Tvåmanswhist

 

 

Tvåmanswhist är ett stickspel hemmahörande i whistfamiljen men som spelas på två personer. Man spelar med 52 kort.

Grundregler

Man måste alltid följa färg, men man har rätt att krypa och man är inte tvungen att lägga trumf.
Spelet är indelat i två moment. I det första gäller det att samla på sig så bra kort som möjligt. I det andra att ta så många stick som möjligt.

Förberedelser

Var spelare får 13 kort var. Övriga kort läggs i en hög på bordet. Välj trumf genom att dra ett kort från högen.

Samla din hand

Förste spelaren drar nu ett kort från högen på bordet. Han har nu följande alternativ:
1. behålla kortet och saka (slänga) nästkommande kort ur högen utan att titta på det. Det kort som sakas är ute ur spelet.
2. Saka det första kortet och ta det andra kortet på tur. Man tvingas nu ta detta kort.
Såhär fortsätter man till samtliga kort i högen är slut.

Stickdelen – plocka på dig så många stick som möjligt

Förhand börjar utspelet. Du måste hela tiden följa färg, men när en färg är slut kan du använda trumf. Dock finns det inget trumftvång. Varje stick utöver de sedvanliga sex grundsticken ger ett poäng. Först till 13 har vunnit.

Sharing is caring!

32 kommentarer

 1. Sluta klaga och läs jag läste allt och det står tydligt så börja läs i stället.

  Och jag klagar på vad som har skrivits ner

   
 2. Får nog säga att spelförklaringen haltar rejält. Uppdatera gärna med mer pedagogisk utförlig förklaring.

   
 3. Den som skrev den här beskrivningen antar ju att man har spelat whist förut. Jag som då aldrig har kört de vill ju gärna ha lite tydligare beskrivning där man ser vad allt betyder.

   
 4. Hej undrar över det när man tar upp kort och ska välja att saka eller behålla, kommer det bli så att en man sitter på 13+6 kort och den andre 13+7?

   
  1. Vi valde att lägga det sista kortet ur spel, så att vi båda satt med samma antal kort på hand. Vi spelade med 19(13+6) kort var, oklart om detta är helt korrekt dock.

   Borde stå hur många kort varje person ska ha på hand vid start..

    
   1. 52kort delat på två = 26 kort då ni tittar på ett kort väljer det och kastar nästa. eller tittar på kortet och kastar nästa. Det kommer resultera i att ni får vardera 13kort när ni gott igenom leken.

     
  2. Jag tror att jag spelat det här förut nån gång och vill minnas att man inte delar ut några kort i början utan börjar plocka från hela högen och slänger som det står ett av två kort. Då får båda spelarna 13 kort var när högen är slut.

    
 5. Det här var en konstig variant på tvåmannawhist. I både tvåmanna och fyrmannawhist kan man spela antingen rött, där man skall ta så många stick som möjligt i andra momentet, eller svart, där det går ut på att ta så få stick som möjligt. I tvåmannawhist får spelarna först 6 kort var (inte 13). Sedan skall man visa upp ett rött eller ett svart kort. Om båda visar svart blir spelet svart, men om en visar rött, blir det rött. Sedan skall 3 av de 6 korten sakas och man behåller då de som är bäst för svart respektive rött spel. Därefter drar man kort ur högen så som beskrivits ovan. I whist finns ingen trumf-färg. O.s.v.

   
  1. Vem anser du ska börja ta kort i högen, den som delade ut eller den andre?

   Enligt min tradition, börjar alltid den som inte delade ut korten börja ta i högen, oavsett om det blir pass(svart) eller spel(rött)

    
 6. Haha härliga kommentarer
  Stick är som nämnts innan att alla spelare lägger ett av sina kort. Antingen i en egen hög eller en gemensam mitthög.
  Spelaren som lägger högsta valören i gällande färg vinner sticket.
  Med färg menas tecken (Hjärter Spader Ruter Klöver)
  Trumf är en förutbestämt färg(tecken) som slår alla andra färger i ett stick.
  Följa färg är att lägga kort i samma färg som startade sticket.
  Med Krypa menas att man väljer att lägga en lägre valör i en färg. Ofta som taktik för att spara högre valörer till senare i spelet.

   
  1. Tack! Ville bara friska upp minnet när det gäller antalet kort osv. Din beskrivning stämmer väldigt bra med den tvåmanswhist som jag spelat.

    
 7. En sida med ett såpass pretentiöst namn borde man kunna kräva en högre pedagogisk nivå hos. Man kan ju vid regelgenomgång inte utgå från att läsaren redan är bekant med kortspel – överhuvudtaget. ”Följa färg”? ”Krypa”? ”Stick”? är några exempel på sådant som inte förklaras, och därför gör beskrivningen helt obegriplig för den inom kortspel helt oinitierade.

   
 8. Ett stick betyder att vardera spelare lägger ut ett kort var och den som vinner tar då de två korten. Dessa kort kallas stick.

  Den som tar 7 sådana stick får 1 poäng, 8 ger 2 poäng… 13 stick ger 7 poäng.

   
 9. Blir så jävla förbannad på sånnahär skitförklaringar. Vad fan menas med trumf? Denna förklaringen är ju bara till för folk som redan kan spelet och behöver en repetition.

   
 10. @Jax Dida: Hej,
  det betyder att för varje omgång får man så många poäng som man överstiger dex stick. Efter varje omgång adderas poängen tills någon spelare når 13 poäng.

   
  1. Det minsta man kan vinna med är 7-6 och det ger 1 poäng. Sedan får man 2 poäng för 8-5, 3 för 9-4 osv. De som spelat bridge känner igen sig.

    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.