Poch

 

 

Poch, 4 deltagare, 32 kort (2:or till 6:or saknas), pochbräde eller 8 skålar. Given blandar leken och ger 8 kort till varje spelare. Innan någon får granska sina kort ska samtliga lägga en lapp där man offrar 4 poäng (vunna i andra spel) i varje skål på bordet. Given ser på det sista kortet som han utdelat till sig själv och utropar detta som trumf.

Om någon av spelarna har samma trumfkort eller någon av de kortkombinationer som finns på brädet, dvs 7, 8, 9, 10, knekt, dam, kung, äss eller både kung och dam samlar denne ihop poängen i de motsvarande skålarna. Den spelare som har kung och dam får poängen i både kungens och damens samt de kombinerade kung/dam-skålarna. Om ej någon av spelarna har både kung och dam eller 7, 8, 9 stannar poängen i dessa skålar till nästa etapp.

Spelets andra etapp består av spel från skålen märkt Poch. Spelaren på givens vänstra sida bjuder 1 eller 2 poäng som läggs i Poch-skålen. Om spelarna vill fortsätta att vara med och spela lägger de lika många poäng som den förste i skålen. En spelare som fått dåliga kort kanske ”passar” och förlorar därmed sin chans att vinna poängen i Poch-skålen men har ändå chans att vinna i 3e etappen. När alla spelare antingen har satsat eller passat kan den som började satsa höja insatsen.

När ”bjudningen” är slut lägger alla spelarna ut bästa kortkombination och den som har högst kort vinner poängen i Poch-skålen. Kombinationer som par, triss och fyrtal har följande värden, t ex fyrtal i 8:or är värda mer än ett tre-tal eller triss i damer. Om 2 spelare har samma antal kort i en kombination t ex 3 kungar mot 3 10:or vinner den högsta kombinationen över den lägre. Kungarna vinner alltså över 10:orna. Äss vinner över kungar. Om 2 spelare har samma sorts par, t ex 2 knektar vinner den som innehåller trumfens färg i kombinationen.

Spelarna tar åter upp sina kort och vinnaren av Poch-poängen börjar den 3e etappen av spelet. Han lägger ut ett öppet kort på bordet. Nu spelar man ej i tur och ordning. Den som har kortet över i samma färg lägger ut detta. Nästa lägger sitt kort ovanpå, tills ässet ligger överst. Detta är ett ”stopp” och ässets ägare får nu spela ut vilket kort han vill, antingen i samma eller annan färg. Spelet fortsätter på samma sätt till nästa ”stopp”-kort osv. Den spelare som först lägger ut alla sina kort vinner denna kapplöpning som avslutar spelet. Alla de andra spelarna måste böta en poäng till vinnaren för varje kort som de har kvar på handen.

Korten blandas åter och delas ut av spelaren till vänster om sista given. Varje spelare lägger sin insats i samtliga skålar, och spelet börjar på nytt.

Sharing is caring!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.