Rödskägg Regler

 

Rödskägg är ett taktiskt kortspel för 3-7 personer. Man spelar det med en vanlig kortlek utan jokrar.

Spelets mål

Rödskägg går ut på att ta stick och gå ner från 12 poäng till 0 poäng.

Spelets gång

Var spelare får 6 kort och skall därefter i turordning säga hur många sticks de beräknar ta under spelrundans gång. Spelaren som säger högst antal stick får spela och de andras bjudningar räknas inte längre. Att ”ha spelet” innebär att spelaren får lägga första kortet i varje stick. Man får 1 poäng för varje stick, men lyckas inte denne spelare ta de stick som bjudits straffas denne med 5 pluspoäng. T ex: Spelaren har 12 poäng och bjuder 5 stick men tar bara 4. Denne går då upp 5 och ner 4. Totalt + 1 och hamnar på 13.

Följer ni med?

När de två sista sticken spelas måste den spelare som ”har spelet” fråga vilka spelare som är ”följer med” i slutspelet av rundan. De som redan tagit stick i denna omgång är automatiskt med och spelar som vanligt, de som inte tagit några sticks kan välja att gå med eller lägga sig. De som är utan stick och ändå väljer att gå med riskerar 6 pluspoäng om de inte lyckas ta några stick men de sticks de tar är värda hela 2 minuspoäng styck. Glömmer spelaren som ”har spelet”  fråga vilka som går med räknas det som om alla hade tagit ett stick d v s alla går med utan varken risk eller bonus.

Allmänna spelregler

 • En spelare som vill ta hela 6 sticks kan säga ”Rödskägg”. Denne måste nu ta alla sticken och klarar spelaren detta vinner spelaren hela spelet. Misslyckas han förlorar spelaren och spelet fortsätter utan honom.
 • Om en spelare går råkar gå ner på minus poäng måste denna på något sätt tillföskaffa sig plus poäng. Spelaren måste ha exakt noll för att vinna.
 • Så fort en spelare når exakt 0 poäng (även under en spelrunda) läggs resten av korten ner och spelaren utropar ”tack för hjälpen”.

Sharing is caring!

3 kommentarer

 1. I mitt fördrahem spelades Rödskägg dagligen. Vi syskon trodde många gånger att pappa hittade på nya regler (senare i livet även mågar och svärdöttrar). Ser nu att så gott som alla regler existerar. Saknar bara ”knack” ett kort kvar. Glömde man det blev det straffpoäng.

   
 2. Rödskägg är ett av de spel som jag växte upp med och har lärt mina barn. Men vi har delvis andra regler, till exempel att alla straff är plus tre poäng. Och att knacka är mycket viktigt när vi spelar: man kan straffa den som gör fel genom att knacka i bordet och säga ”knack för att du…” Och då går den som gjort fel upp tre poäng. Den som delar ut korten knackar i bordet när han/hon är klar och säger ”knack för kort och felgiv”, innan dess får ingen plocka upp sina kort. Den som gör det kan ”knackas upp” tre poäng. När man kommit ner till noll ska man knacka och säga ”knack för min utgång”, annars kan en motspelare knacka upp spelaren. Om den som spelar ut inte frågar om de andra följer med knackas den upp.
  Om en person enbart får kort som är tio eller lägre kan man få byta alla sex korten.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.