Dam regler

 

Dam är ett enkelt kortspel för två eller fler personer. Passar även bra för barn.

Spelets mål

Det gäller att ha så poäng som möjligt när spelet är slut. Damer och hjärter kung räknas som noll poäng, ess är ett poäng, två är två poäng och så vidare. Övriga kungar är alltså värda hela 13 poäng.

Spelets gång

Var spelare lägger sju nedåtvända kort framför sig.  De kort som blir över läggs i en hög på bordet. Förhand börjar genom att dra kort från högen på bordet. Vill denne ha kortet byter man ut det mot det första i sin rad och sedan vidare med utbytt kort tills man ser ett kort man inte vill ha, detta kort kastar man sedan bredvid högen. Spelare på tur kan nu antingen plocka upp det slängda kortet eller plocka ett nytt från högen. Man får enbart gå från vänster till höger kortraden och dessa kort ska alltid ligga nedåtvända. Väljer man att gå hela raden ut måste sista kortet kastas, även om detta är bättre. Man får alltså inte ångra sig.

När korthögen på bordet är slut räknar man ihop poängen.

Sharing is caring!

7 Comments on Dam regler

  1. Lärde mig spelet i helgen men något var off i spelet. De jag körde med startar med 5 kort framför sig och ett extra kort som man sätter i pannan insluter av rundan för att försöka byta till sig ett så bra kort som möjligt. Den som vinner får 4 kort istället för 5 osv…. Tillslut är spelet så trasigt eftersom den som har färre kort vinner hela tiden.

    Vad händer egentligen när man vinner ?

     
  2. Jag har alltid spelat att man har 4 kort framför sig och ett kort lite åt sidan som är det ”avgörande kortet”. Alltså om man har två damer och två ess och motspelaren har detsamma så är det kortet den avgör vinnaren, men man ska hålla kortet framför pannan så säger man ”vill du byta?”.

     

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Kortspel för två personer - vilka kortspel finns? | SpelRegler

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*