Äppel päppel

 

Ett spännande kom-i-håg-spel. Ett spel för 2-5 deltagare. Från 4 år.

Spelets mål

Varje spelare får en spelpjäs och spelar i tur och ordning. Starten för alla deltagare är de båda barnen. Spelpjäserna flyttas sedan i pilens riktning. Den spelare som först når fruktkorgen har vunnit.

Spelregler

På spelplanens nedre del finns 7 st tomma ringar. Här läggs de 7 bildbrickorna. Den första brickan vänds så att bildsidan blir synlig. De andra 6 ligger kvar med bildsidan nedåt. Den första spelaren kastar tärningen. Tärningen visar då t ex ”gult”. Spelpjäsen flyttas då till det närmaste gula fältet. I detta fallet en citron. Spelpjäsen får emellertid endast stå kvar om spelaren också kan vända en bildbricka som visar samma bild (en citron). Vänder spelaren istället en bricka som visar en annan bild måste spelpjäsen flyttas tillbaka till närmaste fältet bakom som visar samma bild som på den uppvända brickan.

Exempel: Om bildbrickan visar ett äpple måste spelaren flytta sin spelpjäs till det fält som visar ett äpple. Finns nu inte något fält bakom som visar samma figur som på den uppvända brickan, då får spelaren stå kvar på, i det här fallet, citronen. Hamnar någon av spelarna på färgat fält utan fruktsymbol behöver han/hon inte vända någon av de 7 brickorna.

Så fort en spelare har vänt en bildbricka måste han vända bildsidan nedåt på den bricka som förut låg med bildsidan upp. 6 bildbrickor ska alltid ligga med bildsidan nedåt och 1 bildbricka med bildsidan upp.
Spelaren har tur om han i början av spelet vänder den rätta bildbrickan. Under spelets gång lär spelarna sig hur de olika bildbrickorna är placerade.

Om en spelare vänder den bildbricka som visar svart, måste han gå tillbaka till start. Om tärningen under spelet visar en färg som inte finns på något fält framför spelpjäsen, flyttas spelpjäsen ett steg framåt.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.