Couronne regler

 

Couronne är en enkel form av biljard för 2-4 spelare. Går bra att spela från 6 år men är lika roligt för vuxna!

Vill du köpa detta spel på nätet?
Köp Couronne hos Spelexperten.com

 

Spelets mål

Som i biljard gäller det att få ner samtliga egna klot, men i detta spel gäller det de egna ringarna.

 

Förberedelser och upplägg

Lägg ut de röda och gula ringarna i cirkeln i mitten av spelbrädet. Bilda sedan två lag (vid fler än 2 spelare) och välj färg på ringar och tillhörande kö. Ge sedan en svart stötring till varje spelare.

spel med 4 spelare: lagspelarna sitter mittemot varandra vid spelbordet.

spel med  3 spelare: lagspelarna sitter mittemot varandra och den ensamme spelaren förflyttar sig mellan de båda övriga sidorna av spelbrädet.

spel med 2 spelare: Spelarna sitter mittemot varandra vid bordet. Spela från din sida av spelbrädet och från den sida som är till vänster om dig.

 

Spelets gång

De gula spelarna börjar genom att stöta sina stötringar mot ringarna i cirkelns mitt. Därefter går turen över till det röda laget. Man stöter alltid från sargkanten och man kan stöta ner ringarna i vilket hörnfack som helst.

 

Allmänna regler och straff

 • När du får ner en ring i din egen färg får du ett extraslag.
 • När du får ner en ring i motspelarens färg går turen över till det andra laget.
 • Om en ring hoppar över sargen, får du lägga tillbaka ringen i den lilla cirkeln närmast hörnet där ringen hoppade över.
 • Om du lyckas få ner stötringen åker ner i något hörnfack tvingas du plocka upp någon av de ringar du fått ner i din egen färg . Lägg ringen i cirkeln på planens mitt.

Sharing is caring!

24 kommentarer

 1. Hej. Är det nån som fortfarande är på denna tråden? Kan man köpa det med ringar eller köer nånstans? Jag hittade vårt gamla coronnespel på vinden men det saknas lite grejor.

   
 2. Om man stöter ner både en av sina egna och en av motståndarens ringar, får man fortsätta då, eller blir det den andres tur att spela då?

   
 3. Mitt nyinköpta Couronne spel har gansak trög glidyta i någon slags trä. Är nästa omöjligt att studsa den svarta mot motsatta sidan och sedan tillbaka för att träffa den av sina egna som ligger bakom den egna spellinjen. Smidigt tips för att öka glidbarheten? I instruktionsbeskrivningen skrivs om att lägga på lite potatismjöl (?) men det hjälper i princip ingenting. Någon slags olja? Sandpappersbehandling?

   
  1. Hej Jan-Åke! Det vore intressant att höra vilket märke det är på couronnespelet du köpt som du inte var så nöjd med. Planerar beställa ett i julklapp till sonen.
   Tack på förhand!

    
  2. Hej Jan-Åke
   Enl.regler här så om man spelar 2 st så skjuter man från 2 sidor. det är nästan omöjligt att spela med studs över.
   Jan

    
 4. När man fått ner en ring & får extraslag, ska man då börja igen från sargkanten eller ska man skjuta den från där den ligger sen slaget innan?

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.