Mastermind

 

Master mind är ett klurigt spel för 2 personer.

Den ene skall skapa en kod som den andre skall försöka knäcka.mastermind

Bestäm hur många pjäser som skall ingå i en rad, och vilka färger som skall vara tillåtna (tom plats kan användas som en färg). Kodskaparen placerar sedan överenskommet antal pjäser i gömstället. Det är tillåtet att låta flera pjäser i gömstället ha samma färg (det är lika tillåtet att låta alla pjäser ha olika färg som att exempelvis låta alla pjäser ha samma färg).

Missförstånd undvikes om kodskaparen berättar vilka positioner i gömstället han använder. Nu skall kodknäckaren försöka gissa vilka färger som ingår i koden, och i vilken ordning. Han lägger en rad med lika många pjäser som ingår i koden.

De små pjäserna använder sedan kodskaparen för att markera vad som blivit rätt. I valfria positioner i de små hålen sätter kodskaparen ut små svarta pjäser för de pjäser som kodknäckaren lyckats placera helt rätt. De små vita pjäserna används för att markera att kodknäckaren placerat ut pjäser i rätt färg, men i fel position.

Sedan lägger kodknäckaren upp en ny rad pjäser, närmast den föregående. Spelet fortsätter tills kodknäckaren knäckt koden.

Sharing is caring!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.