Nummerkubb (Mölkky)

 

Nummerkubb är ett roligt kubbspel för hela familjen som går bra att spela på 2 eller fler personer. Det går även att spela på lag. Spelet heter egentligen Mölkky och kommer ursprungligen från Finland.

Så spelar du nummerkubb

Ett nummerkubb innehåller 12 käglor som är numrerade. Det finns enbart en kastpinne som ska kastas från cirka 3-4 meters avstånd. Käglorna placeras tätt ihop och man ska sedan med hjälp av kastpinnen försöka få ned dessa. Bara underhandskast är godkänt. Om en spelare inte lyckas få ned några käglor tre gånger i följd åker spelaren ut.

Poäng i nummerkubb

Om man endast får ned en kägla får man poäng enligt käglans numrering. Slår man däremot ned fler käglor får man poäng efter hur många man fick ned.

Vem vinner

Spelaren som först når exakt 50 poäng vinner. Får man över 50 poäng åker man ned till 25 poäng.

Sharing is caring!

7 kommentarer

 1. Hur räknar man om en kägla ramlar på en annan? Den som ligger på räknas ju inte så är det då poängen på den som ligger helt ned eller är det 1?

   
  1. Jag lärde mig spela spelet idag och fick kasta pinnen tvågånger efter misslyckad försök. Jag läste här att man har tre försök på sig. Om man inte träffar kuben efter tredje försöket åker spelaren ut. Men jag kan ha fel. Skall forska vidare spelets regler.

    
 2. Hej..
  Jag heter Peter Ahl från Linköping.. jag vill köpa en bok om spelregler Nummerkubb (Mölkky)..
  Finns köpa bok ? Tack svara till mej ..
  Hälsningar från Peter..

   
  1. Man får den dubbla siffran som poäng. Om den faller ytterligare 1 gång och reser sig upp får man räkna ggr 4. Fler ggr än så har ingen lyckats få en kägla att falla och resa sig igen.
   Mvh
   Mats?

    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.