Backgammon ,startposition

 

I beskrivningen för backgammonreglerna så kom inte bilden med som visar hur spelbrickorna ska placeras på spelbrädet vid spelets början. Brickorna placeras på spelbrädet enligt nedanstående bild , vit flyttar sina brickor  medsols och röd motsols.Bildresultat för backgammon startposition

Här  följer några regelförtydelser för start resp. avslutning av spelet:

Start av spelet: Spelarna kastar var sin tärning , och den som slår högst börjar. Spelaren använder då dessa två tärningskast i sin första runda.Exempel:Vit slår en fyra och röd en trea.Vit är då den som börjar med en trea och en fyra till sitt förfogande. Om spelarna får lika slag,slår man om.Det är med andra ord omöjligt att inleda spelet med (6,6) , (5,5)  etc. Efter det inledande draget kastar spelarna fortsättningsvis båda tärningarna i tur och ordning.

Flytta ut egna brickor ur spelet , ” att ta hem”.

Vid utflyttningen är det bara att följa det antal prickar som tärningarna visar.Om det inte finns några brickor på det fält som tärningen visar , så måste någon av de brickor som ligger på fälten över tärningsslaget flyttas före de brickor som ligger under.

Exempel:

  • Röd spelare har en bricka som ligger på fält 6 och två brickor som ligger på fält 2. Han/hon slår fyra och fem.Då måste först brickan som ligger på fält 6 antingen flyttas 4 eller 5 steg.
  • Om brickan flyttas med hjälp av femman till fält 1 , så flyttas sedan en bricka från fält 2 ut ur spelet.Flyttas brickan däremot med hjälp av fyran till fält 2 , flyttas samma bricka sedan ut ur spelet.Du måste alltså inte gå ”jämnt ut” , om fält större än eller lika med tärningsslaget är tomma.

 

Sharing is caring!

2 kommentarer

  1. Jag spelade detta mycket som barn för mer än 60 år sedan. Fanns bara ordet bräde för spelet. En annan startposition. Alls 15 brickor lades på första tungan. Spelarnas bon låg diagonalt mot varandra och inte på samma sida. Båda spelade motsols. I övrigt nog samma regler.
    Någon som känner igen?

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.