Illvilja och elakhet, 2 spelare, 108 kort. De 2 kortlekarna skall ha olika baksida. Korten rankas uppifrån med äss lägst. Det gäller att försöka bli av med sina kort fortast möjligt.
Den ena leken (utan jokrar) blandas och delas i 2 delar vardera innehållande 26 kort. Spelarna tar var sin del och placerar framför sig med baksidan upp. Dessa 26 kort utgör spelarens trave. Mellan spelarnas travar ska det finnas plats för talongen. Båda spelarna vänder det översta kortet i sin trave så att det kommer att ligga med framsidan upp. Den spelare som vände det högsta kortet börjar spela. Är båda korten lika höga upprepas proceduren vi beskrev för några meningar sedan. Given blandar den andra leken (med de 4 jokrarna) och ger 5 kort till varje spelare. Dessa 5 kort utgör spelarens hand. De återstående korten placeras med baksidan upp mellan spelarnas travar. Dessa kort utgör talongen.
Spelarna är inne växelvis och förhand är inne först. Han har första gången 6 spelbara kort – 5 på hand och ett överst i traven. Har en spelare som är inne spelbara äss så måste han lägga dessa med framsidan upp bredvid talongen. Ässen är bottenkort i bordets högar. Dessa ska byggas upp i stigande följd – äss, 2, 3 osv upp till kung, utan hänsyn till färg. Antalet högar kommer att variera mellan 0 och 8 under spelet. Då en spelare är inne får han lägga ut spelbara kort på bordets högar. Han får lägga ut så många spelbara kort han vill förutsatt korten går på högarna enligt vad vi skrev i förförra meningen. Då någon av bordets högar byggts upp till kung, blandas högen i fråga omedelbart in i talongen. Om en spelare då han blir inne har färre än 5 kort på hand inleder han alltid sin tur med att plocka upp kort från talongen tills handen innehåller 5 kort. Om talongen är tom måste momentet i förra meningen hoppas över. Jokrarna är vilda kort. De får representera vilket kort som helst utom äss. Varje spelare får efterhand bygga upp 4 hjälprader. Dessa placeras vid sidan om traven. Korten i hjälpraderna läggs lämpligen på patiensvis så att de inte helt täcker varandra, utan så att man kan se de underliggande korten. Hjälpraderna byggs upp enbart av kort från handen. En hjälprad får påbörjas med vilket handkort som helst, men på raden får sedan endast läggas kort med lika eller ett steg lägre valör än det i raden sist lagda (till färg tas ingen hänsyn). Varje gång en spelare är inne får högst ett kort från hand läggas ner på hjälpraderna, och i och med att detta görs är han inte inne längre utan turen går över till motståndaren. Proceduren i föregående mening är helt frivillig, och om en spelare inte kan eller vill avsluta sin tur med att lägga ett kort på en hjälprad säger han ”klar”, och därmed är motspelaren inne. Det översta kortet i varje hjälprad är spelbart och får alltså läggas ut på bordets högar när spelaren är inne. Då det översta kortet spelats blir nästa spelbart osv. En spelare kan alltså ha upp till 9 spelbara kort då han är inne – 5 på hand, 1 på traven och upp till 4 på hjälpraderna. Om en joker lagts på en hjälprad gällande för en viss valör och blir spelbar, så får den läggas ut på bordets högar och då representera en helt annan valör. Kort får inte flyttas från en hjälprad till en annan. Det översta kortet i traven får endast läggas på bordets högar, och då detta gjorts vänds nästa kort i traven och blir spelbart. Om travens översta kort passar på någon av bordets högar måste det läggas ut. Man får alltså inte låsa spelet med hjälp av travens kort. Det får man däremot göra med handens eller hjälpradernas kort. Om en spelare blir inne men inte kan eller vill lägga något kort, går turen tillbaka till den andre spelaren.
Den spelare som först blir av med alla kort i sin trave har vunnit. Vinsten är lika med antalet kvarvarande kort i motståndarens trave. Om båda spelarna har kort kvar i sina travar och ingen av dem kan eller vill spela fler kort, vinner den som har färre kort i sin trave. Vinsten är lika med differensen mellan antalet kort i motståndarens trave och antalet kort i egen trave. Om båda har lika många kort kvar är partiet oavgjort. Korten i travarna får inte räknas under spelets gång.
Den engelska titeln Spite and Malice används även.