Hjärter regler

 

Hjärter är ett roligt stickspel för fyra personer i vilket man antingen ska undvika att ta hjärterkort och spader dam eller försöka sig på månen där man tar alla poängkort. Spelet är slut när någon av spelarna når 100 poäng och vinnaren är den med lägst poäng. Det gäller alltså att få så lite poäng som möjligt.

Poäng

Samtliga hjärterkort är värda 1 poäng och spader dam 13 poäng.

Spelets gång

Var spelare får 13 kort  i varje omgång (utdelning). Första omgången ska varje spelare ge 3 valfria kort till höger, andra omgången till vänster, tredje omgången till spelaren mittemot och fjärde omgången behåller alla de kort de fått.

Klöver 2 börjar alltid och första sticket får inte innehålla något poängkort, det vill säga hjärterkort eller spader dam.

Spelaren som tar det första sticket lägger sedan ut för nästa stick, och sedan är det alltid den som tar som lägger ut. Man måste följa färg så länge man har den lagda färgen men kan sedan försöka bli av med t ex hjärterkort om någon av de andra spelar ut en färg man saknar.

Månen

Om man har väldigt höga kort ( t ex spader ess och många höga hjärter) kan man försöka ta månen, vilket innebär att man lyckas ta alla poängkort. Man får då 0 poäng och övriga spelare 26 poäng.

För 3 eller 5 spelare

De spelare som får ett extra kort lägger ett kort mer i första sticket. Båda korten läggs direkt och följer de vanliga reglerna (färg, inga poängkort).

Det går även att spela på fler än 5 spelare men då bör man använda sig av två kortlekar. I denna version vinner det först lagda kortet om 2 spelare lägger samma valör.

Sharing is caring!

10 kommentarer

 1. Min anonyma post från 21:a dec 2019 förklarar stick. Många väljer att byta 3 kort med varandra innan klöver 2 börjar den nya rundan, det ger mer dynamik i spelupplevelsen. När väl klöver 2 är lagt kan du bara ta kort genom att ha högst valör i den färg som det först lagda kortet i varje stick har. Sticken ger bara poäng om de innehåller hjärter-kort eller spader dam. Det är inget speciellt med sista sticket, det första får dock inte innehålla poängkort. Ingen vill ha en orättvis chockstart med spader dam första sticket! xD

   
 2. En variant som jag och tre polare ska köra idag följer ett annat poängsystem. Tar man inga stick får man -50p. Ruter knekt är värd -100p och spader dam 100p. hjärter 2-10 är värda 10p st och klädda hjärter 20p st samt hjärter ess 25p. Lägg till lite alkohol och smörgåstårta så har man en toppenkväll!

   
  1. Första kortet i varje stick bestämmer färg som de andra måste följa om de kan. Efter 4 lagda kort tas sticket av den som har högst valör i den färg som valdes av det första kortet. De andra färgerna, oavsett valör, blev därmed sakade.

    
 3. Jag undrar om Hjärter i första hand är ett intelligensspel, eller ett turspel?
  Jag vet att det är både och, men Vad ska det i första hand klassas som?

   
  1. Jag skulle klassa det eom ett intelligensspel, efterssom det är mycket strategi, ta måne, räkna kort, saka rätt etc

    
 4. Hej!

  Månen tar man ned genom att ta alla poängkort, dvs alla hjärter och spader dam. Har du exempelvis på din hand AKQJ10 hjärter och AKQ i spader så är du i princip garanterad hjärter, om ingen annan mot alla odds håller i 6 hjärter och där den sista hjärtern går i ett annat stick åt annat håll än ditt.

  Ett fantastiskt roligt stickspel för övrigt.

  Mvh

   
  1. Månen innebär traditionellt att man plockar alla hjärter och spader dam. Lägger man till ruter knekt som en motpol till damen blir det krig om den och mer dynamik i spelupplevelsen. Följer man det traditionella poängsystemet blir den då -13p. Klöver 2 öppnar första sticket och man lägger klöver om man har. Läs min anonyma kommentar från 21:a dec 2019 för mer ingående om principen bakom stick.

    
 5. Förstår inte hur sticken går till. Om man kan ”ta” kort från andra eller byta etc. Ger sticken poäng eller bara sista handen? Förklara gärna mer hur sticken går till. Tack på förhand 🙂

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.