Sverige Runt

 

Sverigespel från Kärnan för 2-6 deltagare. Spelet innehåller spelplan, 30 besökskort, 20 souvenirkort, 150 frågekort med 300 frågor, samt 6 spelpjäser.

SPELETS IDÉ Du skall så snabbt som möjligt förflytta dig från Ki-runa till Trelleborg, eller tvärtom. På vägen måste du besöka de platser som finns angivna på de besökskort du får i början av spelet. Du kan också under spelets gång besöka de souvenirorter som finns på kartan, för att skaffa dig extrapoäng. När du kommit i mål får du frågor, som kan ge dig poäng. Vinnare är den som vid spelets slut samlat flest poäng.

FÖRBEREDELSER Lägg de 20 souvenirkorten med baksidan upp på den markerade platsen på spelplanen. Även fråga-korten läggs i en hög med baksidan upp. Fördela besökskorten så att alla spelarna får lika många kort. (Eventuellt överblivna kort läggs åt sidan). Arrangera dina besökskort så att du får kortast möjliga väg att gå. Välj spelpjäs och ställ den i Kiruna eller Trelleborg. Dra lott om vem som ska börja. Spelarna turas sedan om att flytta sin pjäs. (OBS! Du skall inte använda tärning vid förflyttning.)

SPELET Du kan välja att förflytta dig på landsväg, järnväg eller med flyg. På landsvägen = röda linjer får du gå 1 steg i taget. De röda prickarna till Gotland be-traktas i spelet som landsväg. På järnväg === svarta linjer får du gå 1 eller 2 steg i taget. Om du flyger = blå linjer måste du stå över en omgång för att checka in, innan du påbörjar flygningen. En flygtur går alltså till så här: Du har kommit till en flygplats (markerad med blå ring). Nästa gång det är din tur säger du: ”Jag checkar in för flygning till Göteborg” (ex), och står över en omgång. Nästa omgång företar du din flygtur och flyttar din pjäs till den flygplats du vill nå. Vill du fortsätta att flyga till en annan flygplats, mås-te du först checka in en gång till (alltså stå över en omgång). Förflytta dig så snabbt som roligt medan dina besöksmål Når du kommit till ett- besöksmål- lägger du kortet framför (.1g med textsidan upp. Nästa gång det är di n- tur t;f,91. du upp texten på kortet och står över omgången., Sedan lägger du kortet i en hög där, du samlar dina poäng, (Du får 5 poäng för varje besöksmål,) Nästa omgång flyttar du som vanligt. Du får själv avgöra om det är värt att gå till en souvenirort. När du kommer till en sådan tar du högen med dessa kort, plockar fram rätt kort och läser texten högt. Därefter lägger du kortet i din hög direkt. Du står alltså inte över en omgång vid souvenir-orterna. Observera att endast när en spelare plockar fram rätt souvenirkort finns det möjlighet att ”kika” i denna hög. Man måste alltså komma ihåg vilka souvenirorter som finns kvar att besöka, så att man inte går till en souvenirort i onödan. Finns inte kortet till en souvenirort kvar, får man inte poäng när man kommer på orten. (Ett kort med en souvenirort är värt 2 poäng.) Under spelets gång får spelare mötas eller passera varandra på de olika linjerna. Endast två spelare får samtidigt uppehålla sig på samma plats.

FRÅGORNA När en spelare gått i mål (i Kiruna eller Trelleborg), får han nästa gång det är hans tur en fråga. Spela-ren som sitter till höger tar då upp det översta fråge-kortet och ställer frågan. Den översta frågan på kortet är en vuxenfråga, och den undre en barn-fråga. Är svaret rätt tar spelaren kortet och lägger det i sin hög. Varje rätt svar ger 1 poäng. Är svaret fel läggs kortet underst i högen. När den siste spe-laren i mål fått 3 frågor är spelet slut. De tre sista omgångarna i spelet består alltså enbart av fråge-sport. En variant är att man plockar ut ett valfritt antal frågekort (ex. 25). När dessa kort är använda, är spelet slut. Den som fått ihop flest poäng totalt har vunnit.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.