5 Card Stud Poker regler

 

Sammanfattning

Five Card Stud (femkorts stötpoker) spelas precis som sjukorts stötpoker. Skillnaden är att i Five Card Stud blir spelarna tilldelade fem kort, det första dolt följt av fyra öppna kort. Det används alltså inte gemensamma kort som i Texas Hold’em och Omaha.

Börja Spela

Antes
Five Card Stud spelas med Antes till skillnad från Texas Hold’em och Omahas blinds (mörkar). Anten är ett förutbestämd summa som alla som ska vara med i handen måste lägga innan de första korten delas ut.

Första Satsningsrundan
När alla antes är satsade delas ett nedåtvänt och ett öppet kort ut till samtliga spelare. Dessa kort är spelarnas privata kort. Eftersom Five Card Stud inte spelas med dealerknapp börjar första satsningsrundan med att spelaren med det högsta uppåtvända kortet satsar en s.k. ”Bring-In”. En påtvingad bet som motsvarar halva minsta insatsen. Har flera spelare samma höga kort rankas färgerna spader-hjärter-ruter-klöver (från högst till lägst). Satsningsrundan fortsätter sedan med spelaren till vänster om bring-in, som kan syna (satsa lika mycket som bring-in), höja eller lägga sig. Första satsningsrundan är klar när alla spelare satsat lika mycket i potten eller lagt sig (efter en spelares bet).

Andra Satsningsrundan
När den första satsningsrundan är avklarad delas ytterligare ett öppet kort ut till samtliga spelare. Spelaren med det högsta uppåtvända kortet, eller par i de öppna korten startar den andra satsningsrundan genom att checka (passa) eller beta (satsa). Om någon av spelarna har ett par i de öppna korten, får den (i limitpoker) maximala insatsen göras. Andra satsningsrundan är klar när alla spelare satsat lika mycket i potten, checkat (passat) varvet runt eller lagt sig (efter en spelares bet).

Tredje Satsningsrundan
När den andra satsningsrundan är avklarad delas ytterligare ett öppet kort ut till samtliga spelare. Samma regler gäller för vem som börjar satsa som på andra satsningsrundan. Tredje satsningsrundan är klar när alla spelare satsat lika mycket i potten, checkat (passat) varvet runt eller lagt sig (efter en spelares bet).

Fjärde Satsningsrundan
När den tredje satsningsrundan är avklarad delas ett femte och sista kort ut till samtliga spelare. Även detta kort är uppåtvänt. Samma regler gäller för vem som börjar satsa som på andra satsningsrundan. Fjärde satsningsrundan är klar när alla spelare satsat lika mycket i potten, checkat (passat) varvet runt eller lagt sig (efter en spelares bet).

Showdown
Efter att den fjärde och sista satsningsrundan är avklarad är det dags för ”showdown” där spelarna som är kvar i spel visar sina händer. Spelarna vänder upp sitt dolda kort och bästa femkortshanden vinner potten.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.