Pyramid

 

Pyramid, 1 eller fler deltagare, 52 kort per deltagare. Alla kort har sina vanliga värden utom ässet som är lägst.

Ett kort läggs med framsidan upp. 2 kort läggs i en vågrät rad så det första delvis täcks. Sedan 3 kort osv tills dess att det är 7 kort i den 7e raden. Hela upplägget bildar då en pyramid där raderna delvis täcker varandra. Övriga 24 kort bildar talong.

2 fria kort vars värde tillsammans är 13 får plockas bort och läggas i en hög med baksidan upp. Kungar får plockas bort ensamma när de är fria.

Då man ej kan/vill plocka bort fler kort, vänds ett kort från talongen. Kan det kortet plockas bort med ett av uppläggets fria kort så får det göras. I annat fall läggs det vända korten i en hög. Så vänds nästa kort i talongen. Osv.

Det kort som är överst i talongen får kombineras med det kort som är överst i högen. Då hela talongen gåtts igenom vänder man på högen och låter den bli ny talong.

3 gånger får talongen gås igenom. Om alla kort i upplägget plockats bort under den första genomgången av talongen, då får man gå igenom talongen två gånger till för att se om man kan kombinera kort som vänds med det översta kortet i högen. Detta ger 50 poäng minus 1 poäng för varje kort som blir kvar i högen.

Om alla kort i upplägget plockats bort under de två första genomgångarna av talongen, då får man gå igenom talongen en gång till för att se om man kan kombinera bort fler kort. Man får då 35 poäng minus 1 poäng för varje kort som finns kvar i högen.

Om alla kort i upplägget plockats bort under tre genomgångar av talongen, då får man 20 poäng minus 1 poäng för varje kort som finns kvar i högen. Finns det kort kvar av de 28 upplagda efter tre genomgångar av talongen, då får man 1 minuspoäng för varje kort som finns kvar i upplägget och i högen.

En match består av 6 patienser. Den som har högst poäng efter en match har vunnit.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.