kubb regler

Kubb Regler

 

Officiella Kubb-regler

Så spelar du Kubb:

 • Två lag, lag A och lag B
 • Planen ska vara 8x5m och kungen placeras i mitten av spelplanen
 • Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning
 • Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet
 • Lagen turas om att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva
 • När alla kastpinnar är kastade är det det andra lagets tur.
 • Kubbar som fällts kastas nu över till motsatt planhalva. Har inte kubben stannat inom motsatt planhalva på två försök får motståndarlaget ställa upp kubben på valfri plats på planhalvan. De kubbar som kastats över korrekt vikes upp av det försvarande laget så att de står upp. Kubben får vikas upp åt valfritt håll.
 • Det lag som kastat över kubbar får nu börja kasta sina kastpinnar. De tidigare träffade kubbarna kallas fältkubbar och de måste fällas innan kubbarna på baslinjen (baskubbar) attackeras. När alla kastpinnar är kastade växlar turordningen igen.
 • Skulle en fältkubb förbli stående genom en kastomgång, får det lag som har fältkubbar stående på sin planhalva stå vid denna kubb istället för baslinjen och kasta – man står då bakom en tänkt linje genom kubben, parallell med baslinjen.
 • När ett lag fällt/fått bort alla kubbar på motståndarnas planhalva får de kasta mot kungen. Kast mot kungen sker alltid från baslinjen.
 • Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda – skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat.

kubb regler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Officiella VM-reglerna finns på http://www.vmkubb.com/rules/swedish.pdf

Varianter

För att spelet skall gå snabbare kan man bestämma att en fälld fältkubb tas ur spelet och läggs åt sidan istället för att på nytt kastas och resas. Detta kortar speltiden avsevärt. Man kan även bestämma att om man vid utkast av fältkubb träffar en annan fältkubb så ställs dom på varandra. Förkortar speltiden och ger en ny dimension av utkasten.

Pentakubb spelas av fem spelare eller lag. Man formar en femkant med kungen i mitten. Varje spelare (eller lag) placerar ut 2 kubbar på sin baslinje och kastar 3 pinnar mot 2 de spelare/lag som befinner sej på motsatt sida, dvs inte på de närmast till höger eller vänster. De kubbar som fälls, kastas över av motståndaren i kastarens del av planen, dvs den triangel som bildas från hörnen av spelarens baslinje till kungen. Denna inkastade kubb reses och måste sedan fällas av motståndarna innan de får kasta på de kubbar som står på baslinjen. Däremot får man inte gå fram och ställa sej vid den inkastade kubben när det är ens egen tur att kasta (om den alls finns kvar). När man rensat de två framförvarande baslinjerna, fäller man kungen. Samma regler gäller då som vid vanlig kubb.

Sharing is caring!

5 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.