Cluedo

 

Cluedo är ett sällskapsspel för 2 till 6 spelare som går ut på att lösa en mordgåta.

Syftet med spelet är att avgöra vem som är mördare, var brottet ägde rum och vilket vapen som användes vid mordet. Varje spelare försöker komma fram till det rätta svaret genom att strategiskt flytta runt på ett spelbräde och samla ledtrådar om omständigheterna kring mordet.

Förberedelser Cluedo

  • Lägg spelplanen mitt på bordet och placera ut alla spelpjäser. Alla pjäser ska vara med i spelet även om man inte är 6 spelare.
  • Placera ut mordvapnen i olika rum på spelplanen. Dessa placeras ut helt slumpmässigt.
  • Dela upp korten i tre högar: personerna, mordvapnen och rum.
  • Blanda korten med med baksidan uppåt och välj ut ett kort från varje hög: ingen spelare får se vilket kort som tas från varje hög. Placera dessa i kuvertet.
  • När ni är klara innehåller alltså kuvertet ett kort med mördaren, ett kort med mordvapnet, och ett kort med rummet där mordet skedda o
  • Placera kuvertet mitt på spelplanen, vid X där kroppen hittades.
  • Blanda övriga kort och dela ut dessa till alla spelare. Någon spelare kan få fler kort och det är helt ok.

Så spelar ni Cluedo

1) Varje spelare väljer spelpjäsen som är närmast och är sedan denna person oavsett vilka kort man har på handen.

2) Fröken Röd börjar alltid och spelet går sedan medurs. Varje gång det är din tur, får du slå en gång med tärningen och flytta pjäsen lika många steg som tärningen visar.

3) När man kommer in i ett rum delger du misstanke genom att säga t ex ”Jag misstänker att mordet utfördes I detta rum, av X och den med det vapnet”. Spelaren på tur (medurs om dig) ska nu ge alibi för ”sitt” kort om de ingår i din anklagelse. Har spelaren på tur (medurs) inte ett av dessa kort skakar denna på huvudet och det blir nästa spelares tur att försvara ett av de kort som anklagats. Det är bara spelaren som delgivit misstanke som får se kortet och kan då markera detta i sitt anteckningsblock för att lösa mordgåtan. Om man har fler kort på handen räcker det med att ge ett kort alibi.

Exempel: Spelaren med fröken Röd kommer på två kast in vardagsrummet. Hon förflyttar genast den gröna pjäsen till vardagsrummet liksom revolvern, och säger högt: Jag misstänker att mordet utfördes här i vardagsrummet, av pastor Grön med revolvern”. Spelaren på tur visar då upp revolvern och Fröken röd markerar detta i sitt anteckningsblock.

Såhär fortsätter spelet tills att någon tror sig veta var mordet begåtts, av vem och med vad.

Lösa mordgåtan – vem vinner?

Om man känner sig säker på att man löst mordgåtan kan man göra en anklagelse genom att skriva ned var mordet begåtts, av vem och med vad och sedan öppna kuvertet. Om det stämmer visar man övriga spelare sin lapp och har därmed vunnit spelet. Stämmer det inte lägger man tillbaka alla kort i kuvertet och åker ut ur spelet. Man får bara göra en anklagelse per spel.

Bluffa

Sharing is caring!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.