UNO regler

 

UNO är ett populärt kortspel och liknar Vändåtta. De enkla reglerna gör att hela familjen kan spela. Från 7 år

NYTT! – Letar du efter UNO Extreme? Vi har reglerna här! 

Vi rekommenderar att du köper ditt UNO-spel hos Spelexperten.com

Målet med spelet:

Kortspelet UNO går ut på att bli av med alla kort g

Hur spelar man UNO?

Varje spelare tilldelas 7 kort. Alla andra kort läggs i en hög på bordet med baksidan uppåt.

Ett kort från högen på bordet placeras intill högen med framsidan uppåt. Det är sedan upp till spelaren som börjar att antingen lägga ett kort i samma färg, i samma valör eller ett specialkort (läs nedan). Nästa spelare på tur måste sedan följa färg, valör eller återigen lägga ett specialkort. Om man inte har något kort att lägga får man plocka upp max 3 kort från korthögen. Kan man fortfarande inte lägga något kort står man över och väntar tills det blir ens tur igen.

Specialkort

Vändkort. Ett Vändkort vänder spelets riktning moturs eller medurs och det blir spelarens före dig tur igen.
Stoppkort. Med stoppkort får spelaren efter dig stå över ett kast. Om fler stoppkort läggs hoppas flera spelare över.
Ta upp-kort. Ta upp-kort med +2 kort på bilden tvingar spelaren på tur att plocka upp två nya kort från korthögen. Denne står även över sitt kast.
Byt färg-kort. Dessa kort får enbart spelas ut om spelaren inte kan lägga kort i den färg som ligger på bordet. Spelaren väljer nu en ny färg som gäller tills färgen byts genom ett nytt Byt färg-kort eller genom valörkort i annan färg.
Byt färg +4. Dessa kort får enbart spelas ut om spelaren inte kan lägga kort i den färg som ligger på bordet. Skillnaden här är att spelaren på tur får plocka upp fyra kort från korthögen och stå över ett kast.

Obs! Om en spelare använder sig av Byt färg drag 4-kortet, men har andra kort på handen som han kunnat spela, skall spelaren dra fyra kort extra.

Hur vinner man?

Målet är att bli av med alla kort men för att kunna spela ut det sista kortet måste du komma ihåg att skrika ”UNO!” så fort du blir av med ditt näst sista kort. Om en spelare glömmer bort att säga UNO måste denne dra två kort från korthögen. Denne behöver även stå över sin tur.

Poäng i UNO

När en spelare blivit av med alla sina kort räknar man ihop de poäng övriga spelare har kvar på handen enligt följande:

0 till 9 – kortets talvärde
Ta upp-kort – Tjugo poäng
Stoppkort – Tjugo poäng
Vändkort – Tjugo poäng
Byt färg-kort – Femtio poäng
Byt färg +4-kort – Femtio poäng

Man kan antingen ge poängen till den spelare som vinner eller välja att utesluta spelare vartefter de når en viss summa. På så sätt minskar antalet spelare och en spelare vinner.

UNO på lag

Man kan även även spela UNO på lag. Den enda regeln där är att man inte får sitta bredvid sin lagspelare utan måste ha någon från motståndarlaget emellan sig.

Sharing is caring!

50 kommentarer

 1. Min motspelare lägger ett ” bytfärgkort” o säger uno o väljer grönt, jag har inte grönt, på mitt andra kort jag tar från högen får jag en plusfyra, får jag lägga den ???

   
 2. Får man lägga 2 kort samtidigt? Låt säga att det ligger en röd 7a och jag har en röd 7a och en gul 7a, då har jag vänner som säger att man kan lägga den röda och gula tillsammans som gör att det byts till gult. Är det tillåtet att lägga 2 kort?

   
 3. Man får lägga på 2+ på varandra och plusa på med 2 så den andra får ta upp 4 om inte den också har en till 2+ då det blir 6st att ta upp

   
 4. Om mina två sista kort i handen är stoppkort och jag glömmer säga Uno efter jag lagt det första stopkortet. Min motspelare säger Uno efter jag lagt mitt andra stoppkort och är därmed tomhänt. Skall jag ta upp 2 kort då eller har jag vunnit spelet?

   
   1. Enligt reglerna i regel häftet så nej och om någon synar bluffen om att man inte har den färgen på hand så får man själv ta upp fyra kort.

     
 5. När har motståndaren gjort sitt drag? Och när kan man alltså straffa någon genom att påtala att denne inte sagt ”Uno” Räcker det med att spelaren efter dig börjat dra kort vid till exempel ett +4 tillfälle?

   
 6. Om en person lägger ett 4 kort å önskar tex röd (nästa kort )visar det sig inte vara röd! att han sedan har ett blått sista kort på handen är detta ok!

   
 7. Hejsan

  Jag spelar Uno rätt ofta med kidsen på fritds och jag anser att det rimligtvis bör att kunna avsluta spelet med 2 eller flera kort om du har samma siffra eller olka förger och samma siffra? Kanske säga Uno och 2 kort?

   
 8. Hej!
  Får man spara kort som man kan lägga, tex 4+ kortet, och ta ett kort från högen istället? Så att man har bra kort i slutet.

   
  1. För det första skulle spelet typ aldrig gå slut om man bara kunde lägga samma siffra, och för det andra, varför tror du att korten är färgade.

    
 9. UNO betyder som sagt ETT och i de regler vi har får endast ETT kort läggas i taget alltså aldrig två kort, inte ens om man har likadana. Man får inte gå ut på två kort eller med en joker” alltså +2 +4 eller byt färg.

   
  1. Ja till båda. Med två stoppkort hoppar du över de två efterkommande spelarna (är man bara två som spelar hoppar man även över sig själv). Med 2 st drag 2-kort hamnar följande spelare att lyfta 4 kort istället för två.

    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.