Brännboll

 

Brännboll är ett svenskt utomhusspel som spelar med tennisboll och olika typer av slagträn. Det finns många olika varianter av brännboll och här hittar du de vanligaste.

Så spelar man brännboll

En match i brännboll spelas mellan två lag om cirka 10 personer som turas om att vara inne- och utelag. Brännboll spelas utomhus, ofta på en gräs- eller grusplan (fotbollsplan).

Speltid: 2×12 minuter

Innelag

Som innelag ställer sig samtliga spelare i kö för att en och en försöka slå iväg en tennisboll med hjälp av ett slagträ och därefter springa ett varv runt spelplanen innan utelaget har hunnit få tag i bollen och kasta denna till ”brännaren” som stampat på brännplattan och ropat ”bränd”.

När det är din tur att slå iväg bollen har du 2-3 chanser på dig att få iväg ett giltigt slag. Misslyckas man med slaget får man ställa sig och vänta på nästa spelare i laget som får iväg bollen tillräckligt långt bort.

När man väl fått iväg bollen och börjat springa är målet att komma tillbaka in till innelaget genom att varva planen. Hinnar man inte hela varvet kan man stanna vid bästa kon för att undvika att bli bränd. Blir man bränd får man gå tillbaka till konen innan och utelaget får poäng.

Utelag

Utelaget utser en brännare som ska ställa sig vid brännplattan enligt bild nedan. När innelaget slår ut bollen ska de fånga bollen och kasta den vidare till brännaren för att få poäng. Enhandslyror och lyror, där bollen inte hunnit nudda marken, ger även de poäng.

Spelplan och uppställning

  • Spelplanen ska vara cirka 28 x 20 meter
  • Innelaget ställer sig på kö till kaststationen vid kon 1
  • Utelaget väljer ut en brännare och placerar ut sig över spelplanen för att fånga bollarna innelaget slår ut

spelplan brännboll

Poäng i brännboll

  • 1p för inkommen spelare
  • 6p för varvning
  • 1p för bränning innan andra konen (se bild)
  • 1p för lyra
  • 3p för enhandslyra
  • 5p för utebränning av innelaget + poäng för eventuellt brända spelare

Varianter

Brännboll för barn

För mindre barn spelas ibland brännboll utan poäng. Varje spelare brukar får tre slag och det sista slaget går bra att kasta bollen istället för att använda ett slagträ.

Sharing is caring!

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.