Monopol regler

 

Spel om fast egendom för 2 – 8 deltagare. Dessa är de officiella monopolreglerna. Längst ner på sidan finner ni även en PDF med originalreglerna, redo för nedladdning eller utskrift.

Hoppa direkt till:
Bank
Köpa egendom
Auktioner
Betala hyra
Bygga hus
Bygga hotell
Fängelse
Fri parkering

Spelets mål

Monopol går ut på att köpa, hyra ut eller sälja fastigheter på ett så fördelaktigt sätt som möjligt.
Vinnare är spelaren som blir ägare till hela staden eller som vid spelets avslutning är rikast och äger mest.

Innan spelet

1. Lägg spelplanen på ett bord och lägg chans-korten och allmäning-korten på de angivna platserna mitt på spelplanen. Varje spelare väljer sedan en spelpjäs – bland dessa finns till exempel en bil, en hund, ett strykjärn och en hatt.
2. En av deltagarna utses till bankman/bankir och håller reda på bankpengarna under spelets gång. Bankiren delar sedan ut 30 000 kronor  till varje spelare i följande valörer: två 10 000-sedlar, tre 2000-sedlar, två 1000-sedlar, två 500-sedlar, sex 100-sedlar, sex 50-sedlar och fem 20-sedlar. Resten av pengarna tillhör tillsvidare banken.
3. För att bestämma vem som ska börja slår varje spelare de båda tärningarna en gång var. Den som får högsta summan (man plussar ihop de två tärningarnas värde, max 12p) skall börja spela. Han ställer sin spelpjäs på “GÅ”-rutan.

Allmänna regler

Man flyttar sina spelpjäser runt på spelplanen beroende på hur många steg de båda tärningarna visar. När man hamnar på en tomt, som inte ägs av någon annan spelare, får man köpa tomten från banken. Priset på tomten står angivet på spelplanen.

(Vill spelaren däremot inte köpa tomten skall bankiren hålla auktion på den. Den spelare som bjuder högst får köpa tomten.) = dessa regler har vi aldrig använt. Det har endast varit tillåtet att köpa en tomt man själv hamnat på.

Om någon av spelarna äger den tomt någon annan hamnar på får denne inkassera hyra. Hyran ökas betydligt om tomten har hus eller hotell. Är en spelare i penningknipa kan han belåna en tomt, som han äger, i banken.

Hamnar en spelare på allmänning eller chans ska denna ta ett kort i de högarna som finns på spelplanens mitt. Spelaren är tvungen att göra det som kortet säger. Till och med gå i fängelse om kortet säger så.

Banken / Bankir

Välj ut en spelare som ska sköta banken. Bankiren tar hand om alla pengar, lagfarter, auktioner och hus/hotell.

Spelets gång

Första spelaren kastar tärningarna och flyttar sin pjäs så många steg som tärningarna visar. Spelet körs medurs. Flera pjäser får stå på samma ruta.

När en spelare slagit tärningarna och flyttar sin spelpjäs kan han stanna på

1. Chans eller Allmänning
2. en ledig tomt, som han kan köpa eller bara gå förbi
3. en ägd tomt, till vilken han ska betala hyra
4. i fängelse, antingen som fånge eller som besökare

Under spelets gång går spelarna runt spelplanen flera gånger.

Dubbelslag

Slår en spelare “lika” antal på tärningarna – till exempel 2 tvåor  – får denne slå ännu en gång. Spelaren måste dock först, som vanligt, flytta det sammanlagda antalet steg som tärningarna anger och följa instruktionerna som hör samman med den ruta där han hamnar. Därefter får han slå ännu en gång.

Straffslag

Slår en spelare “lika” tre gånger i följd (vilket inte händer så ofta) får han inte flytta sin pjäs något mer. Istället tvingas han gå direkt till fängelserutan.

Köpa egendom

Om du hamnar på en egendom som ingen annan spelare äger kan du välja att köpa den genom att betala det pris som står på adressen. Du får då lagfartskortet från bankiren när du köpt. Om du däremot väljer att inte vill köpa adressen får de andra chans att göra det genom auktion.

Auktioner

Konstigt nog är just auktioner en av de mest förbisedda aspekterna i Monopol. Auktioner sker när något av följande inträffar när:

 • En spelare väljer att inte köpa en egendom när de landar på den
 • Flera spelare vill köpa hus, hotell och banken saknar det antal som önskas
 • En spelare går i konkurs. Då auktoriserar banken omedelbart ut alla den konkursansattes egenskaper till högstbjudande (förutom hus/hotell).

Betala hyra

Om en spelare hamnar på någon annan spelares tomt måste denne betala enligt den summa som står på baksidan av lagfartskortet. Ju fler hus/ hotell desto mer kommer det att kosta.

Bygga hus och hotell

Om en spelare äger alla adresser i en färggrupp kan denne börja bebygga sin egendom genom att köpra hus och senare hotell. På baksidan av lagfartskorten ser man hur mycket varje hus kostar för respektive adress. Man måste alltid ”bygga jämnt” och detta innebär att du inte kan köpa 2 hus på en egendom innan du byggt hus på samtliga andra egendomar i samma färggrupp.

Innan man kan köpa hotell måste det finnas fyra hus på varje egendom. Det är enbart tillåtet att ha ett hotell per tomt.

Fängelse Regler

En spelare hamnar i fängelse…
(1) … om denne hamnar på en ruta märkt: ”Gå i fängelse ”
(2) … om denne drar ett kort märkt ”Gå i fängelse”
(3) … om denne kastar ”lika” på tre försök
En spelare som hamnar i fängelse får inte inkassera avlöning (när man passerar gå), oavsett var din pjäs befinner sig måste du gå direkt till fängelse. Din tur tar slut när du skickas i fängelse.

På besök i Fängelset

Om du inte inte hamnat ”i fängelse” på något av de tre ovanstående sätten men råkar komma på denna ruta flyttar du bara vidare din pjäs på vanligt sätt.
Du kan fortfarande samla hyra på din egendom att du är ”på besök”.

En spelare blir fri från fängelset genom att:
(1) kasta ”lika” på någon av de första tre slagen efter det att denne kommit i fängelse,
Om spelaren slår ”lika” får denne omedelbart flytta fram det antal steg som tärningen visar.
(2) ha ett ”komma ut ur fängelset”-kort
(3) köpa ett ”komma ut ur fängelset”-kort från en annan spelare. Priset bestäms mellan säljare och köpare.
(4) betala böter på 1000 kr innan denne försöker slå ”lika”.

Om spelaren inte lyckas kasta ”lika” på tredje försöket  måste denne betala böter och sedan kasta tärningarna på vanligt vis. Man får endast sitta i fängelse tre omgångar.

Den spelare som sitter i fängelse kan både köpa och sälja egendom, samt inkassera hyror.

Fri parkering

Det händer ingenting om du hamnar här enligt de officiella reglerna. Många spelar dock med att alla skatter och betalningar som görs till bankiren (ej till andra spelare) läggs mitt på bordet och den spelare som sedan hamnar på Fri parkering får allting.

Vanliga frågor om Monopol

Hur spelar

NYTT!

Ladda ner och skriv ut de officiella monopolreglerna i PDF-format. Originalreglerna till Monopol

Sharing is caring!

55 kommentarer

 1. Dock verkar det vara en standard husregel att spelaren får en viss summa pengar (vi kör med 1000:-, samt alla bankens intäkter för skatter och chans-/allmäningskort som inkasserats från senaste gången någon hamnade på fri parkering).

   
 2. jävla horspel hornstull cp behöver betala 400 varför då jävla hora varför är det så dyrt kostar typ 3kr å köpa sug mina tår

   
  1. Det ska gå att köpa horgata och att placera ut fnask på gatan. Därefter möjligt att köpa horhus och varje gång en annan spelare hämnar på horgatan ses spelaren som en horbock och måste betala.

    
 3. Det viktigaste är ju att inte spela med massa märkliga husregler, som att när man betalar böter skall dessa läggas på fri parkering, och sedan kan dessa hämtas upp av någon som landar på just fri parkering.

  Regler som dessa gör att ett alldeles för långt spel drar ut ännu mer på tiden..

   
 4. Man får köpa hus närsomhelst och hur många som helst så länge man köper jämnt alltså att man inte kan köpa 4hus på en gata och ett på det andra

   
 5. Har ”monopol Sverige” helt andra summor (och gatunamn) .. förlorat reglerna och undrar nu över startsumman på detta spel. Resten är samma.

   
 6. Vad händer om du hamnar på chans tar ett kort och det står ”gå till södra station om du passerar gå inkassera 200”. Ska även hyra betalas till den som äger södra station?

   
 7. När man får ett kort från ”Allmänning” om att betala underhåll OCH man vid det tillfället har 3st hotell i färgserien. Ska man då betala underhåll för 4 gröna hus OCH 1 rött hotell X3, eller bara för 3 röda hotell?

   
 8. Fast detta är inte rätt regler, största felet är ju att när en spelare är i fängelse får man inte inkassera hyror eller göra några affärer. Det är ju själva straffet med att sitta i fängelse.

   
 9. Dom här reglerna är inte som vad som står i reglerna som följer med spelet… Var har du fått dom ifrån?!? Det är flera olika skillnader ser jag direkt….

   
 10. För att kunna bygga hus krävs ju att man har alla gator i en färgserie. Men vad sker om alla gator är utsålda och ingen spelare har en hel serie? Kan man köpa och sälja gatorna mellan spelarna?

   
  1. Ett bra sätt är att man för börja med en färg ögrupp.Men man måste gå runt tre varv innan man kan köpa hus/hotel,resten av reglerna är som vanligt!!!

    
 11. Yes! Tack! <3
  Jag kan köra Monopol och sånt men jag har en läxa att skriva en text om Monopol på ett papper till fredag den 25/1/13 och ville ha lite extra hjälp!! 🙂 <3

   
 12. Älsakr monopol :* xD Jag har en läxa och att jag ska skriva själv på monopol reglerna på en papper irl D: 🙁 Jag mst lämmna in det på fredag den 11/1-13 D: Hjälp!

   
  1. @renee: I de officiella engelska reglerna händer ingenting. Dock verkar det vara en standard husregel att spelaren får en viss summa pengar (vi kör med 1000:-, samt alla bankens intäkter för skatter och chans-/allmäningskort som inkasserats från senaste gången någon hamnade på fri parkering).

    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.