Skitgubbe regler

 

Kortspelet Skitgubbe kallas även Mas

Antal spelare: 2-4 (många tycker att skitgubbe är som bäst på 3)
Antal kort: 52, ingen joker
Given: Varje spelare ska ha 3 kort. Resterande kort placeras med baksidan uppåt som en talong.
Kortens värde: ess är högst, tvåor är lägst, alla färger lika mycket värda. Högt kort slår ett lägre oavsett färg. Man behöver ej följa färg.
Det här går spelet ut på: Spelet har två rundor. I den första rundan gäller det att samla på sig kort till andra rundan, där det handlar om att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt.

Första rundan

Spelets första fas kan spelas på 2 olika sätt, med trumf eller utan.

Varje stick består av två kort. Det betyder att om det är fler än två spelare så spelar förhand ut (spelaren till vänster om given, det vill säga den som delat ut korten), nästa man sticker om han vill och kan och tar då hem spelet. Därefter är det sticktagarens tur att spela ut till nästa spelare o s v. Låt oss anta att förhand är du. Du spelar ut en spader-nia och din motspelare lägger en ruter-nia. Då är sticket oavgjort och du fortsätter att spela ut ett nytt kort ovanpå de tidigare. Vill du inte ha korten, lägger du kanske ett lågt kort och hoppas på att din motspelare inte ska gå under. Det finns inget tvång att ta spel. Det handlar om att försöka få så bra kort som möjligt i den första avdelningen för att spela med i den andra. Varje gång en spelare har tagit ett kort från handen, ska han komplettera den med ett kort från talongen. Varje spelare ska hela tiden ha 3 kort på handen, så länge talongen räcker. Men du har också en annan möjlighet. Om du vill chansa på att få ett bättre kort eller kanske slippa ta ett stick med något av dina kort, så har du rätt att i stället för något av dina egna tre kort spela ut det översta kortet i högen. l så fall tar du det och lägger det direkt på bordet. Du får alltså inte lov att först ta upp det på handen. Så småningom tar talongen slut och då gäller det att spela färdigt de kort som spelarna har på sina händer. Den spelare som skulle ha det sista kortet i talongen får inte lov att ta upp det. Först när alla kort, som spelarna har på sina händer, är spelade, tar den som skulle haft talongens sista kort upp detta, visar det för alla och behåller det sedan själv. Det kortet markerar trumffärg i spelets andra avdelning.

Andra rundan

Spelarna har nu fördelat de 52 korten sinsemellan, men sannolikt är det en mycket spridd fördelning och deltagarna har olika antal kort. Den som fick trumfkortet börjar nu spela ut. Från och med nu gäller det att så snabbt som möjligt bli av med alla sina kort. Spelets andra avdelning innehåller då några nya regler som inte stämmer överens med de regler som gällde i första avdelningen. Nu måste du följa färg och du måste dessutom sticka med ett högre kort, eller med en trumf, om du inte har något kort kvar i den spelade färgen. Du får alltså inte lov att krypa. Skulle du inte kunna sticka det utspelade kortet, måste du ta upp det. Ligger det två utspelade kort och du inte kan sticka över, så är det det sist utspelade kortet, som du ska ta upp. En finess i spelet och som gör att det blir både finurligt och taktiskt intressant är att sticken hela tiden ska bestå av lika många kort som det är spelare. Är det tre deltagare och förhand har spelat ut, så måste nästa man sticka över, och sitter du då i sista hand så är det du som vänder bort korten, om du kan sticka över. Skulle du inte kunna det utan tvingas ta upp ett kort, så måste nästa spelare i sin tur kunna sticka över för att få lov att vända bort sticket. Den som först blir av med alla sina kort kan dra en lättnadens suck, ty förlorat har han inte. Mas ser egentligen inte någon segrare, bara en förlorare, den som blir sittande sist kvar med kort på handen. Det är han som blir Skitgubbe/Mas.

Sharing is caring!

43 kommentarer

 1. Om man spelar 2 personer och båda har ett kort kvar i andra rundan och dessa är samma valör t.ex Man har båda 10:or Hur avslutar man då ?

   
 2. Jag har inte varit med om tvåkortsstick utom då två personer spelar utan det har gått varvet runt o sedan spelar den som tog sticket ut. Vanligt är att man får slänga med kort i sticket, om sticket tex består av tre sex o kung kanske någon m ytterligare en sexa vill dyvla på stickvinnaren denna o få chansen att ta ett extra kort fr talongen. Har man ytterligare en trea kan man för all del kasta på den men den kan vara bra att ha kvar när man vill undvika att ta stick. Stickvinnaren själv å sin sida kan slänga på en extra kung om hen har det. Ofta är regeln formulerad så att man bara får slänga på till stickvinnaren lyft upp sticket men det blir mindre rörigt om deltagarna får rimlig tid. Jag har varit med om spel m jokrar men känner mig osäker på reglerna. I första omgången är de högst o lägger flera joker får de väl slåss om sticket på samma sätt som i andra fall. Sist jag spelade sa vi att fick ha samma färg som det kort de läggs ovanpå men att de sedan kan övertrumfas. I andra omgången är jag van vid att man får lägga ut stegar av valfri längd. Om någon lagt en två kan nästa person t ex lägga 4 5 6 blir nästa person sedan tvungen att ta upp men har trean blir det inte så betungande ändå eftersom hen när tillfälle ges kan spela ut 2-6 i en giv. Observera att det med de regler jag är van vid är det inte två personer utan alla kvarvarande personer som ska ett kort eller en stege innan högen får vändas bort. Om någon tar upp högen nollställs räkningen och nästa spelare får spela ut. Jag kan hålla med om att spelet blir bäst på tre personer men har spelat på fem o kanske fler ev m två kortlekar. Att spela på två med en komplett kortlek brukar inte bli bra eftersom man då vet vad den andre har i omgång två. Vanligt är att man då tar bort en del av leken men riktigt bra blir det inte. Spelar man många är det lätt att någon inte har några eller mycket få kort vid början av omgång två. För att detta inte ska ge lätta vinster är det vanligt att man får ”kasta skiten under fem” dvs två tre fyra ev exkl trumf på den eller dem som inte tagit minst fem kort i första omgången. Mot slutet av första omgången kan det då löna sig att ta dåliga stick f att hindra ngn annan fr att få ihop fem kort. Detta återspeglar nog hur gymnasiekamrater i Uppsala spelade (student 78) kanske också hur stockholmska lumparkompisar några år senare spelade.

   
   1. Jag tycker att det är kul men fattar nol.
    Så jag kör på mitt eget sätt.
    Man har tre kort som är uppochner och tre kort på dom som är uppåt. Man har tre kort i handen och en av alla lägger it sitt minsta kort. Man ska lägga mindre tills den som inte har mindre tar upp alla korten. S eller A är det lägsta kortet. När en är klar fortsätter man tills det bara är en kvar. Den blir skitgubben eller skit gumman.
    Hoppas att detta ör en bra förklaring av mitt sätt!😁

     
   2. Jag tycker att det är kul men fattar nol.
    Så jag kör på mitt eget sätt.
    Man har tre kort som är uppochner och tre kort på dom som är uppåt. Man har tre kort i handen och en av alla lägger it sitt minsta kort. Man ska lägga mindre tills den som inte har mindre tar upp alla korten. S eller A är det lägsta kortet. När en är klar fortsätter man tills det bara är en kvar. Den blir skitgubben eller skit gumman.
    Hoppas att detta ör en bra förklaring av mitt sätt!😁

     
 3. Om man i svensk skitgubbe med 3-4 spelare, första del där 2 spelare lagt lika valörer och annan spelare lagt höra valör än de med lika valörer. Vad gäller, den som har högst valör tar sticket eller de med lika valörer slåss om högen?

   
  1. Jag är trög men i slutet sista så lägger jag 234 hjärter sen den andra 5 fortsätter jag och lägger typ 8 eller slängs högen?

    
 4. Hej, om vi är mitt i spelat och jag har 12 kort på handen och jag lägger ut ett, måste jag då ersätta det med ett från talongen?

   
 5. Hej, förhand kallas den spelare som startar spelet, oftast den som sitter närmast till vänster om given. Lägger till detta. Tack för att du påpekade detta!

   
 6. Är inte helt säker på vad som menas med ”Det betyder att om det är fler än två spelare så spelar förhand ut”. Spela förhand?
  önskar en förklaring?

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.