ta över kommandot på utspelet genom att “slå” det lagda kortet.” Måste man vinna sticket om man kan eller kan man välja att spela ett lägre kort? EX. Jag har hjärter tre och hjärter ess. Hjärter 10 ligger. Får jag spela hjärter tre för att spara hjärter ess i förhoppning om att lyckas vinna med det senare?

   
 37. Hej . Här kommer en lustig fråga.

  Om två personer säger chicago och den ena av dem är dealer.Vem är då närmast dealern och får börja?

   
 38. Hej!

  Skulle gärna vilja ha svar på en situation som uppstod för oss idag.
  En spelare säger chicago och klarar det, dock så sitter jag på ett 4-tal. Vad händer här?
  Får person 1 sina 15 poäng och sen drar jag ner alla på 0 med mitt 4-tal eller vad händer?

   
  1. Hej!
   Vi har alltid spelat med att när någon kör sin chicago får ingen poäng för sin hand, varesig denne klarar chicagon eller inte. Om folk håller med: tummen upp på detta inlägg så lägger jag till detta i reglerna.

    
   1. solklart fall! den som säger Chicago!
    klarar man sin Chicago får man 15p om ej -15 och inga andra poäng Utdelas! Finns många konstiga variationer men denna är solklar! -Finns bondregler i spelet! -Börja alltid spelet, med vilka regler ni kör med!

     
 39. @Undraren: turordningen utgår ju ifrån dealern och detta ändras varje runda
  @Johanna: Du blandar om de kastade korten och delar ut dessa.
  @Keith: Du kastar dina kort innan dealern ger kort till första spelaren, är du långsam kan du ju dock se hur många kort alla slänger.

   
 40. Tycker inte att reglerna som visas, stämmer.. det där om att man , som närmast dealern, kan välja Chicago för att förhindra ngn att välja det och därmed gå ut..

  Anta att spelare 3, från dealern sett, kan gå ut genom att välja Chicago.. om då inte spelare 1 eller 2 väljer Chicago före spelare 3, så försätter dom ju sin chans..
  Och då väljer spelare 3 Chicago och går ut…

  Så spelar vi iaf.. att det är turordning …

   
 41. Hejsan jag undrar om jag som sitter sist kan välja att vänta ut och se hur många kort mina motståndare tar innan jag väljer att kasta mina kort och köpa eller måste jag slänga mina oönskade kort med en gång?

   
 42. Hur blir det i detta scenario?
  Person A har 52 poäng. På starthanden får person A en kåk (6 poäng) och har därmed överstigit vinstgränsen på 53. Spelet går vidare och efter två byten har ingen spelare kommit över kåken.På utspelet tar person A även sticket. Efter omgången är slut visar person B upp att den har fått fyrtal på sista givet och sänker ner alla till noll. Sänks person A också ner till noll eller har den vunnit eftersom att poängen att komma över 53 togs innan person B fick sitt fyrtal?

   
 43. Vad gäller om man inte kan följa färg vid utspelet och måste saka?
  – Kan man lägga sitt sakkort upp och ner så att motståndarna inte ser vad man sakat eller
  – måste jag saka öppet så de andra ser vilket kort jag sakar?

   
 44. Hej Tommy, vad kul att du ändå håller med oss om reglerna 🙂 Har stött på många konstiga varianter och bara att bedöma utifrån kommentarerna så finns det mycket olika sätt att spela och räkna på.

   
 45. Det här spelet ”uppfanns” inte på 1980-talet. Min bror spelade det på Gripsholm 1967-1968 och jag spelade det här i Sverige i början på 1970-talet( 1972)och har spelat det sen dess. Det vore trevligt om vi kunde enas om de regler som står här så att det blir gemensamma regler för åtminstone Sverige.I år har jag spelat det med kineser.Det kräver inte så mycket som ett av deras favoritspel som heter Landlord. Varning för detta spel om du inte är överbegåvad.

   
 46. Hej. Om 1 person begär chicago o klarar detta,en annan person lägger fram 4tal,hur räknar man då? vems poäng gäller? klurigt,Mvh/ Berit

   
 47. En fråga till alla: Kan man ta chicago när man vill ex. efter ett byte? förutsatt att ingen har kastat kort inför andra bytet..
  sedan lite svidande kritik på reglerna ovan, 2 byten gäller och inget öppet. ni spelar dagisvarianten!

  mvh/påsen

   
 48. Hur går det till när man berättar vad man har för att bestämma vem som börjar? Måste alla säga?

  En person säger att han har fyrtal och att han vill nollställa alla andras poäng. För att undvika detta säger en annan spelare ”Chicago”, och nullifierar på så sätt detta. Har han rätt att göra så?

   
 49. Hej!

  Om 2st spelar och båda har köpstopp hur många poäng får en om man har par på given? 1p och sedan spelar och 1p efter spelet lr räknar är man det bytet som inte görs som poäng oxå?

   
 50. Om två spelare uppnår 53 poäng på samma omgång vem vinner då? Är det den som tagit sista sticket eller den som vunnit med bästa hand?

   
   1. @admin:
    Efter att målpoängen har blivit nådd, ska fortfarande ett stick bli tagen för vinsten, vilket utesluter chansen att ett oavgjort spel kan dyka upp.

     
 51. Om jag får fyrtal på given och vill ha mer poäng så säger jag att jag har triss och får då 6 poäng på 2 byten. när sedan stickspelet är klart så visar jag fyrtalet och alla åker ner på noll är detta fel (fuskare enligt vänner).

   
 52. När en spelare säger chicago och denne kommer att gå ut, kan en spelare närmare dealern säga chicago också och då har förtur. Detta kan man göra för att hindra den första spelaren från att gå ut, och själv ta minuspoäng. Alltså är det den spelaren som sitter närmast efter dealern som har förtur på en chicago.

   
 53. Får två spelare RF ”samtidigt” är det den med högst RF som tar poängen. Hjärter är högst i chicago, sedan kommer Spader, Ruter och till sist klöver.

  Alltså:
  HJärter
  Spader
  Ruter
  Klöver

   
 54. Om två eller fler säger chicago på samma omgång, är det den som sitter närmast efter ”dealern” som börjar. Kom dock ihåg att man måste ha 15p. för att kunna säga chicago.

   
  1. Hej, tror att sannolikheten att två spelare får RF samtidigt är nästintill obefintlig. Man kan nog välja lite själv, antingen får resten av spelarna åka ner på 0p eller så kan båda spelarna få x antal poäng.

    
 55. vi sitter här 3 grabbar spelar lite såkallad Chicago sen tänkte jag att nu får det vara slut med alla dessa bråk mellan grabbarna så hur är det får man ta Chicago när man har mindre än 15 poäng i spelet alltså får hamna minus,?
  inga dödsfall ännu men snart så hjälp .
  tack på förhand hoppas ni förstår min ironi

   
  1. hej, ursäkta sent svar. man får ej ta sin chicago om man inte har 15 eller mer poäng, man kan alltså inte få minus. Hoppas jag hann svara innan ni slog ihjäl varandra 🙂

    
 56. Ja. Man kan ha följande stegar med ess: ess, tvåa, trea, fyra, femma eller tia, knekt, dam, kung, ess. Man får dock ej ”gå runt” leken, t ex dam, kung, ess, tvåa, trea.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.