Jazz

 

Jazz, är ett kortspel för 3-7 deltagare. Man spelar med 52 vanliga kort (en eller flera 2:or tas dock bort för att alla spelare skall få lika många kort).

Korten utdelas så att alla får lika många. Den som sitter till vänster om given lägger ut ett kort med framsidan upp. Övriga spelare lägger ut kort i samma färg (om det går, annars läggs kort i annan färg). Den som lagt ut det högsta kortet i den utspelade färgen tar hem sticket. Denne lägger sedan ut ett nytt kort. Osv tills alla kort är utlagda. Sedan följer ny giv osv. I den första given förlorar man en poäng för varje stick man tar hem. I den andra given förlorar man en poäng för varje klöver man tar hem. I den tredje given förlorar man 5 poäng för varje dam man tar hem. I den fjärde given förlorar den 15 poäng som tar klöver kung. I den femte given förlorar den 20 poäng som tar sista sticket.

Sista given är annorlunda. Den som står i tur att lägga ut första kortet skall lägga ut en 7:a. Går det ej så måste hon passa till nästa. På 7:ans ena sida läggs sedan 8, 9 osv upp till äss. På den andra sidan läggs 6, 5 osv ner till 2. Men de korten måste vara i samma färg. Varje spelare har dessutom rätt att lägga ut en till 7:a, och bygga på den. Den som först blir av med sina kort har vunnit partiet och får 80 pluspoäng.

Sharing is caring!

7 kommentarer

 1. Vi kör klöver kung och sista stick tillsammans, sedan sjuan och sist ”Allt” där man kör allt utom sjuan. Vi har även kört både plus och minus, där vi går fram och tillbaka emellan att försöka att och inte försöka ta de olika sakerna.

   
  1. Var spelare börjar med 0 poäng. Detta innebär att spelarna, efter de olika grenarna, har negativa poäng. I sista grenen, då spelarna får plus-poäng, har man chans att få en positiv poängsumma. Dock kan det sluta med att vissa spelare har negativa poäng.

    
 2. Detta är ett av mina favoritspel på fyra (har inte testat det på tre, fem, sex eller sju). Dock har jag spelat med lite andra regler än dessa; rätt, fel eller variationer har jag ingen aning om. Dessa är de regler jag fått lära mig:

  När man spelar fyra personer spelas antingen två eller fyra omgångar, för att få förhanden så jämn som möjligt. Det är allra viktigast i sista given, med spelet ”Sjuan”.
  Givarna och poängen:
  Första given är ”+”, där man får 10p för varje stick man tar.
  Andra given är ”-”, där man får -5p för varje stick man tar.
  Tredje given är ”Klöver”, där man får -5p för varje klöver man tar.
  Fjärde given är ”Damerna”, där man får -20 poäng för varje dam man tar.
  Femte given är ”Klöverkung och sistan”, där man får -25p om man får klöverkung eller sistan (alltså sista sticket), och -100 om man får klöverkung på sista sticket.
  Sjätte och sista given är ”Sjuan”, som är lite speciell, precis som ovan. Förhand börjar med en sjua. Därefter fylls 6-ess på nedåt på ena sidan och 8-kung på på andra sidan. Varje gång man inte kan får man en prick (eller plump) i protokollet. Dessa ger -5p för vardera. När någon går ut (blir av med sina kort) får man -5p för varje kort 2-9, -10p för varje kort 10-kung och -20p för varje ess man har kvar på hand.

  Det är således bara första given man kan få pluspoäng, och de övriga är minus. Resultatet från de fyra (alternativt två) omgångarna med givar räknas ihop, och slutsegraren är den med högst sammanlagd poäng.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.