Domino regler

 

Hur spelar man domino?

Innan spelet börjar

Lägg alla dominobrickor med ögonsidan nedåt på bordet och blanda dem. Varje spelare tar fem dominobrickor och vänder dem så, att andra spelare inte kan se vad man har på sina brickor. Brickorna som blir kvar på bordet används senare i spelet.

Spelets gång

Varje dominobricka är delad i två ögonsidor. En dubbelbricka har samma antal ögon i båda fälten (5-5, 6-6 osv.). Spelaren som tagit dubbelbrickan med det högsta värdet placerar brickan i mitten av bordet och börjar spelet. Turen går sedan medurs till nästa spelare. Om ingen spelare fick en dubbelbricka i början läggs alla brickor tillbaka på bordet med ögonsidan nedåt, blandas och delas på nytt.
Nästa spelare i tur försöker matcha en av sina brickor med den som finns på bordet genom att placera en bricka med lika antal ögon som fortsättning på ena sidan av dominobrickan, så att ögonen bildar ett par. Om till exempel dubbelbrickan på bordet har fem ögon, kan följande spelare placera vilket som helst av sina dominobrickor som har fem ögon som fortsättning på dominon. Nästa spelare kan nu fortsätta dominon på valfri sida genom att placera en passande bricka som fortsättning. De blanka brickorna matchar med andra blanka brickor. En spelare kan bara placera en bricka under sin speltur. Dominobrickorna placeras efter varandra med den korta sidan mot nästa dominobricka. När man placerar en dubbelbricka som fortsättning på dominon ska man lägga den på tvären.
Om en spelare inte har någon bricka som passar som fortsättning till dominon, ska han/hon ta en bricka från högen på bordet. Om den passar, får spelaren placera den på bordet och turen går över till nästa spelare. Om brickan inte passar går turen över till nästa spelare.

Vinnaren

Spelaren som först blir av med sina dominobrickor vinner.

Sharing is caring!

13 kommentarer

   1. Hej. Om jag en dubbelbricka, tex en dubbelnia, som jag kan placera ut så får jag ju dubbla poäng, tex 25. Men om någon annan kagt ut en dubbelbricka som jag kan få poäng, genom, får jag räkna dubbelt, dvs 18, på den då också?

     
 1. vad händer om ingen av spelarna kan lägga någon bricka och högen att dra i fån är slut? vinner den som har minst brickor kvar eller hur gör man i ett sådant läge?

   
  1. Vi brukar göra på följande sätt;
   Om ingen spelare kan lägga så är spelet slut. Ni vet vem som vann omgången genom att räkna prickarna på brickorna ni har i handen. Lägst nummer vinner.

    
 2. Monica, Domino är coolt. Men hur gör ni när ni spelar? Räknar ni poäng eller vem som blir av med brickorna först? Och hur vet man vem som ska börja ska alla spelare behöva visa vem som har högst dubbelbricka för att sedan börja? G-unit.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.