Dam regler

 

Dam är ett enkelt kortspel för två eller fler personer. Passar även bra för barn.

Spelets mål

Det gäller att ha så poäng som möjligt när spelet är slut. Damer och hjärter kung räknas som noll poäng, ess är ett poäng, två är två poäng och så vidare. Övriga kungar är alltså värda hela 13 poäng.

Spelets gång

Var spelare lägger sju nedåtvända kort framför sig.  De kort som blir över läggs i en hög på bordet. Förhand börjar genom att dra kort från högen på bordet. Vill denne ha kortet byter man ut det mot det första i sin rad och sedan vidare med utbytt kort tills man ser ett kort man inte vill ha, detta kort kastar man sedan bredvid högen. Spelare på tur kan nu antingen plocka upp det slängda kortet eller plocka ett nytt från högen. Man får enbart gå från vänster till höger kortraden och dessa kort ska alltid ligga nedåtvända. Väljer man att gå hela raden ut måste sista kortet kastas, även om detta är bättre. Man får alltså inte ångra sig.

När korthögen på bordet är slut räknar man ihop poängen.

Sharing is caring!

26 kommentarer

 1. Jätte kul för Pelle paltnakar👍🏻Min bror Leif väntar på er så ni kan komma och få en älg jakt och leta björn bajs 💩 men det är ju inte gratis 1000 kr för 1 min👍🏻Vi bor i sörbäcken

   
 2. Vi ändrade damernas betydelse, när man fick en dam så kan man byta ut ett kort i motståndarens rad med ett kort från högen, det kortet man tar feån motståndaren får man välja att sätta in i sin egen rad eller kasta (efter att man sett på det.) man kan om man får upp en dam ur högen sätta in den i sin egen rad å spara till senare och då använda genom att som vanligt ta kort ur högen å byta i sin rad tills damen kommer då lägger man fram den å byter ett valfritt kort hos motståndaren å sen tar man motståndarens kort å kollar om man vill ha det. Samma gäller ju om man har en dam från början i sin rad. Har man en dam kvar i slutet Så ger den tyvärr 12 poäng! På två spelare kändes denna regel rolig och nödvändig, vi lägger även 7 kort åt sidan för att inte i slutet vara säker på vad den andre har för kort om man minns!

   
 3. Lärde mig spelet i helgen men något var off i spelet. De jag körde med startar med 5 kort framför sig och ett extra kort som man sätter i pannan insluter av rundan för att försöka byta till sig ett så bra kort som möjligt. Den som vinner får 4 kort istället för 5 osv…. Tillslut är spelet så trasigt eftersom den som har färre kort vinner hela tiden.

  Vad händer egentligen när man vinner ?

   
 4. Jag har alltid spelat att man har 4 kort framför sig och ett kort lite åt sidan som är det ”avgörande kortet”. Alltså om man har två damer och två ess och motspelaren har detsamma så är det kortet den avgör vinnaren, men man ska hålla kortet framför pannan så säger man ”vill du byta?”.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.