Triangelspelet / Gränna-regler

 

Detta är en ny rolig variant av standardreglerna för Triangelspelet. (Se även dessa).

Spelregler:
1.Lägg alla trianglar på bordet med siffrorna nedåt.
2.Spelet börjar med att alla spelare tar upp 6 trianglar var , visa ej de andra spelarna.
3. Spelaren som vann förra omgången inleder spelet med att plocka upp en dold triangel från bordet och vänder upp den som startbricka. Inga poäng utdelas.Därefter går turen vidare medsols till nästa spelare som börjar att lägga ut.
4. Till skillnad från standardreglerna får varje spelare lägga ut så många trianglar han kan i varje omgång. Om man planerar bra så får man ut fler trianglar (= fler poäng) och / eller broar och fyllnadspoäng. Siffrorna i triangelns hörn ska alltid passa ihop med närliggande trianglar.
1 poäng för varje utlagd triangel (kan man inte , får man plocka upp en triangel och vänta tills nästa varv). Man får alltså inte till skillnad från standardreglerna lägga ut den upplockade triangeln i samma omgång om man kan.
5. 10 poäng får den spelare som med två siffror kan stänga ett hål s.k. ”bro” , ”tak” eller brygga” .
20 poäng får den spelare som med triangelns 3 siffror helt fyller ut en triangel (hål) s.k. ”fyllning”.Vill man som i standardreglerna separera en ”dockning” och en ”drönare ” , ger en ”dockning” 15 poäng och en ”drönare” 20 poäng.

10 poäng för utgång.
1 minuspoäng /triangel för de man har kvar när någon går ut.
Den som gör utgång får till skillnad från standardreglerna inga extra bonuspoäng för de trianglar som övriga spelare har kvar.
VINNER GÖR den som har flest poäng vid beslutad sluttid , eller kommer först till beslutad slutpoäng.
6. Om en spelare inte kan lägga ut någon triangel och samtliga trianglar är upplockade från bordet när han / hon står i tur , får spelaren stå över och turen går vidare till nästa spelare .
7. Om spelet blir helt låst , d.v.s. att samtliga trianglar är upplockade från bordet och att ingen spelare kan lägga ut någon triangel , avslutas omgången , varje spelare får 1 minuspoäng för varje bricka som han / hon har kvar och man startar sedan en ny omgång.
VARIANT: Man kan om man så föredrar spela med samma poäng som i standardreglerna istället för ovanstående nämnda , d.v.s. ett parti spelas som vanligt till 500 poäng50 poäng för ”bro” , ”tak” eller ”brygga” , 75 poäng för ”dockning” , 100 poäng för ”drönare” samt 50 poäng för utgång.
Man får 5 poäng för varje utlagd triangel samt 5 minuspoäng / triangel man har kvar när någon gått ut eller efter det att spelet blivit helt låst .I övrigt gäller de regler som beskrivits enligt ovan. I och med att det kan utdelas många poäng i en omgång ,kan man om alla är överens ,spela till 1 000 poäng istället för 500 .

Det är ju naturligtvis fritt fram för varje spelsällskap att göra sina egna regeljusteringar och själva bestämma hur många poäng som ska utdelas för resp. moment.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.