Priffe

 

Priffe, 4 deltagare, 52 kort. De som sitter mitt emot varandra spelar i par. Varje deltagare får 13 kort. Uppifrån räknat har färgerna rangordningen hjärter, ruter, spader, klöver. Budgivning görs. Högst bud vinner. Det högsta budet är spel, vilket innebär att ingen trumffärg finns. Budet noll är näst högst och innebär att spelarna skall ta så få stick som möjligt, och att ingen trumffärg används. Uppifrån räknat följer sedan hjärter, ruter, spader, klöver. De buden innebär att ifrågavarande färg blir trumffärg. Det är tillåtet att säga ”pass”. Varje spelare får bara ge ett bud, såvida man ej sagt pass. Den som sitter till vänster om given lägger ut ett kort med framsidan upp. De andra lägger ut varsitt kort i samma färg (om möjligt, annars läggs i första hand kort i trumffärgen, i andra hand kort i någon av de återstående färgerna). Den som lagt det högsta kortet i den utspelade färgen (eller i trumffärgen) tar hem sticket. Denne lägger sedan ut ett nytt kort. Osv tills alla kort är utspelade.

Poängräkning följer. De som spelar ihop får sina poäng ihopräknade gemensamt. Är slutbudet noll så kallas varje hemtaget stick under 7 för trick. Annars är trick varje hemtaget stick över 6. Om den sida som gav slutbudet tar trick så får de 10 poäng för varje, men är det motparten som tar trick så är de värda 20 poäng. Att ta 6 trick ger 10 poäng extra, medan 7 trick ger 20 poäng extra. När en sida gjort 3 trick (på en eller flera omgångar) så erhålls 10 poäng. Lika mycket får de när de gjort 3 trick till.

Sedan följer ny omgång. Osv tills man spelat det antal omgångar som man kom överens om i förväg. Den vinner som fått flest poäng.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.