Dam (Mustamaija) regler

 

Dam (musta maija) är ett finskt kortspel för 2-8  personer. Det finns ett annat kortspel vid namn dam som kommer på spelregler.org inom kort.

Spelets mål

Det gäller att bli av med sina kort så snabbt som möjligt. Den som först blir av med korten har vunnit. Spelet heter Dam eftersom det också är viktigt att inte bli sittande med spader dam på handen.

Förberedelser & Trumf

Var spelare får 6 kort, dessa delas ut medurs. Resten av kortleken läggs därefter med bildsidan neråt i en hög på bordet.

Det gäller att följa färg i Dam. Skulle en spelare saknar kort i någon färg, kan denne använda sig av ett trumfkort. Dock är detta frivilligt.

Trumffärgen väljs av den spelare som fått 1 kung och 1 dam i samma kulör. Om fler än en spelare fått ett kung-dam-par, så är det alltså den som sitter närmast förhand som får bestämma. Observera att det är spelaren själv bestämmer när han vill anmäla trumffärgen. Om denne av taktiska skäl vill avvakta med att anmäla trumffärg , så är det helt upp till spelaren. Man kanske helt enkelt vill att övriga spelare ska spela ut den blivande trumffärgen innan den avslöjas.

Kortens värde

Ess är högst (14p) och tvåor lägst (2p).

Spelets gång

Spelet består av två faser. I den första fasen håller på så länge det finns kort kvar i korthögen på bordet.

Fas 1

Förhand börjar med att lägga ut så många kort i en och samma färg som denne vill. Korten spelas ut korten till motspelaren till vänster om dig (medurs). När detta är gjort, plockas nya kort upp från korthögen så att du alltid har 6 kort på handen.

Motspelaren ska nu lägga högre kort i samma färg som de utspelade, eller trumf när färgen är slut, sticker han över kort efter kort, så länge han kan. Stuckna kort vänds. Han får också sticka ner dem med trumfkort, oavsett valören – men måste inte. Lyckas han sticka alla korten, kompletterar han sin hand med kort ur talongen. Så länge det finns kort kvar högen ska alla spelare förse sig med nya kort så att de alltid har 6 kort.

Om spelaren inte kan sticka alla måste denne plocka upp korten från bordet.

Fas 2

När korthögen är slut är det dags för slutspel. Alla spelar lägger nu ihop sina egna kort i handen så att ingen kan räkna hur många kort någon annan spelare har.

Ingen får spela fler kort till sin bordsgranne än vad denne redan har på handen. Gör du det, får motspelaren lämna ifrån sig alla sina kort till dig.

Men också nu handlar det om att sticka utspelade kort och undan för undan försvinner det allt fler och fler kort. Och därmed blir också spelare efter spelare av med alla sina kort. Den som sist har kort kvar på handen eller om man så vill, den som sist får kort av sin medspelare till höger om sig, han har förlorat.

Spader dam: Trumfen kan inte sticka över kortet som alltså ständigt måste tas upp på handen när det spelas ut. Och den som sitter med spader dam kvar när spelet är slut har förlorat.

Sharing is caring!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.