Bluffstopp regler

 

Bluffstopp är ett populärt kortspel för 3-6 personer som går ut på att bli av med sina kort först av alla.

Spelets gång

Alla spelare börjar med sju kort på hand, resten av korten placeras i en hög på bordet. Förhand – spelaren till vänster om given – spelar ut valfritt kort med baksidan upp och säger vilket kort som lagts. Spelaren på tur ska lägga en högre valör i samma färg och detta fortsätter till högsta kortet lagts. Spelarna får ej hoppa över sin tur och tvingas då bluffa när korten läggs.

Att bluffa är att lägga ett kort och säga att man lagt ett annat. På så sätt får spelarna möjligheten att bli av med fler kort på handen när giltig valör och färg. När någon lagt ett kort får vem som helst syna detta kort, varpå den ”bluffande” straffas med att få plocka upp tre nya kort. Efter en syning spelar nästa man ut valfritt kort.

Bluffstopp kan även spelas med en (eller flera) jokrar. En utspelad joker gäller för ett godtyckligt kort.Sharing is caring!

10 kommentarer

 1. Ni bör nog lista varianten där man istället spelar med samma valör, och där man kan passa.
  ”Bluff” lärde jag mig att det hette på mellanstadiet.

  – En spelare börjar med att sätta ett/fler kort i samma valör och säger vad det är.
  – Nästa spelare måste lägga ett kort i samma valör (färg spelar ingen roll), eller säga ”pass”
  – En spelare som synar på en annans spelares bluff innebär att bluffande spelare får plocka upp hela korthögen och synaren spelar ”på nytt”.
  – – En misslyckad syning innebär att spelare som synat får plocka hela korthögen, och spelare som blir ifrågasatt får spela en ny vända.

  – – visa varianter på detta begränsar även vem som får syna. Alla-mot-alla eller endast den spelare som står på tur. Blir svårt att syna andra spelare än den omedelbart före i tur-ordningen, sålänge det inte förekommer många ”pass”-sägare ?

  Straffet, med att plocka upp alla kort, låter hårdare än vad det är, eftersom man tenderar samla på sig många valörer i alla 4 ex, så kan man enkelt gå ner med dem så fort man lyckas få en egen runda.

   
 2. Vi brukar spela med att man kan säga ”Stopp” man vill, istället för att bluffa eller lägga över. Om ett helt varv sagt stopp får den som la kortet som fick alla att säga stopp lägga valfritt kort.

   
 3. Nja, på min tid spelade vi med stenar och löv. Förbannade ungdomar!!!! Nu stirrar ju alla bara på television och de där makapärerna.

   
 4. Fel regler är det väl inte? Alla spelar ju på sitt sätt och alla har spelat olika genom tiderna. Detta är ytterligare ett sätt som man kan spela på 🙂 Finns nog knappast rätt och fel med tanke på att det finns olika versioner av allt 🙂

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.