Harpan

 

Harpan regler

Harpan är det klassiska patiensspelet som finns installerat på de flesta datorer. Det spelas i olika varianter med varierande svårighetsgrad.

Harpan spelas med en klassisk kortlek med 52 kort utan jokrar

Vad går spelet ut på?

Spelet går ut på att bygga fyra högar i stegar (nummerordning) och ”bli av med” samtliga kort på bordet.

Spelplanen

Man lägger upp patiensen genom att placera en vågrät rad med sju rader. Den första högen från vänster ska ha ett öppet kort, sedan följer ett dolt och ett öppet, två dolda och ett öppet, tre dolda och ett öppet, och så vidare tills sista högen har sex stängda kort och ett öppet. Det vill säga, sju rader med som max sju kort i högen längst till höger. Man lägger sedan resterande kort i en hög längst upp till vänster (dessa kort går givetvis bra att placera någo annanstans också, t ex i handen). Se bild nedan.

Bild på harpan

Spelets gång

Nu gäller det att antingen plocka upp kort från högen eller flytta kort på spelplanen genom att bygga stegar nedåt. T ex skulle man i exemplet ovan kunna placera den röda damen på kungen och därmed frigöra den ruta damen ligger på. Enbart kungar får placeras på tomma rutor. I de fyra rutorna högst upp till höger ska stegar byggas färgvis (ruter, hjärter, spader och klöver) med essen först.

Video regler

I denna video får ni en genomgång hur man spelar Harpan.

Olika spelvarianter

Man kan antingen plocka upp ett kort i taget från högen eller ta tre kort åt gången.

Spel harpan på nätet

Harpan går att spela gratis på ett flertal ställen på nätet om ni inte har spelet installerat på er dator eller mobil. På webbplatsen Harpan.se hittar ni ett flertal varianter som ni kan spela utan att registrera er.

Sharing is caring!

2 kommentarer

  1. Hur gör man när man tar upp ett kort och det inte går att lägga någonstans, tex att jag bara har en ljus sexa och en mörk åtta?

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.