Femhundra regler

 

Femhundra är en enklare variant av kortspelet canasta varvid endast en kortlek används.

Antal spelare: 2-5

Antal kort: 52, ingen joker

Given: 6 kort till vardera spelare. Resterande kort (stack) placeras mitt på bordet med baksidan upp. Givaren vänder sedan översta kortet från stacken och lägger det med framsidan upp bredvid stacken.

Kortens värde: Korten 2-9 är värda 5 poäng. Ess lagt som 1 är värda 5p, korten 10, J, Q och K är värda 10p och ess lagt som 14 är 25p.

Spelet går ut på att först nå 500 poäng genom att lägga ut kort på bordet.

Spelregler: Spelaren väljer mellan att dra ett kort från stacken, eller ”ta upp” hela högen med lagda kort. Om spelaren väljer att ta upp högen måste han lägga ut minst tre nya kort (varav minst ett från högen) på bordet, annars blir spelaren straffad genom att fråntas 100 poäng. Spelaren avslutar sin tur med att lägga ett kort på högen med använda kort så att inte underliggande kort syns, ingen spelare får kolla vad som ligger i högen.

Lägga ut kort på bordet kan man göra under sin tur när man samlat på sig tretal eller fler av en valör (t.ex. tre femmor), eller en stege om minst tre kort i färg. Om man lagt ut minst tre kort på bordet får man även bygga på andras serier. T.ex. spelare A har lagt ut 3, 4 och 5 i klöver då kan spelare B bygga med 6:an, ingen spelare förutom spelare B kan sedan fortsätta i den serien förutom om spelare B bygger tre kort i den serien. Om någon spelare blir av med alla sina kort på handen (”går ut” eller ”lägger stoppen”) är given slut. Given tar även slut om högen om oanvända kort tar slut och nästa spelare inte vill plocka upp högen. Övriga spelare räknar då ihop de poäng man har på bordet och drar ifrån de man har på handen. Den spelare som ”lägger stoppen” belönas med en bonus på 50 poäng.

Från Wikipedia.

Sharing is caring!

50 kommentarer

 1. Om någon lagt ut spader 5-6-7 och någon annan lägger en spader 8 och då har monopol på att lägga 9 och 10 betyder det att jag inte kan lägga en 9-10-KN stege för att 9 och 10 är låsta. Och när man fyller på med andras stegar och triss. Lägger man då de vid sig själv så man får poängen eller ger man bort poängen.

   
   1. Varför är det så att 9 10 Kn är låsta? Jag trodde att bara man lagt 3 kort i början kan en bygga på serier som andra startat. Väntar på förklaring

     
    1. Ragnhild du har rätt det är experten här som inte vet vad denne talar om. xD Har spelat detta spel, chigao, plump och allt möjligt med min mormor , släkt och vänner sedan 30 år tillbaka och dem här reglerna som denna person hittar på om att kort är låsta har jag aldrig sett någon spela med

      
     1. Samma här. Vi låser inga sviter det är fritt o bygga för var o en så länge man har något på bordet. En svit eller ett triss. Har spelat detta i 50 år.

       
   2. vad snackar du om. så klart det går att göra en stege ändå du kan ju inte tipsa om ett spel du inte kan regelrna till. Man bygger på stegarna där det går när det är sin tur. Lyssna inte på den här såkallade 500 experten. vilket skämt

     
 2. Måste man alltid ta upp ett kort från stacken, även om msn märker att man kan gå ut med de kort man har och lägga ett på högen ?

   
 3. Måste man alltid ta upp ett kort från högen, även om msn märker att man kan gå ut med de kort man har och lägga ett på högen ?

   
  1. Man kan också välja att räkna 25 poäng på alla ess så slipper man diskutera. Lungt o skönt tycker vi 🙂
   Kom överens i förväg bara och ha kul!

    
 4. 500 spelas med 7 kort i given. Inte 6 som ni påstår. Så har det varit de senaste 50 åren så varför ändrar ni på reglerna?

   
   1. Om man spelar med 7 kort kan man lägga ut 3+3 kort och sedan ”stoppa” med det 7:e på högen, dvs. UTAN att ta upp högen eller bygga på motspelarens kort. Detta kan ju bli ganska överraskande!

    Om man spelar med 6 kort måste man ofta ta upp högen för att kunna få ett kort över att ”stoppa” med eller bli tvungen att bygga på motspelarens kort.

    Huvudsaken är väl att man är överens innan man börjar 🙂

     
  1. Ja, du det är många regler dem ändrar på här haha samt den största att man inte får bygga på steger. vad är det då ens för mening att göra stegarna xDD

    
  1. det blir 75 poäng sammanlagt, esset i en triss räknas som 14 och inte 1 och eftersom ess som är lagt som 14 är värda 25 poäng så får du sammanlagt 75 för en triss

    
  2. 3 ess = 45 poäng 15 x3 Ess blir bara 1 poäng om de byggs med en Ess-2-3 stege

   den här guiden är felaktig på nästan alla sätt o vis haha

    
 5. Hej, vi är oense jag och min tjej =)
  Hur ”går man ut”/”lägger stoppen”?
  Enligt mig så avslutar man, går ut, genom att behöva lägga ut ett sista kort på ”högen”,..
  Enligt henne så så kan man bara lägga ut sina sista kort på sitt ”poängbord”…
  Vad säger ni? Vad tycker ni är rätt?

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.