Gin Rummy regler

 

Gin rummy är ett kortspel för två spelare som spelas med en vanlig kortlek utan jokrar.

Ess är lägst och är värt ett poäng, de numeriska korten har sitt angivna värde och knekt, dam och kung räknas alla som tio poäng.

Spelet går ut på att samla serier av minst tre kort med antingen samma valör eller i sammanhängande stege av samma färg. Gin är när alla kort på hand ingår i serier.

Man börjar med tio kort var på hand, resterande kort placeras med baksidan upp i en hög på bordet. Därefter vänds det första kortet upp och läggs bredvid högen.

Spelet börjar med att spelaren som inte delade ut korten ges möjlighet att ta det uppvända kortet och påbörja spelet. Om han inte vill ha det uppvända kortet ges delaren istället möjlighet att ta det. Om ingen av spelarna tar kortet börjar spelet med att spelaren som inte delade ut korten tar det översta kortet från högen och på så vis startar den första omgången.

Spelet pågår i omgångar där spelaren väljer att antingen ta upp kortet som ligger uppvänt eller ta nästa kort från högen (se ovan för vad som gäller första omgången). Omgången avslutas genom att spelaren väljer ut ett kort från handen och lägger detta överst på högen av uppvända kort på bordet. Det är nu tid för nästa spelare att spela sin omgång.

Spelet fortsätter tills högen av resterande kort tar slut eller tills någon av spelarna avslutar sin omgång genom att knacka vilket görs genom att lägga ned sitt kort med baksidan upp istället för framsidan som vanligt. För att knacka får restveden dvs. de kort som ej ingår i serier inte uppgå till mer än tio poäng.

Vid avslutad omgång räknar man samman alla poäng som inte ingår i serier. Vinnare är den spelare som har lägst antal poäng restved som då vinner poängskillnaden. I samband med knackning utgår bonus på 20 poäng om den som knackade har Gin dvs. att alla kort på handen ingår i serier. Om motspelaren till den som knackade har samma eller lägre poäng restved är det istället denna spelare som vinner spelomgången och dessutom ges en bonus på tio poäng.

Vinnare är den spelare som först når upp till 100 poäng.

Sharing is caring!

4 kommentarer

 1. Vad menas men att ”Gin är när alla kort på hand ingår i serier.”
  Dessutom så motsäger ni er gällande hur man vinner, först ska man ha så lågt antal poäng som möjligt. ”Sedan så säger ni Vinnare är den spelare som först når upp till 100 poäng.”?

  Ska man samla på under speletsgån på tillexempel alla kungar elle ska man undvika dom. Och vad är det för bra med att knacka?
  //Isabelle

   
  1. För att vinna omgången ska man ha minst poäng, som sen sätts i skillnad till förloraren som hade mest och sen tilldelas mellanskillnaden till den som vann omgången. Dom poängen ska först till hundra. Förstår du?

    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.