Dam (kortspelet)

 

Dam (kortspelet), 2-8 deltagare, 52 kort. Deltagarna får 6 kort var. Övriga kort läggs med baksidan upp i en hög som talong. Den som sitter till vänster lägger ut ett eller flera kort i en viss färg (alla som lägger ut kort skall ta in från talongen, så länge där finns kvar, så att man fortfarande har minst 6 kort på handen). Den som sitter till vänster skall försöka lägga högre kort i samma färg. Kan han ej så lägger han kort av lägre valör, eller i annan färg. De kort som han lyckas ”sticka över” lämnas kvar på bordet, de andra tar han hem på sin hand. Har han lyckats lägga högre kort så får han lägga ut till nästa stick, men har han misslyckats så är det grannen till vänster som gör detta. Osv så länge det finns kort kvar i talongen. När talongen tagit slut så håller alla spelarna sina kort i handen på sådant sätt att motspelarna ej längre ser hur många som finns på handen. Nu gäller regeln att om någon lägger ut fler kort än näste spelare har sammanlagt, då får han näste spelares samtliga kort. Spelarna blir en efter en av med sina kort. Den som sist har kort kvar har förlorat.

Trumffärg kan när som helst begäras. Den som har både kung och dam av en färg kan deklarera trumf. Deras färg blir då trumffärg. I stället för att lägga ut kort i samma färg som den föregående spelaren kan man ”sticka över” genom att lägga ut kort i trumffärgen.

Det finns inget kort som är högre än spader dam. Läggs det ut så kan näste spelare ej ”sticka över” det, utan tvingas ta upp det på hand. Men det kan ej användas för att ”sticka över” andra kort. Den som blir kvar till sist kommer därför att ha det på sin hand.

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.