Allierad

 

Allierade, 4 deltagare (men se nedan för 2 deltagare), 4 spelpjäser.

Given lägger ut 6 rader kort (med framsidan upp) med 7 kolumner i varje. Varje deltagare placerar sin spelpjäs på hörnrutan (kortet) närmast honom till vänster. I tur och ordning flyttar deltagarna sina spelpjäser valfritt antal rutor vågrätt eller lodrätt. Det kort som pjäsen stannar på tas upp (om inte rutan var tom). Korten läggs så att de andra spelarna kan se dem.

En pjäs får ej flytta till eller över en ruta som är besatt av en annan pjäs. Är en pjäs helt blockerad så måste den därför stå över. Innan en spelare gör ett drag med sin pjäs får han gå i allians med valfri motspelare. Den andre är förbjuden att vägra. De två återstående blir då automatiskt partners.

Partners får gärna prata med varandra, även om det förvillar motståndarna. Insamlandet av kort fortsätter sedan tills alla korten är insamlade, eller tills en spelare har en hand som de andra inser är oslagbar. Den som har den längsta sekvensen av kort i stigande följd har vunnit omgången.

Har flera spelare lika långa sekvenser så vinner den som har sekvensen med det högsta kortet. Om den som valde partner vinner så får alla 0 poäng. Om den som valdes till partner vinner får han 7 poäng och medspelaren får 3 poäng.

Om någon av de andra 2 spelarna vinner så får vinnaren 6 poäng och hans medspelare 4 poäng. Om ingen valde partner får vinnaren 10 poäng. Sedan följer ny omgång (med samma partner) osv tills någon spelare når minst 20 poäng. Den som då har flest poäng har vunnit partiet.

2 deltagare. 5 rader med 5 kolumner i varje läggs ut. Inga allianser kan bildas. Den som vinner en omgång får 1 poäng. Först till 4 poäng har vunnit partiet.

Sharing is caring!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.