Canasta Regler

 

Canasta är ungefär som kortspelet Femhundra, fast spelas med 2 kortlekar och alla jokrar, totalt 108 kort. Man kan vara 2-6 spelare och det går även bra att spela i lag. Reglerna kan verka komplicerade och därför har vi lagt till en video i slutet av artikeln som beskriver hur man spelar Canasta.

Innan spelet börjar bestämmer spelarna om ett eller två kort ska plockas från högen per gång och om det krävs en eller två ”canasta” för att få avsluta.

Spelets mål

Att samla poäng genom att bygga canasta (minst sju kort av samma värde). Röd canasta innehåller inga vilda kort (läs under allmänna regler) och är mest värd annars kallas det svart canasta och detta markeras genom att lägga svart eller rött kort överst.

Spelets gång

Korten blandas och var spelare får elva kort. Resten av korten läggs på bordet. Ett öppet kort från högen läggs bredvid så att alla spelare kan se kortet.

Om det första kortet är en röd trea eller ett vilt kort låses spelhögen (markeras med att man lägger detta kort på andra ledden) och nytt kort tas från högen och läggs på spelhögen. Detta upprepas till översta kortet ej är en röd trea eller ett vilt kort.

Allmänna regler

 • Korten A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 kallas naturliga kort.
 • Röda treor används inte i spelet utan är bonuskort. plockas sådan läggs den ut och nytt kort plockas. Svarta treor får endast användas till byggen vid avslut och får aldrig plockas från spelhögen.
 • Vilda kort: Tvåor och Jokrar är vilda kort och räknas som vad som helst. Inga byggen med bara vilda kort är tillåtna och ett bygge får ej heller innehålla fler vilda än naturliga kort. Om ett vilt kort hamnar i spelhögen läggs det på tvären och sedan är högen ”låst”. Låst hög får endast tas om man på hand har två kort av samma höjd som det översta. Inga vilda kort får då användas.

Öppning

För att mäla (lägga ut bygge) första gången krävs att man har öppning. Poängen som behövs för öppning ökar enligt följande:

o minuspoäng – öppning 15 poäng
o 0-1499 poäng – öppning 50 poäng
o 1500-2499 poäng – öppning 90 poäng
o 2500-5000 poäng – öppning 120 poäng

Vilda kort får användas vid öppning men för spelhögen gäller som vid låst spelhög.

Öppningsexempel: du har 2,5,5,5,7,8,Kn,D,D,K,E. Överst i spelhögen ligger en Dam. Maximal poäng fås genom att ta upp spelhögen med hjälp av DD och sedan lägga ut DDD2 + 555 eller DDD + 5552 = 65 poäng. Observera att spelhögens övriga kort ej får användas för att uppfylla öppningsvillkoren.

Spelomgång

Spelare som är i tur har att välja på att antingen plocka två kort från högen eller ta upp spelhögen. För att få ta upp spelhögen krävs att något av följande villkor uppfylls:

* att man har öppnat och har minst ett kort av samma värde som det översta + ett vilt kort, eller om högen är låst, två kort av samma värde som det översta.
* att man kommer upp i poängsumman som krävs för öppning och har två kort av samma värde som det översta.
* om spelhögen är olåst. Man har sedan tidigare mält kort av samma värde som det översta men ej gjort canasta av ännu.

Då man antingen har tagit två kort från högen eller tagit spelhögen får man mäla d.v.s lägga kort till bordet. antingen nya byggen eller lägga till kort till tidigare byggen. Om något bygge kommer upp i sju kort buntar man ihop dessa och markerar med översta kortet röd eller svart canasta. Man får även lägga till kort till tidigare gjord canasta. Man avslutar sedan sin tur med att saka ett kort.

Om det är handens sista kort och man uppfyller villkoren för utgång så går man ut (man får när man vill fråga medspelare om det är okej göra avslut). Upfyller man ej villkoren för att gå ut eller om man ej vill avsluta går turen vidare utan sakning. Vid avslut får man även bygga ut sista kortet och man får även bygga med svarta treor. Vid avslut räknas övriga spelares kort som minus till deras poäng.

Poäng

* Joker = 50 poäng
* Tvåa = 20 poäng
* Fyror till och med sjuor = 5 poäng
* Åttor t.o.m. Kungar = 10 poäng
* Ess = 20 poäng
* Röda treor = 100 poäng per styck om laget har mält, annars minuspoäng. 400p. extra för alla fyra.
* Svarta treor = 5 poäng
* Röd canasta = 500 poäng
* Svart canasta = 300 poäng
* Avslut = 100 poäng

Efter avslut räknas alla korts värden med. En canasta med sju Knektar är alltså värd 570 poäng, 500 poäng för canastan och 70 poäng för Knektarna.

Sharing is caring!

24 kommentarer

  1. Är högen fryst får du bara ta den om du har två naturliga kort på handen av samma valör som högens översta kort .Är t.ex. högens översta kort en åtta och du har två åttor på hand , kan du ta högen genom att lägga ner dina åttor på bordet ,lägga på åttan från högen och därefter ta du upp HELA högen på handen och gör sedan om du vill ytterligare mälningar .Se även de officiella internationella reglerna för Canasta som nu finns utlagda på hemsidan.

    
  1. En canasta får bestå av högst tre vilda kort.Det är tillåtet att lägga vilda kort på en redan färdig canasta förutsatt att den kommer att bestå av högst tre vilda kort.Vilda kort tillfogade till en naturlig canasta förvandlar den till en blandad.

   Peter

    
 1. har spelat länge på canasta, jätteroligt spel. men vi har olika meningar om att man får sluta med 3 svarta treor. är det okej?

   
  1. Det är tillåtet att mäla tre eller fyra svarta treor men då endast i samband med utgång.INGA vilda kort får mälas tillsammans med svarta treor.

   Peter

    
   1. Kan även tillägga att de ursprungliga internationella reglerna tillät att man även fick mäla två svarta treor tillsammans med ett vilt kort i samband med utgång.Denna regel avskaffades dock senare.

     
 2. Har länge varit en stor fan av Canasta och även spelet Samba.
  Av en händelse läste jag på internet i somras om ett populärt Canastaspel från Australien vid namn Jonola Canasta som gick att beställa från Sverige.
  Blev nyfiken och beställde spelet och det ångrar jag och min familj inte en sekund .Numera spelar vi bara Jonola Canasta samt spelet Sambola som är en mix av Jonola Canasta och Samba.Båda spelen är i mitt tycke betydligt roligare och intressantare än vanlig Canasta och Samba.
  Har reglerna på svenska för båda spelen om någon är intresserad.

   
   1. Hej Helena! Jonola Canasta är samma spel som Treleks- Canasta som du hittar bland kortspelen på denna webbsida .Jag har översatt och försökt skriva ut reglerna så lättförståeligt som möjligt.

    MVH Peter Öberg

     
  1. Hej!
   Det låter spännande med de nya spelen du skriver om. Jag vill gärna ha reglerna till båda. Kan jag betala med swish?

    
 3. Jag satt och läste dessa canastaregler som jag hittade på nätet.
  Dom stämmer inte med dom regler som jag har.
  Jag spelar tävlingscanasta,.
  Det står att man får 100 poäng vi bytar ut den röde trean man drar i högen för varje röd tre man fick, det finns inte mer, utan man bytar ut det.
  Vill ni ha regelboken som jag har, så kan jag ordna en till er.

  M v h Lars Billstein

   
  1. De regler som 1949 utarbetades av The Regency Club i New York ändrades på en del punkter 1951 pga att Sydamerika vägrade acceptera reglerna från 1949 i sin helhet och det verkar vara dessa regler som fortfarande gäller när man läser om Canastareglerna i alla nya regelböcker och när man söker på och läser Canastareglerna på nätet.Vad heter regelkällan till de sk. ”tävlingsreglerna” och varför har man i så fall inte ändrat till dessa regler på nätet och i nya kortspelsböcker om det nu är de som är de ”rätta” reglerna?

    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.