Byteskille

 

Byteskille, 2-20 deltagare.

Kortens rang är den vanliga, bortsett från att kille blir lägsta kort om man får den genom byte. Insatser ges till potten. Deltagarna får ett kort var.

I tur och ordning får spelarna möjlighet att byta sina kort med den som sitter närmast till vänster. Denne kan bara vägra om hon har något av följande kort. Har hon värdshus eller kavall så visar hon upp detta, varpå du byter med näste person

. Har hon gris eller husar så visar hon upp det, varpå du åker ur spelet. Har hon gök så visar hon upp den, varpå alla tidigare gjorda byten blir ogiltiga. När turen kommer till given får denne byta med talongen (motsvarande inträffar om någon försöker byta med given men denne har värdshus eller kavall).

När alla spelare fått chansen att byta så är det dags att visa upp korten. Om någon visar upp en gök, gris eller husar (eller en kille som ej är inbytt), då åker den ut som har det lägsta korten (eller de två som båda visat upp samma lägsta kort). Läggs flera av dessa dödande kort upp, då åker båda de ut som har lägst kort (eller tre, om en har lagt det lägsta kortet och två har lagt ut samma näst lägsta kort).

Nu görs ny giv osv tills bara 2 eller 3 personer återstår. Ny giv görs av den som satt till vänster om den tidigare given, även om hon är utslagen. När 3 personer återstår så kan valfri spelare begära omgiv, men detta görs bara om de andra 2 går med på det. I övrigt spelar man som innan. Spelet fortsätter sedan tills bara en spelare återstår och tar hand om hela potten.

Utslagna spelare har 3 chanser att köpa in sig. Första gången kostar det dubbla den ursprungliga insatsen. Andra gången kostar det hälften så mycket som redan ligger i potten. Tredje gången kostar det lika mycket som redan ligger i potten. Man kan köpa in sig när en ny omgång skall börja, även om det innebär att man stått över ett antal omgångar.

Spelarna har rätt att sälja sitt kort till någon utslagen om de kan komma överens om priset. När två återstår kan den ene sälja sitt kort till den andre, vilket i praktiken innebär att de delar på potten.

Kallas även Enkortskille.

Sharing is caring!

2 kommentarer

  1. Vad jag vet gäller regeln ”svinhugg går igen”, d.v.s. om någon försöker byta med Svinet (”gris”) blir den spelare ”huggen” d.v.s. utslagen som ursprungligen hade det kort som försöker byta med Svinet.

     
  2. me5ste bara fre5ga, du kanske har lite inisde information.har spelat och klarat ettan se4kert ett 10tal ge5nger, i co-op med brorsan, i split-screen.grejjen e4r den att i demon se5 ge5r det endast att splitta i vertical vy och detta ge5r inte att e4ndra, vet du om det kommer ge5 att ve4lja att ha horisontell vy i det fe4rdiga spelet precis som i ettan? om nej, se5 undrar jag verkligen varff6r dom e4ndrat, de5 co-op split i vertical e4r helt je4vla ospelbart enligt mig

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.