Rävspelet Regler

 

Rävspelet är ett brädspel för två personer.
Den ene spelaren har två rävar och den andre har 20 får (eller höns). Dessa utformas vanligen som stift som sticks ner i hål i spelplanen, som har ett korsformat mönster. Se vidare nedan under spelplan och regler.

Spelplan

2 rävar – röda spelpjäser
20 får – vita spelpjäser

Vad spelet går ut på

Den ena spelaren sköter om fåren och den andra de båda rävarna. Fåren ska ta sig tvärs över spelplanen till ”hagen”, det vill säga fyrkanten inramad i rött. Rävarna ska försöka fånga så många får som möjligt på vägen.

Spelförberedelser

Vid spelets början placeras rävarna nederst i hörnen på den fyrkant som är utmärkt med en röd ram. Alla fåren ställs upp på motsatt sida. Räven börjar alltid spelet.

Spelet kan börja

Spelpjäserna flytta ett steg i sänder. Fåren får bara flyttas framåt eller åt sidan. Rävarna får flyttas i vilken riktning som helst, även bakåt. Alla pjäserna måste dock följa de svarta linjerna eller kanten på spelplanen.

Fåren fångas genom att räven hoppar över spelpjäsen, som tas bort. Räven kan hoppa över flera får i samma drag, om det finns ett tomt hål att hoppa i mellan fåren. Räven fångas, om fåren lyckas tränga in den i ett hörn, där räven inte har möjlighet att hoppa.

Vem vinner?

Fåren har vunnit, om så många lyckats ta sig över på andra sidan att de fyller ”hagen”. I annat fall vinner rävarna.

Sharing is caring!

36 kommentarer

 1. Tack för alla finfina regler. Nu undrar jag bara en sak…Är det ens möjligt att vinna om man är får? Körde ärligt talat 15 matcher mot min lillasyster som är 5 år och förlorade 14!!! Vilket tålamod hon hade:) skriv hej Juliette om ni läst detta

   
  1. Håller med: omöjligt för fåren att vinna!
   Jag tror att det beror på om man kör med att rävarna kan hoppa över får i hagen eller inte.
   För att fåren ska ha en chans, så måste man nog köra med att så fort ett får kommer fram till hagen så kan räven inte längre hoppa över det.
   Bara gissar, för jag har inte hittat några regler om det här. Nån som vet…?

    
   1. Det är precis tvärtom.
    Lär du dig att flytta fåren systematiskt rätt är rävarna helt chanslösa!
    Jag funderade, testade, och kom på hur man gör då jag var ung, runt 1968.
    Efter det tröttnade vi på att spela, fåren är egentligen förutbestämda att vinna hur rävarna än gör – de är chanslösa. De kan möjligtvis ta ett eller två får – om rävspelaren är skicklig, innan de blir instängda.

     
 2. Bra sida. Som i alla spel så utvecklas regionella regler. Således finns inget rätt eller fel. Jag tror på att pröva och sedan justera som det passar bäst. Bra med åsikter för/mot. När folk började resa runt kom problemen med att alla hade lite olika regler. Vid förra seklets början beslutade man sig för att fastställa allmänna regler för canasta. Amerikanska turister som spelade fick för många dispyter.

   
 3. Ska räven plockas bort om den stängs in? Står inte så i reglerna, men svårt att se hur fåren ska kunna vinna annars.

   
  1. Räven måste normalt inte ta får bara för att den kan.

   Men den som styr rävarna är tvungen att flytta någon av rävarna när det är dens tur.

    
 4. Ravarna kan ta far inne i hagen.
  Ravarna kan sta och vakta, men en rav maste flyttas nar det ar rav-spelarens tur.

  Nar jag var liten korde vi med att faren fick hoppa over bade far och ravar, aven flera i samma drag, sa lange man ”studsar” i ett hal emellan.

   
 5. Juliet, det finns en engelsk variant som heter ”Fox and Geese”, där man inte ska fylla hagen utan 13 gäss slåss mot 1 räv. Finns olika regler för att balansera med olika startpositioner, läs mer om Fox and Geese på wikipedia.

  Mimmi, fåren får vanligtvis inte hoppa över andra får, men om ni använda egna regler så gör det.

   
 6. Hej!
  Jag går i skolan och på träslöjden byggde jag ett sånt rävspel. Men jag har bara 13 får/ höns. Det var så det stod i instruktionerna!! Svar, snälla?

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.