Briscola (italienskt kortspel)

 

Briscola är ett italienskt kortspel för upp till 6 spelare som spelas med en italiensk kortlek. Det går att spela med en vanlig kortlek med åttor, nior och tior borttagna.

4+ spelare spelas i två lag där man sitter emot varandra, ej bredvid.

Om kortleken

carte_napoletane

En italiensk kortlek finns i olika regionala varianter. De vanligaste är den napoletanska eller piacentine. Kortleken består av Spade (svärd), Coppe (koppar), Denari (mynt) och Bastoni (stockar).

Det finns totalt 40 kort.
Värde på korten: A, 3, re (kung), cavallo (häst), fante (knäckt), 7, 6, 5, 4, 2

Varje omgång består av 120 poäng och vinnare eller vinnande laget ska nå minst 61 poäng för att vinna.

Spelets gång

Dealern blandar korten och delar ut tre kort till varje spelare (ett i taget) moturs och lämnar sedan ett synligt kort på bordet. Detta kort är synligt under hela omgången och visar vilken färg som är trumf.

Spelaren till höger om dealern börjar med att spela ut det kort som denne finner lämpligt och sedan spelar spelarna moturs ut det kort de vill. Man behöver ej följa färg utan kan fritt lägga ut det kort man själv vill.  Den spelare som lagt högst kort i den färg som utspelaren lagt eller trumf vinner given. Vinnaren av given fortsätter sedan nästa giv.

Poäng

Ess = 11

3 = 10

Kung = 4

Häst = 3

Knäckt = 2

Exempel på giv

Blå spelare är på lag och röda spelare är på lag. Längst ned till vänster visas trumf, i denna omgång Coppe (koppar).

briscola

Sharing is caring!

3 kommentarer

 1. Man kan även spela två vs två. Till exempel har vi ett team som består av A och B, det andra teamet består av C och D.
  A börjar spela, sen blir det Cs tur, sen B och sist D. Två spelare i samma lag ska inte spela (sätta sitt kort på bordet) direkt efter varandra. Den första gången man sätter kort på bordet då får man inte prata med varandra. Efter man har spelat den första omgång då har man möjlighet att prata med sitt spelpartner och även använda hemliga tecken för att berätta till sin spelpartner om vad man har för kort. Poängen med 2vs2 är att koordinera och använda strategi för att ta med sig så många poäng som det går.

  exempel:
  A och B är ett lag, C och D ett annat lag
  Trumf är svärd
  A spelar ett 5 av stockar. Inget värdefullt kort. C vet att D har ett kort som har ett högt värde av svärd, som är trumf. C sätter ett värdefullt kort efter As kort.
  B förstår att det antingen är en bluff eller D har möjlighet att ta alla fyra kort när omgången är slut. Då bestämmer B sig för att sätta ner ett kort utan värde, så att C och D får så lite poäng som möjligt.

  Oberoende om det är A eller B som vinner vilka kort då räknar varje lag sina kort ihop. I slutet jämför man A och Bs sammanräknade poänger med C och D sammanräknade poänger. Laget som har de flesta poänger vinner.

   
 2. Om man spelar i tre spelare då ska man ta bort ett kort. Det ska inte vara 40 utan 39. Då kan det vara 3 spelare och man kommer till spelets ände och då finns det inga kort kvar. Kortet man ska ta bort är en två av nåt symbol som inte är trumf. Så brukar man spela i Italien.

   
 3. Briscola kan även spelas på två och är faktiskt ett mycket bra tvåpersonersspel. En intressant variant är Briscolone, där man har fem kort på handen istället för tre och som spelas utan trumf. Men fortfarande gäller att man inte behöver bekänna färg och att högst kort i utspelsfärgen vinner sticket.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.