Bondtolva

 

 

Bondtolva, 2 deltagare (men se nedan för 3 och 4 deltagare), 24 kort (2:or till 8:or saknas). Korten rankas uppifrån äss, 10, kung, dam, knekt, 9. Spelarna får 6 kort var. Resten läggs som talong. Den som sitter till vänster om given lägger ut ett kort med framsidan upp. Den andre lägger upp ett kort. Den som lagt det högsta kortet i den utspelade färgen tar hem sticket. Denne tar upp talongens översta kort, den andre tar det näst översta. Den som tog sticket lägger upp ett nytt kort. Osv. Den som tar hem ett stick får deklarera trumf innan hon tar ett kort från talongen. Det krävs att hon har kung och dam i samma färg. Detta ger 2 poäng. Kungens och damens färg blir trumffärg. Det betyder att den som lägger ut kort i trumffärgen tar hem stick, även om detta inte är den utspelade färgen. Sedan trumf deklarerats kan på samma sätt tjog deklareras (det är förbjudet att deklarera det samtidigt även om man har båda). Tjog är kung och dam i samma färg. Det ger 1 poäng. När talongen är slut får varken trumf eller tjog deklareras.

När talongen tagit slut ändras reglerna. Utspelskortets färg måste om möjligt följas. Om möjligt skall även ett högre kort läggas ut. Den som inte kan lägga kort i samma färg skall i första hand lägga ut ett kort i trumffärgen. Men går inte det heller så får kort i annan färg läggas ut. När alla kort är utlagda ges 1 poäng till den som tog sista sticket. 1 poäng ges även till den som tog det största antalet äss och tior ihop. Har båda lika många så ges poängen till den som får störst summa av det följande. Räkna 4 per äss, 3 per kung, 2 per dam och 1 per knekt. Den som får mest i den uträkningen får poängen. Får båda lika även här så utdelas ej den poängen.

Sedan följer ny omgång. Den vinner som kommer först till 12. Men den som kommer över 12 åker ner till 7, så det gäller att hamna exakt på 12.

3 deltagare. Spelarna får 8 kort var. Talong saknas. Utspelskortets färg skall hela tiden följas. Trumf och tjog får deklareras av den som tagit hem ett stick innan nästa kort spelas ut.

4 deltagare. De som sitter mitt emot varandra spelar tillsammans. Talong saknas. Utspelskortets färg skall hela tiden följas. Trumf och tjog får deklareras av den som tagit hem ett stick innan nästa kort spelas ut. Den som skall lägga ut ett kort till nästa stick får fråga medspelaren om denne har trumf, och därigenom få trumffärgen bestämd. Har hon kungen eller damen i en viss färg kan hon fråga motspelaren om hon har den färgen (underförstått det andra kortet av den färgen). Blir svaret ja, då kan trumf deklareras. Motsvarande för tjog. Poängen räknas gemensamt för paren.

Sharing is caring!

3 kommentarer

  1. Detta avviker från den variant jag har lärt mig. I min variant utelämnas 2-5, men allt från 6 uppåt är med. I tvåmansvarianten ligger 6 kort med valören nedåt hos var spelare och 6 kort ovanpå dessa som är synliga för bägge spelarna.6 kort på handen. Halv och hel man finns inte heller med. Det finns bättre regler än dessa. Ett roligt spel som kräver både att man räknar kort men också en hel del strategiskt tänkande. Borde alldeles riktigt spelas mer. Player

     
  2. Detta klassiska svenska kortspel är sorgligt underskattat och borde spelas mera. Betydligt mer taktiskt och strategiskt än t.ex. japansk whist — och mycket roligare!

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.