Dart

 

Dart – pilkastning, 1 eller fler deltagare, kastpilar, måltavla. Alla deltagare har 3 pilar var som kastas mot tavlan från ett avstånd av 2,5 meter. Tavlans mittpunkt är 1,73 ovan golvet.

I en variant har tavlan ringar, och ett mittfält, med högre poäng ju närmare mitten man träffar. Den som får flest poäng vinner.

En annan variant illustreras i figuren. Poängantalet beror på inom vilken trekant man träffar. I det svarta ytterfältet får pilarna dubbelt mot angiven poäng. En träff i cirkeln innanför ger 25 poäng. I den inre cirkeln får man 3 gånger åsatt poängantal. Träff i mitten ger 50 poäng. Alla börjar med 301 poäng. Från detta dras sedan erhållen poäng. Men för att börja nedräkningen måste man först få minst en träff i fördubblingssektorn. Spelet måste även sluta med en dubbelpoängare. Får man för många poäng på en omgång med alla 3 pilarna så räknas inga poäng alls. Det gäller alltså att få exakt 301 poäng så snart som möjligt för att vinna. Spelar man 2 mot 2 i lag så är poängsumman i stället 501.

 

Sharing is caring!

5 kommentarer

  1. Stämmer 237 skall det vara. men är detta från vägg eller tavlans yta ? De flesta tavlor är ju 3-5cm tjocka. Sitter de dessutom i ett skåp så påverkas avståndet.

    Så jag antar att 237cm är till tavlans yta.

     
  2. Hej, detta var en väldigt lustig förklaring på dart. Avståndet är 237cm inte 250cm. Hör av er om ni vill ha en liten förklaring från min sida, spelar dart 😀

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.