Plump regler

 

Hur spelar man Plump?

Plump är ett roligt kortspel för 2+ spelare. Spelet går ut på att lyckas ta det antal stick man förutspått från början.

Förberedelser

Man behöver ett spelprotokoll och en vanlig kortlek om 52 kort.
Protokollet kan se ut som längst ner på sidan.

Grundregler

Spelets gång

Man måste alltid följa färg. Saknar man kort i den färg som lagts får man lägga vilket kort man vill.
Om man misslyckas sätts det en så kallad “plump” i spelprotokollet, därav namnet på kortspelet.
Att ta ett stick betyder att man har högsta kortet av de som är utlagda. Eller att man lagt en färg som ingen annan spelare har. Det är därför väldigt bra att ha många kort av samma kulör.

1 kort

Första omgången får alla spelare 10 kort vardera. Därefter börjar spelarna (medsols) att gissa hur många stick dessa tror att de kommer ta under denna spelrunda. Man får tippa på allt mellan 10 och 0 stick.
Antalet förutspådda stick får aldrig gå jämnt ut på spelprotokollet. Sista spelaren kan alltså inte alltid välja det han vill. (EX om 3 spelare: Spelare 1 tippar på 5 stick, spelare 2 på 5 stick, spelare 3 får ej välja 0 stick)
Efter att rundan spelats klart tittar man vilka som lyckats ta exakt så många stick de förutspått.
Om en spelare lyckats får denne en etta framför antalet stick. Se protokoll längst ner på sidan.

Spelrundorna fortsätter nu med ett färre kort per gång, enligt spelprotokollet.

Vinnare

När det är dags för en omgång med endast ett kort per person finns det flera olika varianter.
Var spelare får titta på sitt kort och avgöra om det ger vinst eller ej (0 eller 1 stick).
Var spelare håller upp kortet i pannan, utan att titta på det själv.
Genom att se de andras kort avgör spelaren då om denne tror att det egna kortet är bättre eller sämre.
Ingen spelare tittar på något kort och alla chansar på 0 eller 1 stick.

I slutet räknas samtliga poäng och den spelare med flest poäng vinner.

Spelare 1 Spelare 2 Spelare 3 Spelare 4
10 5 5 0 1
9
8
7
6
5
4
3
2
1
1
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Med poäng:

Spelare 1 Spelare 2 Spelare 3 Spelare 4
10 15 15 * (plump) * (plump)
9
8
7
6
5
4
3
2
1
1
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sharing is caring!

48 kommentarer

 1. Vi brukar göra det lite svårare. Att man bara får 0:a en gång i rad, plumpar man får man ta 0 igen men har man klarat sig får man inte ta 0. Detta gör att man måste tänka till lite extra. Ibland är det lätt att krypa om man har både lågt och högt kort. Lycka till.

   
 2. Blir mycket roligare om man kör Plump med trumfkort.
  Dvs Spader tar allt. Det gör att ingen kan sitta och räkna;)
  Har man inte rätt färg måste man även då lägga trumfkort.
  Dvs sitter någon med hjärter ess men en av spelarna inte har hjärter, men en spader tre ä, trumfar den esset.

   
 3. Vi råkade ut för en klurighet när vi spelade. Vi var nere på 2 kort (två spelare) och spelare 1 gissar 0 stick. Spelare 2 sitter med två ess på hand. Är meningen att den spelaren då ska behöva lägga sig och säga noll? För två kan hen ju inte säga eftersom det då går jämnt ut. Finns det alternativa regler I det här läget? För alternativet för spelare 2 är ju att gissa mot sitt eget odds….

   
  1. Är man bara två finns det bättre kortspel än Plump. Men är man bara 2 så sitter förhand fast i skiten om hen har höga kort. Om given säger 0 kan inte förhand säga 2. Och säger förhand 0 måste hen ändå börja och med två ess är möjligheten att klara sig obefintlig. Men även med två hyfsat höga kort är det svårt.

    
 4. Jag har alltid kört med tillägget att man inte får gissa på 0 stick två gånger i rad (alltså som max varannan gång). Dessutom får given (som gissar sist) inte gissa så att det går jämnt upp i omgången så att alla kan vinna. T.ex. i omgång 10 och alla föregående spelare gissat att vinna totalt 9 stick, då får given inte gissa på 1.
  Trodde alla körde med ovanstående regler men tydligen inte! :’)

   
 5. Den enda variant som inte är med här som vi kör ibland är att istället för att den som sitter efter delaren börjar med att gissa hur många stick hen tar så räknar man ner från 3 och sedan samtidigt gissar hur många stick man kommer att ta t.ex. genom att säga det högt och/eller visa antalet stick med fingrarna vilket betyder att vid t.ex. 9 kort och 3 spelare kan bli 4+4+5 eller t.ex. 4+4+1 eller 2+0+3 dvs man kan få väldigt många överstick eller understick eller exakt 9 stick så alla kan gå ut. Ofta plumpar någon i alla fall även om det är jämnt antal stick totalt som i exemplet 4+4+1 men plumpar ingen så får alla poäng som vanligt.

   
  1. Det är bättre att man inte får begära 0 mer än två gånger i rad och klara. Dessutom är det väldigt bra att alla visar samtidigt med fingrarna hur många man skall ta. Dessutom är det alltid den som begär mest som skall börja.

    
   1. Vi spelar med 5 poäng om man satser på 0 och lyckas. Det ger, tycker vi, ett roligare spel och gör att man ofta chansar på 1 eller 2 i stället för 0. Vi spelar med spader som trumf, dock inte att man måste spela trumf om man saknar kort i den färg som spelas. Vi visar oftast samtidigt med fingrarna hur många stick vi vill ta. Ibland använder vi tändstickor i stället. Men det viktiga är att alla visar samtidigt och att antalet stick som begärs inte får vara lika som antalet kort. Den som visar mest börjar, om två visar lika börjar den som sitter närmast efter givaren. När vi har endast ett kort får alla se på sina kort innan de bestämmer om de vill ta 1 eller 0 stick. Oftast väljer förhand 1, alla andra väljer 0 och given måste då ändra till 1.

    Vi börjar med att dela ut hela kortleken, d.v.s. 13 kort var om man är 4 spelare. är man fler än 5 börjar man således med färre än 10 kort. Är vi riktigt många spelar vi med två kortlekar, varvid det senast spelade kortet av två likadana kort slår det först spelade. Hjärter ess slår alltså hjärter ess.

    En annan viktig princip är att det inte handlar främst om att klara sina egna stick, utan att hindra de andra från att ta det antal stick de har begärt.

     
 6. Jo, det är fel protokollet. Spelarna gissade 5, 5, 0 och 1. Och som protokollet är skrivet fick de som gissat 5, 5 och 1 rätt. Alltså spelades 11 stick. Men till vänster i protokollet står det 10.

   
  1. Anledningen till att det står 11 stick i protokollet är för att det alltid ska vara någon som ska plumpa. Så om första två spelarna väljer att ta 5 stick var, får inte någon av de andra två spelarna säga att de inte ska ta någon stick, för att då plumpar ingen. Så då måste det finnas fler eller färre än stick än hur många kort som man spelar med. Så när man har tio kort, måste det finnas 9 eller 11 stick minst sammanlagt, och vid nio kort ska det finnas 8 eller 10 stick sammanlagt osv?

    
 7. Bästa poängräkningen (!) är att sätta en nolla bakom antalet stick. Får du 1stick= 10p, 4stick= 40p osv. Väljer du 0stick och lyckas med det, blir det 05 poäng.

   
 8. Eftersom det är lättare att nolla brukar vi belöna det med bara fem poäng. En bjuden nolla skrivs lite förskjutet åt vänster, sedan skriver man en femma så det står ”05” om spelaren gick hem.

  Inte lika sofistikerat som Håkans förslag ovan, men enkelt att protokollföra.

  När mina föräldrar lärde sig detta spel (på 60-talet) kallades det ”Beredskap”.

   
 9. Jag har spelat väldigt mycket plump.
  Är man färre spelare än 5
  t.e.x 4 eller 3 så kan man börja från 12kort !
  när man kommer ner till 3-2-1 så brukar vi hoppas över dom (mest turomgångar), vända vid 4 direkt. Också lottar man vem som börjar ge!
  12,11,10,9,8,7,6,5,4,4,5,6,7,8,9,10,11,12 (4 spelare)
  när vi kommer till 5 kort så brukar vi köra med 25an vilket innebär att om någon spelare klarar 5 av 5 stick så får man en 2:a framför i stället för en 1a alltså att man får 25 poäng i stället för 15, händer dock väldigt sällan att någon klarar det!

   
  1. 25 poäng har vi aldrig spelat med. Däremot har vi ibland spelat med 110 poäng om man begärt och tagit 10 stick, respektive 111, 112 och 113 om man begär och tar alla stick med fler kort än 10. Det har hänt enstaka gånger under de 65 år jag har spelat Plump.

    
 10. Bliven miss i texten. Meningen som börjar Allt är som vanlig plump. Ska lyda Allt är som vanlig plump, men en trumffärg dras från en annan kortlek.

   
 11. En variant av plump som jag tycker är mer rättvis och samtidigt manar till mindre fegspel är att räkna annorlunda. Kan verka krångligt, men man lär sig snabbt. Om du bjuder 1 stick och klarar det, får du 10p plus 3 ggr budet. Alltså totalt 13p. Hade du klarat 3 stick hade du fått 10+3×3=19 poäng. Bjuder du 2 stick och tar 1 eller 3 stick får du MINUS 3. Antal stick man missar sitt bud med gånger 3. Om du bjuder 4 och tar 0 får du alltså 3×4= -12 poäng.
  Och roligast blir plump med trumf. Allt är som vanlig plump (gärna med ovan nämnda poängräkning) som man drar från en annan lek. I spelets gång måste man följa färg i första hand. Går inte det får du spela trumf om du vill, men inget tvång.

   
  1. En annan variant när du spelar med trumf är att den som säger högst antal stick även får välja trumf, vilket gör spelet lite mer oförutsägbart (och roligare i min mening). Sen kan man om man vill välja att spela med, eller utan trumftvång, vilket innebär att om en inte har spelad färg måste trumffärgen spelas.

    
 12. Du har glömt att nämna att man ska spela lika många varv med ett kort som man är antalet spelare, (men baserat på protokollet så ser jag att det nog är så du gör.)

  ”Idiotgränsen” tycker jag också är en viktig regel. Dvs om man får färre än 100 poäng, (oberoende om man vinner eller inte), så är man en idiot.

   
 13. Om man säger att man ska ta ALLA stick, te x åtta stick av åtta, får man inte då en nolla bakom poänget istället för en etta framför? Om man klarar det vill säga. Alltså 50 poäng istället för 15? Eller är det bara påhittade regler…

   
  1. Plump, precis som andra spel, spelas olika beroende på vilka som spelar. Jag har t.ex. bara spelat att man får inte se sitt kort när det är ett kort. Om du känner att spelet blir roligare/intressantare och inte allt för obalanserat när man sätter en nolla bakom så får du göra det.

    
   1. Men om du sagt att du inte ska ta något stick alls kommer du inte få några poäng alls om du ska sätta en nolla efter. Blir samma poäng som du plumpat vilket kanske inta är så kul.

     
  2. Det är inget fel att spela så. Men det är inte så på riktigt.
   Kör man varianter så måste man vara överens innan.

    
  3. Inte en nolla bakom om man tar allt. Men en etta framför om man tar tio stick av tio begärda, d.v.s. 110 poäng.

    
 14. Andra bilden stämmer inte, det kan inte ha blivit 11 stick på 10 kort. 5+5+1, så minst en av dom plumpar.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.