Kontrabluff

 

Kontrabluff, 2 deltagare, 52 kort. Spelarna skall få 10 kort var. Resten av leken placeras med baksidan upp på bordet mellan spelarna. Spelet består av ett antal omgångar. I varje omgång är målet att lägga upp en vinnande pokerhand på bordet. Den som sitter till vänster om given lägger ett av sina kort med framsidan upp på bordet. Därefter gör given detsamma. Spelarna fortsätter att växelvis lägga upp kort. De lägger sina egna kort till hälften täckande varandra och skilda från motståndarens. På detta sätt fortsätter spelet antingen tills båda spelarna lagt ut vardera 5 kort eller tills någon passar. En spelare kan passa närhelst han står i tur att spela. Han passar om han inte tror sig kunna slå motståndaren. Om båda spelarna lagt ut 5 kort vinner den som lagt den bästa pokerhanden. Om någon av spelarna passar vinner hans motståndare. Den som vunnit handen får en viss poäng beroende på det totala antalet kort som lagts upp på bordet.

antal kort poäng

1 1

2 3

3 6

4 10

5 15

6 21

7 28

8 36

9 45

10 55

De spelade korten läggs undan. De kort spm spelarna har kvar på hand behålls till nästa omgång. Den som förlorade föregående omgång tar upp talongen och ger nya kort. Han ger så många att spelarna åter har 10 kort var. Den som gett korten kan nu antingen spela lågt eller överlåta åt motståndaren att spela. Denne kan då antingen spela en vanlig omgång eller spela lågt. Den som gav får spela ut endast om han spelar lågt.

Vid lågt spel förlorar den spelare som har den bästa pokerhanden. Den som står i tur att spela ut till en ny omgång och vill spela lågt tar 5 kort på en gång och lägger dem med baksidan upp på bordet. Motspelaren har nu två möjligheter, passa eller syna. Syn – om motspelaren tror sig kunna lägga upp en sämre pokerhand tar han 5 kort och lägger ner dem med framsidan upp. Den som har lagt den sämre pokerhanden vinner och får 55 poäng. Om den förste spelarens hand är lägre måste han naturligtvis vända upp den som bevis, var den inte lägre behöver han inte göra det. Pass – om motspelaren inte tror sig kunna lägga upp en sämre pokerhand tar han 5 kort och lägger ner dem med baksidan upp. Den förste spelaren vinner och får 15 poäng. Korten behöver ej visas. Då poängen noterats läggs de spelade korten bort och förloraren ger 5 nya kort åt varje spelare.

Om spelarnas händer är exakt likvärdiga, vinner vid vanligt spel den som spelade ut det första kortet. Vid lågt spel vinner den som lade sin hand först.

Spelet fortsätter tills talongen tar slut. Då talongens sista kort getts är det möjligt att spelarna har färre än 10 kort på hand. Det är även möjligt att en spelare har ett kort mer än den andre. Trots detta fortsätter spelet enligt samma regler som tidigare, men inga nya kort kan förstås ges. Om någon spelare har färre än 5 kort kvar på hand då en ny omgång skall inledas avbryts spelet. Alla kort samlas ihop för en ny giv. I nästa giv går turen att blanda och ge över till den andre spelaren.

Den som först uppnår minst 300 poäng har vunnit partiet.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.