sjuan kortspel

Sjuan – Fan tan

 

Fan tan och Sjuan är i princip samma kortspel där skillnaderna är minimala. Här hittar ni reglerna till båda kortspelen och även en video som tydligt visar hur en spelomgång går till!

Kortspelet spelas på 3-8 deltagare och spelas med en vanlig kortlek utan jokrar. Spelet går ut på att bygga stegar utifrån 7:orna i varje färg och bli av med alla sina kort först. Kortspelet är väldigt enkelt och går bra att spela med barn.

Spelförberedelser

Alla kort delas ut. De som eventuellt fått ett kort mindre än de övriga satsar vardera ytterligare en poäng till potten.

Så spelar man Sjuan

Spelaren som har hjärter 7 börjar med att spela ut detta kort. Det blir nu nästa spelares tur som antingen lägger en 6:a eller 8:a i samma färg, eller annan 7:a.

Placera ut korten i Sjuan

Korten placeras så här:sjuan kortspel De fyra 7:orna placeras jämte varandra. På ena sidan av 7:orna läggs 8:orna, på dessa 9:orna osv upp till kungarna. På andra sidan läggs 6:orna, på dessa 5:orna osv ner till ess. Färg måste följas alltid följas. Varje spelare som står i tur får lägga ett kort. Kan spelaren inte lägga så böter hon en poäng till potten.

Vem vinner spelet?

Varje omgång är slut när någon är utan kort.

Spela med poäng i Sjuan

Om ni vill spela fler omgångar så kan ni välja att spela med poäng. Då räknas varje kort spelarna har kvar på hand när första spelaren går ut (det vill säga blir av med alla kort) som 1 poäng. När en spelare först når 100 poäng är spelet slut. Lägst poäng vinner!

Så spelar man Fan Tan

Det skiljer sig från reglerna i Sjuan är att man spelar med marker (pott) och att spelaren till vänster om dealern börjar spelet genom att spela ut valfri 7:a eller passa. Det är alltså inte spelaren med hjärter 7 som börjar. Denna video visar hur en omgång går till och hur man ”bettar” inför varje omgång.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.