Kalaha regler

 

Vi rekommenderar att du köper ditt kalaha på Spelexperten – här hittar du det.

Spelets mål

Det gäller att flytta stenar från sin egen sidas hål (ambo) till sin Kalaha (det större hålet på höger kortsida). Det gäller att få så många stenar som möjligt i sin egen Kalaha.

Förberedelser

Ställ spelplanen med kortsidorna till höger och vänster mellan spelarna. Samtliga kulor läggs ut i ambona, lika många i varje (vanligtvis 3), ej i Kalaha. Ambona på sidan närmast spelaren tillhör den spelaren.

Spelets gång

Bestäm genom t. ex. lottdragning vem som ska börja. Ett drag utförs genom att den spelaren som ska börja väljer en ambo på sin egen sida. Samtliga stenar lyfts ur ambon och fördelas en efter en åt höger i varje ambo, även sin egen Kalaha om det går, men ej i motspelares Kalaha som man hoppar över. Om den sista stenen hamnar i den egna Kalaha får spelaren göra ytterligare ett drag. Om den sista kulan hamnar i en tom ambo på den egna sidan och det finns minst en kula i ambon mitt emot, avslutas draget med att både den sista stenen och samtliga stenar i ambon mitt emot läggs direkt i spelarens egen Kalaha.

Spelets slut

Spelet är slut när en spelare inte längre har något drag (stenar kvar att flytta), motspelaren får då flytta eventuellt alla resterande stenar i sina ambos till sin egen Kalaha. Vinnare är den spelare som har flest stenar i sin Kalaha. Det är inte säkert att den spelare som först har tömt ambona är vinnare, det kan också bli oavgjort.

Kalaha går att spela gratis på denna sida: http://www.lookoutnow.com/game/mancala.htm

Sharing is caring!

9 Comments on Kalaha regler

  • Hej!
   Hittade du några regler för ett afrikanskt kalaha med 4 rader? Har precis köpt ett i Burundi nämligen och funderar på om det är samma regler som det med 2 rader?

    
 1. Är jag fel ute eller, ni menar att den spelare som har tömt sina ambos skall låta motspelaren plocka upp sina resterande kulor och lägga dem i sin kalaha ? Jag försöker hitta lite tips om detta spel på nätet, men jag tolkar inte reglerna så. Jag vill ha det till att det är den som tömmer sina ambos först som blir belönad med motståndarens kulor.

   
 2. Tack!
  Har just kopt ett kalahaspel i Senegal, men behovde en pominnelse om reglerna. Mitt spel har ingen Kalaha, men vi for vel setta oss i sanden o spela!! Nu minns jag hur det gor till. ursekta stavningen, skriver fron Ziguinchor i Casamance i sodra Senegal…
  Varma helsningar, Sara

   

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. På tur med stora killen - En annan blog

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.