Briscola (italienskt kortspel)

 

Briscola är ett italienskt kortspel för upp till 6 spelare som spelas med en italiensk kortlek. Det går att spela med en vanlig kortlek med åttor, nior och tior borttagna.

4+ spelare spelas i två lag där man sitter emot varandra, ej bredvid.

Om kortleken

carte_napoletane

En italiensk kortlek finns i olika regionala varianter. De vanligaste är den napoletanska eller piacentine. Kortleken består av Spade (svärd), Coppe (koppar), Denari (mynt) och Bastoni (stockar).

Det finns totalt 40 kort.
Värde på korten: A, 3, re (kung), cavallo (häst), fante (knäckt), 7, 6, 5, 4, 2

Varje omgång består av 120 poäng och vinnare eller vinnande laget ska nå minst 61 poäng för att vinna.

Spelets gång

Dealern blandar korten och delar ut tre kort till varje spelare (ett i taget) moturs och lämnar sedan ett synligt kort på bordet. Detta kort är synligt under hela omgången och visar vilken färg som är trumf.

Spelaren till höger om dealern börjar med att spela ut det kort som denne finner lämpligt och sedan spelar spelarna moturs ut det kort de vill. Man behöver ej följa färg utan kan fritt lägga ut det kort man själv vill.  Den spelare som lagt högst kort i den färg som utspelaren lagt eller trumf vinner given. Vinnaren av given fortsätter sedan nästa giv.

Poäng

Ess = 11

3 = 10

Kung = 4

Häst = 3

Knäckt = 2

Exempel på giv

Blå spelare är på lag och röda spelare är på lag. Längst ned till vänster visas trumf, i denna omgång Coppe (koppar).

briscola

Sharing is caring!

En kommentar

  1. Briscola kan även spelas på två och är faktiskt ett mycket bra tvåpersonersspel. En intressant variant är Briscolone, där man har fem kort på handen istället för tre och som spelas utan trumf. Men fortfarande gäller att man inte behöver bekänna färg och att högst kort i utspelsfärgen vinner sticket.

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.