Råttfällan

 

Råttfällan är det klassiska brädspelet för 2-6 spelare, från 5 år. Spelet går ut på att plocka upp spelpjäserna utan att fällan rör sig och samla poäng.

Hur spelar man råttfällan?

Förberedelser

Innan ni börjar spela så lägger ni alla pjäser i brädet och släpper sedan långsamt tillbaka ”bommen” som spärr. Vissa av pjäserna blir då lösa medan andra pjäser kommer att hållas på plats av ”bommen”.

Spelets gång

Yngsta spelare börjar genom att välja ut en spelpjäs att försöka plocka upp från brädet utan att bommen rör dig. Det är bara tillåtet att testa att plocka upp, eller testa att plocka upp, en pjäs per gång. Om spelaren lyftas plocka upp spelpjäsen utan att bommen rör sig, får denne behålla pjäsen och turen går över till nästa spelare.

Om pjäsen inte kommer att gå att plocka upp utan att spärren rör sig säger du pass och det är nästa spelare tur. Om du inte säger pass och bommen rör sig medan du försöker plocka upp en pjäs, blir det dags att dela ut straffpoäng! Se nedan.

Pass

Om alla spelare ”passar” två gånger efter varandra, tvingas den spelare som står på tur att plocka upp en pjäs- detta även om det betyder att bommen kommer att röra sig.

Vem vinner?

Spelet är slut när det finns lika många pjäser kvar i råttfällan som spelare. Spelaren som får flest poäng vinner!

Poäng i råttfällan

  • Största pjäserna – 3 poäng (gråa)
  • Mellanpjäser – 2 poäng (bruna)
  • Små pjäser – 1 poäng (vita)

Straffpoäng / Avdrag

Om ”bommen” flyttar sig mindre än 3 millimeter (tre streck på brädets skala) förloras pjäsen som spelaren försökt plocka upp. Om bommen däremot flyttas mer än tre millimeter måste du böta så många poäng som pjäsen du tagit upp var värd. Alla dessa pjäser utgår ur spelet och läggs vid sidan.

 

Sharing is caring!

7 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.