Domino Backgammon

 

Domino Backgammon spelas till skillnad från vanlig backgammon med dominobrickor i stället för tärningar.

Start: Börja med att plocka bort alla ”blanka ” brickor från ett standardset med dominobrickor ,

0-0 , 1-0, 2-0 , 3-0 , 4-0 , 5-0 samt 6-0.De återstående 21 brickorna fördelas mellan de två spelarna enligt följande:

Första spelaren: (Vit)     6-6 , 3-3 , 1-1 ,6-4 , 6-2 , 5-4 , 5-3 , 5-1 , 4-2 , 3-1 , 2-1

Andra spelaren: (Röd)   5-5 , 4-4 , 2-2 , 6-5 , 6-3 , 6-1 , 5-2 , 4-3 , 4-1 , 3-2

Placera spelbrädet på vanligt sätt och placera dominobrickorna till höger med ”dubblarna” högst upp separerade från de andra.

Spelet: Plocka upp någon av dina dominobrickor-utom de dubbla- och placera den till höger om dig på din innerplan och gör ditt drag som om det var ett tärningskast.Lägg sedan tillbaka brickan upp och ner på sin ursprungliga plats. Brickan blir då för tillfället ospelbar. På så sätt kommer alla dominobrickor utom de dubbla att spelas och sedan hamna upp och ner på sin ursprungliga plats.

När alla utom de dubbla dominobrickorna har spelats ,byter de båda spelarna sina set med dominobrickor med varandra och spelet fortsätter sedan som tidigare.

Du får inte flytta dina två brickor längst bak förrän ditt fjärde drag.

Varje gång du inte kan flytta dina brickor måste du fortfarande vända någon av dina dominobrickor.

Dubblar:Dubblar är olika.De kan bara spelas efter det att spelarna första gången bytt sina set av icke dubbla dominobrickor.Dubblar måste spelas i stigande ordning ; till exempel måste Vit spela 1-1 innan han kan spela 3-3 och 3-3 innan han kan spela 6-6.

Dubblar kan bara spelas en gång per spel och de byts inte.När du spelar en dubbel dominobricka måste du också vända på någon av de icke dubbla dominobrickorna.

Stategi: När du spelar fortsätter din hand att minska.Den avgörande punkten i spelet kommer när såväl du som din motståndare bara har några få dominobrickor kvar.

Båda spelarna kan se vad den andre har. Det betyder att du kan göra drag och exponera blottor som du inte skulle våga göra i tärningsspelet.Det betyder också att du måste planera för att undvika att hamna i svårigheter.

 

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.